Dtum
Login with Facebookk
1943 | November

A lakás-feketepiac megrendszabályozása

A lakáshivatal felállítása sok embert arra késztetett, hogy fokozza a lakással kapcsolatos igényeit.
Ugyanakkor ezrével futnak be a lakáshivatalba olyan kérvények, amelyeknek kedvező elintézésére nincs törvényes jogalap. Munkatársunk kérdésére dr. Szentmiklósi József főjegyző, a lakáshivatal vezetője ezeket mondta a lakáshiány igazi okairól és a lakásfront legfontosabb problémáiról:

– Budapesten már a háborút megelőző években is érezhetővé vált a lakáshiány.
A statisztika szerint a lakosság szaporodása 1935-től 1941-ig 100.000 fő, – 1941-től mostanig pedig újabb 55.000 fő volt. A lakásszükségletet fokozta a háborús viszonyoknak az a velejárója is, hogy amíg a lakbér emelésére vonatkozó tilalom folytán a lakásbérek változatlanok maradtak, addig a kereseti viszonyok az általános drágulásra való figyelemmel emelkedtek. Érthető tehát, ha azok is, akik albérletben laktak, most főbérleti lakást igényelnek, mert a főbérleti lakás sok esetben olcsóbb, mint amennyit ma általában az albérletért fizetnek.

– A lakásrendeletek szelleme abban foglalható össze,
hogy a lakáshiányra való tekintettel mindenki maradjon abban a lakásban, melyben eddig lakott és a megüresedő vagy igénybevehető lakásokat olyanok foglalhassák el, akiknek egyáltalán nincs hol lakniok. A kormány intenciója a lakásrendeletek kiadásával az volt, hogy a lakáskeresletet a lakásigények lefokozásával küszöbölje ki. A polgármester úr a legszigorúbb tárgyilagossággal veszi figyelembe a kiadott rendelkezéseket a lakások igénybevétele és a bérlők kijelölése tekintetében egyaránt. Természetes, hogy amint más közszükségleti cikkek igazságos elosztása mellett kialakul úgynevezett feketepiac, úgy a lakások átruházásánál is akadnak egyesek, akik kijátszani iparkodnak a fennálló rendelkezéseket.

Az idők folyamán kezdik megismerni, hogy milyen módok látszanak arra alkalmasaknak,
– de a lakásügyosztály is felismerte már e törekvéseket és így a kijátszást megakadályozza. Ennek az a következménye, hogy a törvényes rendelkezéseket be nem tartó háztulajdonosok és bérlők ellen a büntető feljelentést megtesszük. A polgármester úr a kormánynál is eljárt annak érdekében, hogy a maximálisan kiszabható 8000 P pénzbüntetés és 6 hónap elzárás-büntetés arányában a kiszabott büntetések tényleg elrettentő hatásúak legyenek. Felterjesztés készül olyan irányban is, hogy ilyen jogerős büntetések hírlapi közzététele rendeltessék el.

– A főváros polgármestere igyekezett odahatni,
hogy a kilakoltatásokat, ha valamilyen méltánylandó ok fennforog, a lakásügyi miniszteri biztos lehetőség szerint elhalassza. A szolgálati lakások felmondása esetében azonban a miniszteri biztos a kilakoltatást legfeljebb 30 napra halaszthatja el. A polgármester úr arra vonatkozóan is kérte olyan rendelkezés kiadását, amely szerint ez a határidő is meghoszabbíttassék.

A lakásbérlők kijelölésénél egyébként a főváros figyelemmel van arra,
hogy a sokgyermekes családok mellett az új házasok is hajlékhoz jussanak. Bizonyítja ezt az, hogy ez év első felében a polgármester úr 386 ilyen, házasság előtt álló, vagy fiatal házas igényjogosultat jelölt ki.

– A lakásviszonyok leromlásával kapcsolatban elrendeltük a padlásterek beépítését.
Ebben az ügyben legutóbb kiadott kormányrendeletek értelmében 558 lakás építésére adott engedélyt és a munkálatok egy részét már vállalatba is adta a főváros a Kerepesi-úti, a Gyáli-úti, valamint a Csörsz-utcai házaiban. A főváros a maga hatáskörében mindent megtett, hogy ezek a lakások mielőbb elkészüljenek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az elmult hét hőse kétségtelenül Bánffy Dániel báró, Az elmult hét hőse kétségtelenül Bánffy Dániel báró,
Az elmult hét hőse kétségtelenül Bánffy Dániel báró, a Teleki-...
A Tisza „virágai” , nemi jellegük A Tisza „virágai” , nemi jellegük
Mi az oka már most a tiszavirág rövidéletűségének? Egyesek a...
Olasz parasztok karácsonya Olasz parasztok karácsonya
Az olasz nép nagyon vallásos s a legkisebb faluban is uton-utfélen...
A Szentgotthárd vasutnak hatalmas nagy személyszállitó-villamos mozdonya A Szentgotthárd vasutnak hatalmas nagy személyszállitó-villamos...
A technika legujabb vivmánya. A boldog Schweitz technikavezetői a...
Arany Jánosra emlékezve Arany Jánosra emlékezve
Állottunk vizének mélységei felett… Tündöklő, őszi...
Fogalomzavar az építészet és politika körül Fogalomzavar az építészet és politika körül
Néhány rövid ujsághír és a német folyóiratok megváltozott arca azt a...
Foggtól Blériotig Foggtól Blériotig
Hajnalonként már a kiadónál szétkapkodták a Le Temps-t. Abban jött...
Rövidek Rövidek
A madridi ABC cimü lap Borisz bolgár királynak a Führernél tett...
A Budapesti Posta- és Távirda Tisztviselők Sport Egyesülete országos athletikai viadala A Budapesti Posta- és Távirda Tisztviselők Sport Egyesülete országos...
A fővárosi egyletek közt utolsónak gyűjtötte össze a Posta és TTSE....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98