Dtum
Login with Facebookk
1916 | November

A jávai szarvascsőrü madár

Vad, szemfüles és okos állat, nagyságra akkora, mint a kisebbfajta pulyka, Hátsó-Indiának és a Füszer-szigeteknek (Borneo, Celebes, Jáva) rendesen sürü, szálas erdőiben lakik. Mindig a fákon tartózkodik, nagy teste dacára is elég jó repül, legtöbbnyire olyan zajjal, hogy a repülő madarat előbb halljuk, mint látjuk. Szemtelen, tolakodó madár, nem igen fél a nagy ragadozó szárnyasoktól se, mert hatalmas csőre kitünő fegyver, amellyel pompásan tud védekezni. Az élelme sokféle; leginkább gyümölcscsel és magvakkal él, de megtámadja a kisebb gerinceseket, és fölfalja a rovarokat is.


Legsajátosabb a szarvascsőrü madarak költése, amelyre hiába keresnénk példát a többi madarak között. Rendesen tágas faodvakban raknak fészket, és a him teljesen "befalazza" kotoló párját ebbe az oduba, csak éppen akkor lyukat hagy rajta, hogy az élelmet benyujthassa, a mig a tojó kotol. A fészekből tehát valóságos börtön lesz, és a tojó mindaddig raboskodik, mig csak fiókái el nem érik a röpülős kort. A him ezalatt lankadatlanul táplálja párját és magzatait, még pedig olyan önfeláldozással és erőfeszitéssel, hogy a költés szakának végén csontvázzá soványodik.


Tickell, angol természetbuvár, aki Jáva szigetén figyelte meg a szarvascsőrü madarat, érdekesen irja le a furcsa állatok költését...
"A bennszülöttek megmutatták a madár fészkét, mely egy galy nélkül szűkölködő, hatalmas szálfa odvában volt, körülbelül 15 méter magasságban. Vastag agyagrakás zárta el az üreget, és csak akkora nyilást hagyott szabadon, hogy a tojó kidughata rajta a csőrét, és a him igy etette a párját. Az egyik bennszülött bambusz-cövekeket vert a fába, és ezeken, mint létrafokon, nagy nehezen fölkapaszkodott az oduig; ott hozzáfogott az agyagrakás szétbontásához, mialatt a him hangosan hörgött, és közben fenyegetőleg röpdözött körülötte, mintha meg akarná támadni.
Mikor a nyilás elég tágas volt, az emberem belenyult, de a tojó ugy megvágta a csőrével, hogy az ember fölordított fájdalmában,és majdnem leesett ijedtében a fáról. Ekkor rongyokba burkolta a kezét, s igy aztán siekrült fészkéből kiemelnie a nyomoruságos külsejű csuf és piszkos madarat. Mikor a madarat eleresztettük a földön, az állat képtelen volt szárnyra kelni, csak a csőrével csapdosott fenyegetőzve és ide-oda ugrált. Végre nagy nehezen fölmászott egy alacsony fára, és ott maradt ülve, mert nagyon meg volt dermedve, és nem tudot a röpülő himhez csatlakozni. Az odu fenekén, egy méternyire a nyilása alatt, egyetlen egy piszkos, világosbarna tojás hevert, fakorhadékból és tollakból készült ágyon..."


Azt a körülményt, hogy a him a költésidejére elfalazza a tojót, megerősitik a többi természetbuvárok is, akik a furcsa állat egyéb szokásait is feljegyzik. Ezek szerint a szarvascsőrü madár társas életet él, komoly, nyugodt tulajdonságai és mozdulatai, valamint önbizalom és méltóság jellemzik. Órahosszáig elül a magas fák tetején, s nyakát behuzván a vállai közé, mozdulatlanul nézi a világot, olyan rendületlen komolysággal, mint a törvényt ülő bírák. Néha elfojtott hangon kvákog, mint az örökbéka, de ha a vadász a furcsa madarak ünnepies gyülekezete közé durrant, s valamelyiküket lelövi a fáról, akkor a sebzett madár oly erős hangon bőg, hogy szinte bámulatba ejt. A hangja ilyenkor a szamár orditásához hasonlít, és nagyon erőteljes, valószinüleg azért, mert a madár légzőcsöve és hangrése szokatlanul csontos.


Fogságban évekig megvannak ezek a furcsa madarak, és különösen a fiatalok nagyon könnyen megszelidíthetők, bár azután is mindig bátrak maradnak, és az idegeneket erősen fenyegetik csőrükkel. Az állatkertekben is jól érzik magukat, bár nagyon falánkak, és a kisebb madarakat üldözik, sőt föl is falják; egymás közt azonban nagyon jól összeférnek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Aluminium-film mozgófényképek részére Aluminium-film mozgófényképek részére
A czelluloid-film, melyet a mozgófényképekhez alkalmaznak, az áteső...
A falu bolondjának vége A falu bolondjának vége
Szomorúan végződött egy lakodalom Szentmihály –Telken....
Az ESC nyerte a Thomka-mezeiversenyt Az ESC nyerte a Thomka-mezeiversenyt
A Budapesti Atletikai Club vasárnap délelőtt az egyetemisták...
Megdöbbentő részletek az Umberto király elleni merényletről Megdöbbentő részletek az Umberto király elleni merényletről
Amint megdöbbenve hallhattuk, július 29-ikén meggyilkolták I. Umberto...
Tömegesen gyártották az amerikai vizumokhoz a hamis katonai igazolványokat Tömegesen gyártották az amerikai vizumokhoz a hamis katonai...
Rendkivüli arányu okirathamisitás foglalkoztatja ezidőszerint a...
Napi 3000 kg-ra fokozza produktivitását a Strifler-sejtbőrgyár Napi 3000 kg-ra fokozza produktivitását a Strifler-sejtbőrgyár
Érdekes építkezés folyik a Strifler Béla-féle bőrgyár Vágány-utcai...
Franciaország népe a békére szavazott vasárnap Franciaország népe a békére szavazott vasárnap
Történelmi jelentőségű képviselőválasztás folyt le vasárnap...
Egy uj gyorsvasut Egy uj gyorsvasut
Nemrégiben irtunk az egysinü vasutról, amely az archimedesi pörgettyü...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98