Dtum
Login with Facebookk
1941 | Július

Többmilliós „tatarozási hitelakciót” javasol az Erdélyi Gazdasági Tanács

A zivatarral, esővel indult idei fürdőévad ellenére is a hazatért erdélyi részek üdülő- és fürdőhelyein, továbbá a kevésbé ismert kirándulóhelyein élénk vendégforgalom indult meg.
A kormány, mint ismeretes, az Erdélyrészi gazdasági Tanács javaslataira komoly áldozatokat igénylő intézkedéseket tett, hogy más ebben az idényben a vezető erdélyrészi fürdőhelyek a lehető legjobban kielégíthessék az igényeket. A Tanács javaslatai közül sok megvalósult; most pedig, a nyaralási évad első hónapjainak gyakorlati tapasztalatai újabb tennivalókra hívták fel az illetékesek figyelmét. Az Erdélyrészi Gazdasági Tanács újabb előterjesztést állított össze az erdélyrészi idegenforgalom fejlesztése érdekében.

A Tanács örömmel állapította meg,
hogy a közismert helyzet ellenére is az ország minden részéből széleskörű érdeklődés nyilatkozik meg a hazatért erdélyi fürdők, üdülőtelepek, és kirándulóhelyek iránt. A Kalota-vidéke, a Gyilkos-tó, a Békási-szoros, a Hargita tája s a háromszéki, továbbá a csíki üdülő- és fürdőtelepek egyformán vonzzák a nagyközönséget. Szükséges azonban az, hogy azok az úthálózatok, amelyek ezekhez a vidékekhez vezetnek, az autóforgalom szempontjából minden tekintetben kielégítők legyenek. A MÁVAUT 25 új autóbuszjáratot intézményesített a már eddig meglévőkön kívül, a nyári vendégforgalom minél kielégítőbb lebonyolítására.

Az utak minősége rendkívül befolyásolja nemcsak a járműforgalmat,
hanem a gépi járművek benzinfogyasztását és az autógumigazdálkodást is. Az Erdélyrészi Gazdasági Tanács tehát a vendégforgalmi útvonalak gondos karbantartására hívja föl az illetékes tényezők figyelmét. Másik igen lényeges, gyakorlati megfigyelésen alapuló kívánság az erdélyi üdülőtelepek, kirándulóhelyek és fürdők felé vezető utak megszálló gócpontjaiban fekvő helységek, városok vendégforgalmi intézményeinek a mai igényeket kielégítő korszerűsítése. Az erdélyi szállodák modernizálása nemcsak gazdasági feladat, hanem kitűnő üzleti befektetést is jelent, különösen olyan helyeken, mint Gyergyószentmiklós, Csíkszereda, Maroshévíz, Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy, vagy Marosvásárhely.

A szállodák korszerűsítéséhez kapcsolódik természetszerűleg a fürdő- és üdülőhelyek modernizálási beruházásainak kérdése is.
A banktőke a magánosok rendelkezésére készséggel áll a banküzlet szokványos keretei között és ezirányban az erdélyi pénzintézetek nem is késlekedtek a kezdeményezéssel. Szükséges azonban annak lehetőségét is megteremteni, hogy egész fürdőtelepek és üdülőhelyek is olyan hitelhez jussanak hozzá, amely egyfelől széles beruházásokat tesz lehetővé, másfelől pedig előnyös feltételekkel hívja fel a vállalkozási kedvet.

Az Erdélyrészi Gazdasági Tanács javaslatot terjesztett a kormány elé,
melynek lényege az, hogy maga a kormány bocsásson rendelkezésre olyan többmillió pengős hitelkeretet, amelynek igénybevétele útján általános keretek között lehetne lebonyolítani az erdélyi vendégforgalmi helyek modernizálását. A Tanács által javasolt, úgynevezett „tatarozási hitelakció” ugyanolyan feltételek mellett állhatna rendelkezésre, mint aminőket a székely fatermelés fellendítése érdekében eredményesen intézményesített a kormány. Ezen az úton remélhető, hogy a jövő nyárra az erdélyi vendégforgalmi intézmények szükséges tatarozását a korszerű igényeknek tökéletesen megfelelő módon le lehet bonyolítani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Birkózás Európa bajnokságai Birkózás Európa bajnokságai
A törekvés Sp. E. nagy áldozatkészséggel rendezett nagyszabásu...
Pusztaszer - kegyeletes ünnep Pusztaszer - kegyeletes ünnep
Alig pár nap választ el bennünket attól a kegyeletes ünneptől ,...
Rövidek Rövidek
Kozma Miklós felsőházi tag vasárnap előadást tartott az aktuális...
Nagy termelési verseny indult meg a gazdák között a főváros környékén Nagy termelési verseny indult meg a gazdák között a főváros...
Most egy éve, a felszabadulás után, a főváros környékén levő nagy...
Az uj lisztárak és gabonaprémiumok Az uj lisztárak és gabonaprémiumok
A kormány az eddig előirt kiőrlési arányt rendeletileg megváltoztatta...
Az egyetemi tanárok 100.000 korona segélyt követelnek Az egyetemi tanárok 100.000 korona segélyt követelnek
A Hétfői Napló tudósítójától A tudományegyetemek, a közgazdasági...
Rövidek Rövidek
Weizsaecker vatikáni német nagykövet hivatalosan kijelentette, hogy a...
Uj államkölcsön Uj államkölcsön
A pénzügyminiszter az appropriációs javaslatban 400 millió K kölcsön...
Josephine Bakert csak a hordárok búcsúztatták a pályaudvaron Josephine Bakert csak a hordárok búcsúztatták a pályaudvaron
Josephine Baker férfivezérkarával együtt elutazott Budapestről. A...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98