Dtum
Login with Facebookk
1944 | Április

Bombycilla-invázió Magyarországon

A messzi Észak csonttollú madarainak békés vonulásáról és téli szállásáról, valamint gyűrűzéséről számolunk be e sorok keretében. Szibéria, Lappföld, Norvégia, Észtország kis kontyos madarai - amikor Északon beköszönt a zord tél - útrakelnek az enyhébb, déli tájak felé. Az idén is tömegével lepték el hazánkat és fővárosunk ligeteit, valamint a környező erdőket. Itt töltötték nálunk a telet, amely nekik, a zordon Északhoz képest, nyaralás számba megy.

Ötvenes, százas, sőt sokszor ezres csoportokban vándorolnak. A budapesti Városliget egyik kedvenc helyök. Itt ugyanis nagyon sok bogyós fát találnak, s tulajdonképpen ez a fő táplálékuk a téli szálláson. Rendes fészkelő helyükön különben a legkitűnőbb rovarpusztítók, és fiókáikat a fák elősdijeivel táplálják. Hasznosságuk miatt törvény védi őket.

Hogy a csonttollú madárnak, hivatalos nevén „Bombycilla garrula”-nak, vonulását és egyéb körülményeit kiismerjék, a madártani intézetek gyűrűvel látják el a befogott madarakat. Ilyen érdekes gyűrűzésnek voltunk szemtanúi, amikor a budapesti Madártani Intézet kiváló Igazgatója, Warga Kálmán, a Városligetben hálóval fogta be ezeket a szépséges kontyos madarakat, megvizsgálta, majd gyűrűvel ellátva útra bocsátotta őket. Természetesen minden adatot feljegyzett róluk. A kis alumíniumgyűrűn pedig ott a dátum, a gyűrűzési hely és az ellenőrző szám.

Mint Warga igazgató, a madárvilágnak külföldön is elismert tudós tekintélye, mondja: minden évben folyik a gyűrűzés; azonban nyolc évig kellett várnia, amíg elkövetkezett 1932 tele, amikor 12 nap alatt 1371 Bombycillát sikerült befognia és tüzetes vizsgálat után meggyűrűznie. Ebből a tömegből mintegy hatvan példányról kapott visszajelentést.

Az egyik legérdekesebb eset a Városligetben 1932 december 30-án gyűrűzött egyik példányt, 1934 november 1-én a messzi Szibéria határán, Joschkar Ola-ban fogták el. A madár tehát 2220 kilométer távolságra került két év leforgása alatt. Egy másik csonttollú madár még ezt is túlszárnyalta: egy év alatt 1980 kilométerre került a Városligettől; ezt is Oroszország Segorozo helységben fogták el. A harmadik csonttollút egy év mulva Budapesttől 1500 kilométerre, a norvégiai Torpaban került kézre.

Ezek a jelzések természetesen még a békés évekből származnak; ma csak kevés állammal van meg madártani szempontból is az összeköttetés. Warga Kálmán igazgató az idén is szorgalmasan gyűrűzött és 800 Bombycillát látott el a budapesti Madártani Intézet kis alumium-emlékével.

Eötvös Gyula

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A bombycilla meggyűrűzése A csonttollú madarak a magas Észak lakói, de telente nálunk is megfordulnak. A Városligetben hálóval fogják őket
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az AHC fiatal csapata legyőzte a BBTE gárdáját Az AHC fiatal csapata legyőzte a BBTE gárdáját
Nagy meglepetést keltett a Pasaréti úton lejátszott AHC-BBTE mérkőzés...
Rövidek Rövidek
Hóman Bálint kultuszminiszter vasárnap délelőtt Székesfehérvárra...
Kevesebb lesz az országos vásár Kevesebb lesz az országos vásár
Két évvel ezelőtt a kereskedelemügyi minisztériumban ankét volt a...
A guggerhegyi verseny A guggerhegyi verseny
A Királyi Magyar Automobil Club vasárnap hegyiversenyt rendezett a...
Motorkerékpár kirándulás Motorkerékpár kirándulás
A Magyar Motorkerékpározók Egyesülete e hó 5-én rendezte elnökének,...
A gyümölcs érése és utóérése A gyümölcs érése és utóérése
Az összes gyümölcsökre nagyon fontos megérésük ideje és érettségük...
Egy magyar aviatikus tragédiája Egy magyar aviatikus tragédiája
Néhány hónappal ezelőtt az egész magyar sajtó foglalkozott egy...
A chilei főkonzul autója vasárnap éjszaka elgázolt egy tortaszállító triciklit A chilei főkonzul autója vasárnap éjszaka elgázolt egy tortaszállító...
A városi házak irányából a város felé haladt a Wiesinger tortagyár...
Híre jár, hogy Forgács Rózsi megint játszani fog Híre jár, hogy Forgács Rózsi megint játszani fog
Forgács Rózsi nem a puszta jelenlétével, egyéni rendkívüliségével...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98