Dtum
Login with Facebookk
1943 | Szeptember

Három MAC és három BBTE győzelem a staféta bajnokságon

Pompásan szerepeltek a műegyetemiek. Jól harcoltak Híressel és Csányival az élen az UTE csapatok. Pelsőczy 48.9-et futott 400-on. Híres 25 méterrel verte 800 méteren a bajnok Marosit. Izsóf 5000 méteren Kelent, Esztergomit és Szabó Miklóst!

A hagyományokhoz hűen a Margitszigeten rendezte meg a MASz a stafétabajnokságokat. Míg első napon ragyogó napsütés kedvezett a versenynek s a vérmesebb szurkolókról a kiskabát is lekerült, addig másnapra beköszöntött az ősz, sárguló faleveleket esőzve azokra az elszánt atlétahivőkre, akik vasárnapi sziesztát, mozit vagy családi kártyacsatát feláldozva megtekintették a legjobb futók versengését.

Küzdelmet, sajnos, úgyszólván sehol sem láttunk, mert a hat szenior bajnokság hat győztese fölényesen győzött. A három gyorsabb távon, 4x100, 4x200 és 4x400 méteren a BBTE, a hosszabbakban pedig 4x800, 4x1500 méteren illetve az 5000-res csapatversenyben a MAC együttesei szerezték meg a büszke bajnoki címet.

Külön dicséretet érdemelnek a nagyszerűen feljavult műegyetemiek. Szebbnél szebb helyezéseket értek el, ami egyrészt a megjavult gárda tudását, másrészt kitűnő vezetőjük, Kismartoni Károly dr. munkásságát dicséri.

Derekasan harcolt az UTE is. A 4x100 m-es előfutamban Csányi György talán az évad leggyorsabb 100 méterét futotta, elkápráztatva lepkekönnyű mozgásával a szakértőket. Jövőre komolyabb munka esetén 10.5 öt és 21.5-öt várunk a kis újpesti futótól.

A klubszeretet magasiskoláját viszont Híres László mutatta be. Jó futásával csapatát 4x1500-on a második helyre hozta fel. A 4x400-as versenyben 390 méterre – 1500-zal a lábában – kerek 50 mp-et futott, majd másnap 800 méteren a bajnok Marosi mögött 15 méterrel váltva, volt szíve ráfutni – bátor 55 mp-es első körrel – nagy ellenfelére s tudván annak nagyobb gyorsaságát, hosszú, 300 méteres finissel azt le is győzte s ezzel harmadiknak hozta fel a lila-fehéreket.

Félórával később 5000 métert futott csapata sikeréért. Megható volt, ahogyan a verseny végén boldogan fölfutott a tribünre szakosztálya volt elnökéhez. Sok ilyen atlétát kívánunk a magyar atlétikának!

A verseny egyetlen disszonáns akkordját a 4x400 méteres versenyben tapasztaltuk, amikor is a belső pályán futó Csépánfalvy és a bevágó Góby kettős kollidálása és könyökcsatája alaposan felzaklatta a kék-sárga és kék-piros színek híveinek kedélyét.

Örömmel láttuk a veteránokat, kiket visszavonultságukból csalt elő ez a két bűvös szó: stafétabajnokság! Ismét futott Kovács Kléri, mégpedig igen jól a BBTE/b csapatában, de versenyzett Gyenes Gyula, Minai Mário, Iglói Mihály és Csaplár András is.

Az egyéni teljesítmények közül kiemelkedik Pelsőczy pompás 400-as futása. Az „alkalmi” 400-as 48.9-et futott! Vajon mennyit futna speciális 400-as tréninggel? Meggyőződésünk, hogy jövőre 48-as 400-as futóvá válhatna!

Sportpikantériát jelent a BBTE 4x100-as bajnokcsapata, hiszen abban egyetlen gyorsfutó sem futott, mert Polgár és Görkói 400-as, Hidas gátfutó, a „hajrázó” Vermes pedig távolugró. Pericht mester dicséretet érdemel a sikerült választásokért. Főleg Görkói és Hidas váltott nagyon jól.

Egyesek már a régi nagy KAOE staféták váltási technikáját emlegették, ami pedig nagy szó, mert a kereskedők csapata a maga idejében Európa legjobban váltó együttese volt.

Távfutóink harcából ismét Szilágyi került ki győztesen. Igen szépen futott Izsóf, kinek érdemes lenne a hosszabb távokra átnyergelni. Kelen, Esztergomi és Szabó Miklós legyőzése eddigi pályafutása legszebb fegyverténye.

A vidékiek közül ismét az MRTSE szerepelt legjobban, több országos vidéki bajnoki címet szerezve. Paulinyi Jenőt dicsérnünk már szinte felesleges.

S végül: a rendezés kiváló volt. A kis Hidas beigazolta, hogy egyelőre még sokkal jobb eredményhirdető, mint gátfutó, az erélyes Farkas Matyi pedig hiba nélkül látta el az indítás szerepkörét Az pedig már szinte példátlan nálunk, hogy a pisztolya egyetlen csütörtök nélkül rendre elsült.

Szép verseny volt, jó verseny volt, csak az a kár. hogy itt az ősz s búcsút kell vennünk atlétáinktól.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A MAC tragikus pillanata. Csépánfalvy és Vadas rontott váltása.jpg A BBTE 4x400 méteres bajnokcsapata - Góby, Polgár, Hidas, Görkói.jpg Híres László UTE.jpg Polgár útnak indítja Görkóit.jpg A MAC 4x800 méteres bajnokcsapata - Szabó, Garay, Gáspár Jenő szakoktató, Vadas, Gombos.jpg
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Gróf Tisza István beszéde a politikai helyzetről Gróf Tisza István beszéde a politikai helyzetről
Ama politikai beszédek sorát, melyekből kétségkivül többet is fognak...
Emeletes utczák Emeletes utczák
Kicsit különösen hangzik a neve is. Harmincz, akár negyven emeletes...
Magyarország 1943. évi egyéni ökölvívó bajnokságai Magyarország 1943. évi egyéni ökölvívó bajnokságai
Vasárnap este befejeződtek Magyarország 1943. évi egyéni ökölvívó...
Új iskolai helyesírás Új iskolai helyesírás
A magyar helyesírásban az újabb időben, különösen egyes kérdésekre...
Tüntetés a burzsoázia ellen Tüntetés a burzsoázia ellen
Budapest proletáriátus a hatalmas tüntetést rendezett vasárnap a...
Hol tart a kiegyezés? Hol tart a kiegyezés?
Azoknak a tárgyalásoknak az eredményét, melyek a magyar és osztrák...
A finnek legutolsó regőasszonya mondott verses áldást Magyarországra A finnek legutolsó regőasszonya mondott verses áldást...
A finnek legutolsó regősasszonya mondott verses áldást Magyarországra...
Hugenberg tragikomédiája Hugenberg tragikomédiája
A német politika színpadáról eltűnt egy alacsony termet, egy hosszú...
Kilószámra hamisitották a lebélyegezetlen hadikölcsönkötvényeket Kilószámra hamisitották a lebélyegezetlen hadikölcsönkötvényeket...
A békeszerződések megkötése után az utódállamok területükreeső...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98