Dtum
Login with Facebookk
1944 | Július

Merénylet Hitler ellen

Berlin, július 23.
Mint a Német Távirati Iroda értesül, a Führer az összeesküvés letörése után mint a hadsereg főparancsnoka, a következő napiparancsot intézte a hadsereghez:
„Katonák! Lelkiismeretlen tisztek kis köre ellenem és a véderő vezérkara ellen gyilkosságot kísérelt meg, hogy magához ragadhassa a hatalmat. A Gondviselés megakadályozta ezt gaztettel. A honi hadsereg hű tisztjeinek és katonáinak gyors és tetterős beavatkozásával sikerült az áruló klikket néhány óra alatt elpusztítani vagy letartóztatni. Ezt nem képzeltem el másképen. Tudom, hogy ti, mint eddig is, példás engedelmességgel és feladatok hű teljesitésével bátran harcoltok mindaddig, amíg a győzelem végül is mindenek ellenére a miénk lesz!” (MTI)


Új részletek a nyomozás adataiból
Berlin, július 23.
Ribbentrop szóvivője foglalkozott a Hitler ellen elkövetett merénylettel és kijelentette, hogy a merénylet és az a mögött álló összeesküvő társaság úgy emberi, mint politikai értelemben véve a legostobább és a legaljasabb mindazok közül, amelyekre a német történelemben példa van. Még csak párhuzamot sem lehet vonni e között az összeesküvés és Badoglio összeesküvése között. Azok az emberek, akik Stauffenberg ezredes, mögött felsorakoztak, úgy emberi, mint politikai szemmel nézve roppant szűklátókörűeknek bizonyultak a helyzet megitélésében.


Egy biztos - mondotta a továbbiakban Ribbentrop szóvivője –, és pedig az, hogy a nemzetiszocialista rendszert sem ilyen, sem más módszerekkel megdönteni nem lehet. (TP)

Guderian rádióparancsa
Berlin, július 23.
Guderian vezérezredes, a hadsereg vezérkarának főnöke vasárnap délben a nagy német rádióban felolvasta azt a napiparancsot, amit a Führer július 21-én intézett a német hadsereghez.


Ezt követőleg Guderian vezérezredes rövid rádiószózatot intézett a hadsereg tagjaihoz, amelyben megbélyegezte azt a gyalázatos merényletet, amelyet néhány, részben szolgálaton kívül álló tiszt gyávaságból és gyengeségből a Führer ellen elkövetett.


Hangsúlyozta, hogy valamennyi arcvonalon és az ország belsejében mindenki lázasan dolgozik a győzelemért és szilárdan sorakozik föl a Führer mögött. Szózatét a következő szavakkal fejezte be: „A hűség a becsület műve! Éljen Németország és Füherrünk, Hitler Adolf! S most népünk: fegyverrel!" (MTI)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A nyíllal jelőlt helyen állt Hitler, tőle két méterre robbant a bomba A merénylet végrehajtója, Claus von Stauffenberg A Führer és a Duce a merénylet színhelyén A kép közepén mosolyog Stieff vezérőrnagy,  merényletkísérlet egyik vádlottja, akit később a népbíróság halálra ítélt és 7 társával kivégezték. Egyébként több mint 10.000-re becsülik a németországi  áldozatok számát
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98