Dtum
Login with Facebookk
1943 | Május

Megszólal a csönd szigete!

Ahol a siketnémákat beszélni és hallani tanítják

A szeretetlenség mai világában valósággal azok végeznek apostoli munkát, akik a süketnémaságra ítélt gyermekeket, akik soha nem hallották édesanyjuk szerető szavát, önfeláldozó munka árán beszélőkké és hallókká varázsolják s a szülők fájdalmát hívő bizalommá kovácsolják át. Ahol ez a csoda mindennapos valósággá érik, a Csönd Szigete az, a Siketnémák Budapesti M. kir. Állami Intézete: a néma csönd itt megoldódik s az értelmes emberi szó diadalmaskodik a természet mostohaságán!

Az intézet igazgatója akkor a legboldogabb, ha valóban apostoli munkál végző tanártársainak eredményeiről számolhat be. Az ő vezetése alatt járjuk be az intézetet, ahol a tanítás éppen nagyban folyik. Váratlanul toppanunk be az előkészítőosztályba. Tíz kisfiú és leányka ül a kerekasztalnál s feszülten figyel tanárára. A siketnémák ismeri jelképes beszédjét itt száműzik, a gyerekeket leszoktatják róla. Azt tanulják meg ebben az osztályban a kis süvölvények, amit az épérzékűnek született gyermek már a bölcsőben megkezd: a gagyogást. Igy nyílnak a néma ajkak a tapintás és látás segítségével először szóra. Az első hang amelyet kimondanak, a „p”. A kézfejre tett papírdarab vagy tollpihe elfújásával alakul ki ajkukon ez a hang. A második hang az „a” hang. Igy már hamarosan köszönni is tudnak. Milyen boldogan ölelik szívükre gyermeküket a szülők, amikor az eddig néma csöppségek ezzel köszöntik őket: „Pá, papa!"

Ebben az osztályban tanulnak meg a kicsinyek rendesen ülni, járni, mozogni: csupa olyan életmegnyilvánulás, amit - hallás hiányában - eddig csak félszegen csináltak. Az osztály a padozattól a mennyezetig képekkel, rajzokkal, színfoltokkal, betűkkel van kitapétázva. A szekrényben hemzsegnek a játékszerek, kirakókövek, kockák, mértani formák, színes gyöngyök. Csupa játék itt az élet, de a tanártól nagy szaktudást, önfeláldozó nagy munkát, határtalan türelmet és kitartást követel...

Lepergett az óra. Csöngetésre a tanulók kitódulnak az udvarra. Először fegyelmezetten, párokban sétálnak, mialatt elfogyasztják tízóraijukat. Aztán megindul a játék. Igaz, nincs itt az a kirobbanó hangorkán, mint ilyenkor a többi iskolában, de azért a felszabadulás is egy-egy jókedvű felkiáltást, sőt beszédet is előcsal az ajkakról, különösen a felsőbb osztályosok kőzött. Már az első osztályosok füzetei s rajzai is feltűnően tiszták, csinosak. A hiányzó érzékszerv munkáját a szem, a tapintás s a figyelésre erősebben fegyelmezett lélek vállalja. Ezért olyan nagy a kézügyességük is, ami későbbi életükben erős támogatójuk lesz.

Az ötödik osztályban már mi is könnyebben beszélgetünk a tanulókkal. Igy tudjuk meg a kis Mártától, hogy agyhártyagyulladásban vesztette el hallását s ennek a következtében lett siket. De ebben az intézetben megtanulta a szájrólolvasást s így a látás útján érti már meg a beszédet. Földrajzórán a növendékek szép szabatos feleleteket adnak s térképismeretük is fejlett. Megtudjuk, hogy a beszéd elsajátítása, közben minden tananyagot megtanulnak, mint akár más elemiben és polgári iskolában. A nyolcadik osztályban szépszál fiúk és sudár termetű leánykák adnak tiszta beszéddel kerek feleleteket. Itt már hangsúlyozni is tudnak s mind jobb csengést kapnak a tompa fahangok.

Fultonról, a gőzhajó feltalálójáról mondanak el mindent, amit a negyedik polgáristák is tudnak. Itt már jobban kialakult a pályaválasztás kérdése s megtudtuk, hogy a fiák közül az ötvös-, műszerész-, kárpitos-, kalapos-, szerelő-, géplakatos- és szövőmester pályára készülnek a legtöbben, míg a leányok itt is a varrógép mellett tartanak ki. De a legnagyobb meglepetést a szavalókórus szerzi. Sehol a világon nincs olyan siketnéma-intézet, amelynek keretében szavalókórus lenne megszervezve, mint ez, amelyet az igazgató kezdeményezésére a nyolcadik osztály szaktanára fejlesztett tovább. És csodálkozva hallgatjuk a hattagú harmonika-zenekart.

Ezek a fiúk és lányok eléggé nehéz darabokat játszanak már a legnagyobb ritmusérzékkel és hangszínezéssel. Az igazgató szerkesztett egy új találmányú hangdiffereniátort. Ez a billentyűszerűen kifaragott - s a magas és hangokat kifejező, a melegszínskálából a hideg kékbe átmenőén színesre festett - eszköz. Szemlélete közben az egyidejű rezgésre megmondják a gyerekek, hogy egyvonalas „C”, majd hogy kétvonalas pedig hogy „C”, utóbb pedig hogy „G” hangzott el a harmonikán. Ezeken a különlegesen szerkesztett felerősítő készülékeken 10-10 leányka és fiú csoportja hallgatja s élvezi a napi rádiózene műsorokat.

Bekötött szemmel ülnek, hogy figyelmük csak a hallásra összpontosuljon. Igy könnyebben megkapják az akusztikai hatást is s van olyan, aki hallgatás közben lábával ritmust dobog, vagy csak énekhangot ad ki magából. Ez a laboratórium csak két éve működik, de a jövőbe messzire előrenyúló távlatából sok - ma még csodának hitt - eredményt várhatunk. Igy lesznek a siket némák is kiegyensúlyozott egyénekké, nemzetépítő elemekké, vallásos, erkölcsös s a mindennapi kenyerüket kereső, jó magyarokká.

Sz. Solymas Bea

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Hatszázalékos Numerus Clausus a Budapesti állami gimnáziumokban Hatszázalékos Numerus Clausus a Budapesti állami gimnáziumokban
Véget ért az iskolai év, vasárnap a gyerekek óriási serege hazavitte...
A spanyol király esküvője A spanyol király esküvője
A spanyol anarkisták véres merényletbe fojtották május 31-én...
Kik ölték meg Ferenc Ferdinándot? Kik ölték meg Ferenc Ferdinándot?
1911-ben jött létre az „Egyesülés vagy halál” elnevezésű...
Az orosz belügyminiszter gyilkosa Az orosz belügyminiszter gyilkosa
Egy berlini lap pétervári jelentése szerint Plehve miniszter gyilkosa...
Az UTE „utánpótlás” kardvívócsapata kikapott az olaszoktól Az UTE „utánpótlás” kardvívócsapata kikapott az...
Az UTE Eötvös-utcai vívótermében előkelő közönség előtt rendezték a...
A Wiener Athletiksport-Club nemzetközi uszóversenye A Wiener Athletiksport-Club nemzetközi uszóversenye
Halmay Zoltán Ausztria 200 méteres bajnoka és megjavítja az osztrák...
A Kút kiállítása A Kút kiállítása
A Nemzeti Szalonban látható Kút kiállítás eleven, friss és változatos...
Az angol királyné és nővére Az angol királyné és nővére
Tudvalevő, hogy a jelenlegi angol királyné, Alexandra és a meghalt...
 A franciák nem vonulnak ki a Ruhrvidékről A franciák nem vonulnak ki a Ruhrvidékről
Poincaré miniszterelnök az elesett harcosok emlékszobrának...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98