Dtum
Login with Facebookk
1944 | Április

Bombycilla-invázió Magyarországon

A messzi Észak csonttollú madarainak békés vonulásáról és téli szállásáról, valamint gyűrűzéséről számolunk be e sorok keretében. Szibéria, Lappföld, Norvégia, Észtország kis kontyos madarai - amikor Északon beköszönt a zord tél - útrakelnek az enyhébb, déli tájak felé. Az idén is tömegével lepték el hazánkat és fővárosunk ligeteit, valamint a környező erdőket. Itt töltötték nálunk a telet, amely nekik, a zordon Északhoz képest, nyaralás számba megy.

Ötvenes, százas, sőt sokszor ezres csoportokban vándorolnak. A budapesti Városliget egyik kedvenc helyök. Itt ugyanis nagyon sok bogyós fát találnak, s tulajdonképpen ez a fő táplálékuk a téli szálláson. Rendes fészkelő helyükön különben a legkitűnőbb rovarpusztítók, és fiókáikat a fák elősdijeivel táplálják. Hasznosságuk miatt törvény védi őket.

Hogy a csonttollú madárnak, hivatalos nevén „Bombycilla garrula”-nak, vonulását és egyéb körülményeit kiismerjék, a madártani intézetek gyűrűvel látják el a befogott madarakat. Ilyen érdekes gyűrűzésnek voltunk szemtanúi, amikor a budapesti Madártani Intézet kiváló Igazgatója, Warga Kálmán, a Városligetben hálóval fogta be ezeket a szépséges kontyos madarakat, megvizsgálta, majd gyűrűvel ellátva útra bocsátotta őket. Természetesen minden adatot feljegyzett róluk. A kis alumíniumgyűrűn pedig ott a dátum, a gyűrűzési hely és az ellenőrző szám.

Mint Warga igazgató, a madárvilágnak külföldön is elismert tudós tekintélye, mondja: minden évben folyik a gyűrűzés; azonban nyolc évig kellett várnia, amíg elkövetkezett 1932 tele, amikor 12 nap alatt 1371 Bombycillát sikerült befognia és tüzetes vizsgálat után meggyűrűznie. Ebből a tömegből mintegy hatvan példányról kapott visszajelentést.

Az egyik legérdekesebb eset a Városligetben 1932 december 30-án gyűrűzött egyik példányt, 1934 november 1-én a messzi Szibéria határán, Joschkar Ola-ban fogták el. A madár tehát 2220 kilométer távolságra került két év leforgása alatt. Egy másik csonttollú madár még ezt is túlszárnyalta: egy év alatt 1980 kilométerre került a Városligettől; ezt is Oroszország Segorozo helységben fogták el. A harmadik csonttollút egy év mulva Budapesttől 1500 kilométerre, a norvégiai Torpaban került kézre.

Ezek a jelzések természetesen még a békés évekből származnak; ma csak kevés állammal van meg madártani szempontból is az összeköttetés. Warga Kálmán igazgató az idén is szorgalmasan gyűrűzött és 800 Bombycillát látott el a budapesti Madártani Intézet kis alumium-emlékével.

Eötvös Gyula

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A bombycilla meggyűrűzése A csonttollú madarak a magas Észak lakói, de telente nálunk is megfordulnak. A Városligetben hálóval fogják őket
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98