Dtum
Login with Facebookk
1942 | Október

Majdnem botrányba fulladt a váltóbajnokság…

A stafétabajnoki versenyen a BBTE teljes diadalt aratott, mert a hat felnőtt bajnokságból ötöt megnyert s csupán egy jutott a Testvériségnek, míg a MAC egyetlen győzelmet sem tudott szerezni.

A viadalon három kínos incidens történt. Az első napon a 4x100 m-es váltóban a MAC Gulyás-Gyenes párja a váltóvonaton túl váltott. Ezt a tényt azonban csak huzavona után tudták megállapítani. Emiatt Farkas Mátyás a MAC edzője kínos szóváltásba keveredett Tatár Istvánnal a verseny bírájával. A nem éppen kellemes hangú vita, amely a nagyközönség füle hallatára zajlott le, a legkevésbé sem szolgálta a magyar sport ügyét.

A második napon szintén felkavarta a kedélyeket egy eset. A MAC és Testvériség csapata 4x800 m-en szép harcot folytatott. Az utolsó váltáskor Marosi elejtette a botot, s azt kívülről egy idegen ember adta a kétségbeesetten botja után kapó Marosi kezébe. Nem vitás, hogy emiatt meg kellett volna semmisíteni a derék vasutasok győzelmét, hiszen a botnak éppen úgy nem szabad elhagyni, a pályát, mint a futónak.

Az egész közönség osztatlan érzéssel örült, amikor a versenybíró nem semmisítette meg a Testvériség megérdemelt bajnokságát, hiszen ezzel a botesettel nemcsak, hogy nem nyertek semmit, hanem veszítettek vagy 15 métert.

A befutás után Vangel Gyula dr. és Tatár István között keletkezett emiatt véleménykülönbözet. Vangel Gyula dr. a MASZ elnöke az esetről így beszélt:
- Nem fér kétség ahhoz, hogy a Testvériség csapata megérdemelten lett bajnok, sőt azt is elismerem, hogyha a MAC-ot az első nap ki nem zárják 4x100-on, akkor is a BBTE a bajnok nem pedig a MAC, mégis helytelennek tartom a kétféle mértékkel való mérést. Mert vagy szigorúan a szabályok szerint ítélkezem, vagy pedig a lüktető élet szerint, a holt betűkkel nem törődve.

- A MAC-ot mindenképen súlyos sérelem érte, mert ha 4x100-on kétes ok miatt kizárták, meg kellett volna semmisíteni a Testvériség mindenképpen szabálytalanul megszületett győzelmét. Ezt közöltem a versenybíróval, majd olyan ideges lettem, hogy otthagytam a pályát.

(Vangel dr. nyilatkozatát már fent a sajtópáholyban tette).

A magunk részéről csak annyit füzünk a váltóbajnokság puskaporos hangulatához, hogy mind a BBTE-ben, mind pedig a MAC háza táján jól tennék, ha a túlzott klubsovinizmus helyett igyekeznének lehiggadt légkört teremteni a pályákon.

A harmadik hiba az 5000 méteres célbírói ítélete (1. Szilágyi. 2. Farkas, 3. Németh, 4. Szabó) volt. Itt Farkas legalább holtversenyt futott Szilágyival, míg Szabó Miklós határozottan megelőzte Némethet.

A BBTE mestere Pericht Rezső minden dicséretet megérdemel azért a pompás munkáért, amellyel fiait erre a két napra ilyen jó formába hozta. 4x100-on a BBTE 42.6-os kitűnő időt ért el annak ellenére, hogy a csapatban csak egy gyorsfutó: Szigetvári dr. futott, hiszen Polgár és Görkói 400-as, Hidas pedig gátfutó.

Nagyszerűen futott Görkói János 4x400-on. Ideje 48.8 volt! Ugyancsak pompásan szerepelt Szilágyi Jenő is, aki első nap 3:59.4-re tette meg az 1500 métert, csapatának így megszerezte e bajnokságot, majd másnap öldöklő küzdelemben 14.44.4 alatt 5000 m-en is győzött az ugyancsak ennyit futó s derekasan harcoló Farkas (Testvériség) ellen.

Külön dicséretet érdemel a lelkes vasutas gárda. A Testvériség megnyerte a szenior 4x800-as bajnokságot, valamint az ifjúsági 4x100 méteres bajnokságot. A vasutas gárda mintaképül szolgálhat egyesületeink számára!

A MAC háza táján baj van. Ilyen gyengén még nem szerepelt a griffmadaras gárda! Nagyon össze kell szednie magát, ha feledtetni akarja ezt a reájuk balul végződött váltóbajnokságot…

Végül meg kell dicsérnünk Simek Ferenc tanár növendékeit, a CSOKOR hölgyatlétákat. A 4x100-as bajnokságot 51.9-es országos csúcseredménnyel nyerték meg. A csapatban három HABSELYEM atléta: Fekete, Tolnai és Nagy valamint a Wekerle-telepi Sziklai futott.

Mindent egybevetve jövőre erősebb MAC csapatokat és barátiabb légkört szeretnénk látni a bajnoki viadalon!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A női 4x100 méteres bajnokság résztvevői -  az NTE, a CSOKOR A és B, valamint a TFSE A BBTE 4x1500 méteres bajnokcsapata - Szilágyi, Harsányi, Lendvai és Kelen
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98