Dtum
Login with Facebookk
1943 | Június

Kongresszust hívnak össze a Székelyföld gazdasági újjászervezésére

Most dolgoznak a székelyudvarhelyi székely kongresszus programján.
A Székelyföld gazdasági szükségleteit az erdélyi élet központjába kívánják állítani, mert csak az erdélyi föld kincseinek fokozottabb feltárásával, az ipar újjászervezésével, a székely nép ipari foglalkoztatásával lehet a kérdést megoldani.

Az előkészítő megbeszélésen a következő elgondolás alakult ki:

A mezőgazdaság jövedelmezőségét fokozni kell a termelés korszerűsítése révén. Ez csak gazdasági szakiskolák és mintatelepek felállítása útján érhető el. Erdély kincseit fel kell tárni. Ehhez szükséges, hogy a kormány a Földtani Intézet talajkutató szakembereit küldje Udvarhely megyébe. Teljes erővel hozzá kell fogni az iparosításhoz. Lehetőség nyílik cement- és üveggyárak alapítására, textilüzemek kiépítésére, stb. Napirenden van a szentkeresztbányai vasgyár és a parajdi sóbánya bővítésének a kérdése is. Feltehető – sok jel mutat arra, – hogy Udvarhely megyében is bőségesen található földgáz. Ennek feltárása és üzembehelyezése az iparosítás fontos alapkelléke. A székelyföld töméntelen faanyagát helyben kell feldolgozni bútorrá és az ipar, a mezőgazdaság szükséges alkatrészévé.

Az erdélyi elképzelés szerint a „Kaláka” munkaszervezet hivatott az iparosítás legelső ütemére,
hogy azután tőkeerős vállalatok kapcsolódjanak be. A Székelyföld mezőgazdaságának és iparosításának fellendítésére szolgál a marosvásárhely-székelyudvarhelyi vasút. Építését a kormány még ebben az évben megkezdi.

A kongresszust előkészítő hargitai Homoródfürdőn tartott értekezleten
Váró György országgyűlési képviselő rámutatott arra, hogy Udvarhely megyéből sokan vándorolnak ki idegen nagyvárosokba, mert megélhetésük az anyai rögön nincs biztosítva. A mai Magyarország területén az átlagos népsűrűség 117 lélek négyzetkilométerenként, Udvarhely megyében mindössze 42 és a megye lakossága, mégis – túlzsúfolt! Ugyanis a lakható és művelhető területeket számítva, már 158 lélek Udvarhely megye népsűrűsége négyzetkilométerenként. Itt sokkal többet kell küzdeni a földdel, mint országunk más területén és sokkal kevesebbet hoz, mint másutt.

Fontos székely problémákat
a székelyudvarhelyi kongresszuson kívánják letárgyalni ez év augusztusában.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98