Dtum
Login with Facebookk
1943 | Szeptember

Borisz király temetése

Szófia, szeptember 5.


(MTI.) Borisz király holttestét különvonaton viszik a rilai kolostorba. A vonat mindössze néhány kocsiból áll, egy nyitott kocsin szállítják a koporsót, a többiben pedig a királyi család és a hivatalos személyiségek foglalnak helyet. A magyar küldöttség szombaton külön repülőgépen érkezett meg Szófiába. A küldöttség tagjai a Kormányzó képviseletében Csatay honvédelmi miniszter, a kormány képviseletében Bárczy államtitkár, a honvédség képviseletében Náday vezérezredes. A külügyminiszter Jungerth- Arnóthy szófiai követ. A magyar küldöttség délután megkoszoruzta a ravatalt.
A német küldöttséget Ráeder vezértengernagy és Keilel vezértábornagy vezeti.


Szófia, szeptember 5.


A Borisz király temetésével kapcsolatos egyházi szertartás vasárnap reggel 7 órakor kezdődött. A szertartás színhelyéül szolgáló székesegyházba csak meghívóval lehetett bemenni. A székesegyházat környező utcákon tízezrek foglaltak helyet. Reggel 9 órakor vonultak be a templomba a kormány tagjai élükön Filov miniszterelnökkel, a külföldi diplomaták, a parlamenti pártok vezetői, tábornokok és főtisztviselők, a sajtó képviselői.


A gyászszertartást a székesegyházban az ortodox egyház tizenegy metropolitája végezte. A gyászmise befejeztével a vidini metropolita méltatta az elhunyt király működését. Majd a kormány, a tábornoki kar és a szobranje elnökségének tagjai vállukra vették a koporsót s a templom előtti téren elhelyezett ágyutalpra tették. A gyászmenet a székesegyháztól a pályaudvarra vonult, százezrek sorfala között. A koporsó mögött a királyi család tagjai haladtak. A hivatalos gyászünnepségek a szófiai pályaudvaron véget értek. A király földi maradványait a Rila- kolostorban helyezik örök nyugalomra.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98