Dtum
Login with Facebookk
1923 | Július

Hogy nyaral a kormányzó?

Bethlen István tenniszt játszik – Vasárnapi kirándulás Gödöllőre.


A szokatlan hűvös nyár megkönnyítette a pestiek életét, mert ha a békebeli melegek olvasztanák a pesti fiasztert, a háboru utáni főváros egyenesen tűrhetetlen volna.


A hőség nem kínozza az embereket annyira, mint régen, mégis a környékbeli üdülőhelyek hihetetlenül megnépesedtek.


Kariszbád ma messzebb esik, mint Előindia, s Osztende helyett a jó pestiek a dunai szigetek természetes strandján élvezik a nyarat. Gödöllőt nem manapság fedezték föl a pénzzel birók és az üdülni vágyók. A balpartnak ez a csodálatosan szép smaragdköve ma mégis jobban hódít és százszor inkább magához ragadja az embereket, mint hajdanában. Az amugy is meleg villamoskocsikat zsufolásig tölti meg a közönség és az óránként induló vonatok a kirándulók ezreit árasztják a gödöllői és az asaszegi erdők kies tisztásaira.


A vonatot mimelő villamos kattogva szalad a vas utján. Néha-néha, uram bocsá, füttyent is s az ismerős hangra a régi kedves s a magyarországi vonatok ablakaiból megszokott kép tárul az utas szemei elé. A szántóföldek enyhe halmokkal tarkítva váltakoznak, itt-ott kis pagony sötétlik a rozs hamvsa zöldjébe. Péter-Pál, ugy látszik, itt előbb járt, mint más vidéken, az élet már kazlakba rakva várja, hogy arannyá váljék. Az országuton egyideig együtt szaladnak az autók a villamossal és a régi és bőkezű Grassalkovicsok sóval teleszórt országutja ma a portól barnásan gomolyog. Mátyás király nagyitcéje helyett nagyvendéglő csalogatja a szomjasokat, a cinkotai kántor nyoma már bottal sem üthető, helyében vig parasztlegények kornyikálnak, amugy harmónikaszó mellett. Kis pocsolyában meztelen gyerekek lubickolnak minden ruha nélkül, de a kirándulók nagy része ezeket a kedves szép képeket alig veszik észre, mindenki a csomagját nézi és előre sarkantyuzza a fantáziáját, hogy milyen jó étvággyal fogja annak tartalmát elfogyasztani a gödöllői erdőben.

Gödöllő teljesen átformálódott. Olyan, mint egy erőteljes vidéki gazda, aki hirtelen meggazdagodott és angol szabók által mintázott ruhákban jár. Barátságos és házias villácskáit a hadigazdagok és a börze szerencsefiai egy-egy kis királyi kastéllyá szeretnék átalakítani, mert hiszen először átvakolják az épületet, aztán nagyobb ablakot vágnak bele, majd kibővül az egész épület s hozzá vásárolnak három-négy veteményeskertet, hogy parkjuk is legyen.


A megállóhely cseppet sem különbözik a Pálffy-téri vicinális pályaudvartól. Egy csomó nyaraló kétségbeesett arccal várja a pesti vendégeket, sokan boldogan lobogtatják kendőiket, azoknak az ismerősüknek, aki most utazott el, szives invitálások röpködnek a levegőben, melyeket senki sem vesz komolyan.


Vonatfüttyön, autótülkölésen keresztül stréber kitartással cincog ki az utra egy négy tagból álló pesti cigánybanda. Csak egy uttesten kell átmenni, hogy az üdülés és a csend honába jussunk. Szemben az állomással és a vásári zajjal ott pompázik a hajdani királyi kastély, amelynek most méltó lakója Magyarország első embere, Horthy Miklós kormányzó.

 

A park bejárata előtt csendőr áll, a közönségnek teljesen szabad bejárata van, a nagy fák mint természetes és hatalmas nagy védőgátak visszatartják a sűrű port és a profán hűhót. Egy félméternyire a parkban már szivet-lelket viditó rigófüttyszó fogadja az embert, a levegő hűvös és fenyőillattal teli, mintha az elrabolt Tátrából a jó Isten egy vidám percében egy maréknyit ide visszatett volna.

 

A kastélyon semmi változás, kuriális egyszerűséggében uralja a parkot, folyosói csendesek, a tisztaságtól ragyognak s ünnepélyesen kong az épület belsejében a testőrök egyenletes lépte. A gödöllői nyaralás semmit sem változtat a kormányzó életmódján. Kora reggeli óráktól egész ebédideig intézi a sulyos államügyeket, üdülése mindannyi, hogy délután egy-két órára kimegy az évszázados parkba friss levegőt szivni. Most vasárnap szórakozott.


Vendége van: az ország miniszterelnöke.


A park belsejében felállított teniszpályán Bethlen István gróf miniszterelnök őfőméltóságos családjával teniszezik. Ha csak megközelítőleg is ugy kezeli a rakettet, mint a parlamenti vezérek csökönyös indulatát, akkor kitűnő játékos lehet a miniszterelnök. Ha kiállna a porondra, díjat, vagy talán még többet – kölcsönt is nyerne.


Természetesen ebből mit sem lát a parkban sétáló közönség. Ők csak a titokzatos, kastélyt bámulják vágyó szemmel, mindenkinek a lelkében ott settenkedik az a titkos gondolat: Be jó volna itt nyaralni! Csak a park pompáját látják és a környezet ünnepies csendjét érzik. Megfeledkeznek arról a nagy munkáról, ami a csendes falak mögött folyik, s amitől létünk függ.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Horthy Miklós Gróf Bethlen István, a miniszterelnök úr
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Berlinben szemmel tartják Törökország, Spanyolország és Portugália helyzetét Berlinben szemmel tartják Törökország, Spanyolország és Portugália...
A német hadsereg vezetésében beállott változásokhoz fűződő...
Lovasünnepség Lovasünnepség
A Pestvidéki Verseny-Egyesület a sportvilágban nagy érdeklődést...
Gerevich Aladár nyerte a MAC-RAC szabadtéri kardversenyét Gerevich Aladár nyerte a MAC-RAC szabadtéri kardversenyét
A MAC-RAC nemzetközi kardversenye, amelyre az Európa-bajnokság...
Repülőgép a sebesült honvédek szolgálatában Repülőgép a sebesült honvédek szolgálatában
Egy korábbi számunkban megemlékeztünk arról, hogy Hitler Adolf, a...
Enyhíteni kell a vámhitel feltételeit Enyhíteni kell a vámhitel feltételeit
A kereskedelmi érdekeltség számtalan alkalommal rámutatott arra, hogy...
Milán király temetése Milán király temetése
A temetés előkészületeinél gróf Zichy Jenő, az elhunyt bizalmas...
MacDonald jazzdobosnak nevezte egy merész igérete miatt Lloyd Georgeot MacDonald jazzdobosnak nevezte egy merész igérete miatt Lloyd...
Rövid szünidőre ment szét húsvét előtt az alsóház, de a...
Radiátorgyár létesül Sopronban Radiátorgyár létesül Sopronban
A National Radiátor Co. hosszas tárgyalás után megegyezésre jutott...
Reng a föld. Beszélgetés Kövesligethy Radó egyetemi tanárral Reng a föld. Beszélgetés Kövesligethy Radó egyetemi tanárral
Olaszországban újabban ismét több katasztrófális kimenetelű...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98