Dtum
Login with Facebookk
1943 | Október

A légitámadás meg az ablaktáblák

A háború évei a légitámadások technikája fölött sem múltak el nyomtalanul. A kisebb körzetben és inkább repeszhatással ható robbanóbombák helyett az ellenséges repülőgépek szívesen használják a légnyomás erejével romboló bombákat, amelyek főképpen szélességi irányba fejtik ki hatásukat. Egy ilyen bomba a körülmények szerencsétlen összetalálkozása esetén többszáz méteres körzetben is betörheti az ablakokat.

Többszáz vagy esetleg ezer ablaktábla pótlása természetesen sok költséget nyersanyagot és munkaerőt kíván meg, nem számítva azt, hogy a betört ablakú lakásokat kijavításukig sok esetben lakni sem lehet. Igy tehát nagy jelentősége van egy kölni építész találmányának, amely minden egyszerűsége ellenére is kiválóan alkalmas ezeknek a károknak megelőzésére.

Az államilag fölülvizsgált, elismert és szabadalmazott találmány lényegében egyszerű tekercsrúgó, amely a lezáratlan ablakszárnyakat normális esetben összetartja; a bombarobbanás okozta légnyomás hatására azonban lehetővé teszi az ablakszárnyak kinyílását. Az az ellenállás, amelyet az ablaküvegek a légnyomással szemben gyakorolnak ezáltal lényegesen csökken és ez a csökkenés teljesen elegendő lehet ahhoz, hogy az ablaküvegeket megmentse.

Ezelőtt azt szokták ajánlani, hogy a lakók légiriadó alkalmával a lakás elhagyása előtt nyissák ki az ablakokat, ez azonban most fölöslegessé válik mert a légnyomás maga gondoskodik az ablakok kinyitásáról.

Egyébként az ablakok nyitvatartása meglehetősen kétes értékű tanács volt, mivel ezen az úton könnyen szélhordta üszök kerül a lakásba és a nyitott ablakoknak az egész belső berendezés áldozatokul esett. Az ablakszárnyakat összetartó rugók ennek a veszedelemnek elejét veszik. Kifelé nyíló ablakoknál a szerkezet hasonlóképpen előnnyel használható azzal a különbséggel hogy most a légnyomás szívó hatása ellen véd.

A találmány természetesen csak akkor hatásos, ha a bomba a háztól bizonyos távolságra esik le és ugyanazt a lökő- vagy szívó-hatást fejti ki, amely ellen a szerkezet éppen védelmet nyujt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Törhetetlen üveg Régi szepesi ajtó és ablak, XVIII. századi spinét
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98