Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1944 | Július

Miért ízlik a cukrász-sütemény? 2.

Túlsavanyú gyümölcsöt nem élvezünk, mert sok benne a sav, tehát még éretlen. A kelleténél több só megtámadja nyelvünket, nyelőcsövünket, gyomrunk nyálkahártyáját. A nagyon sós, ételektől, a tengervíztől ennélfogva idegenkedünk. A lekvárt kidobjuk, ha fémízűnek érezzük, mert bizonyos, hogy mérgező fém került bele főzés közben vagy a konzervdoboz falából.

Ha egy víztiszta folyadékkal teli palack tartalmát szomjunkban fel akarjuk hajtani, az első korty fanyar vagy égető íze figyelmeztet rá, hogy víz helyett valami ártalmas anyagot készülünk meginni. A természet már úgy oltotta belénk, hogy kívánkozzunk a kellemes ízű étel-ital után, mert javunkra válik; a kellemetlen ízűt pedig mellőzzük, mert egészségünket fenyegeti.

Persze azért - láttuk előbb - kivételek is akadnak. Kellemes ízű és mérges anyagok, értékes, de íztelen táplálószerek. Itt azután a tudomány meg a tapasztalat szolgálhat vezetőnkül. Tőlük tudjuk meg, hogy a mérgektől „jó” ízük ellenére is óvakodnunk kell. És azt is, miképpen tehetünk íztelen vagy éppenséggel nem kellemes ízü élelmiszereket mesterségesen ízesekké.

Az íz eszerint fontos útmutató az ehető és nem ehető anyagok világában. Mondhatni: nemzetközi útmutató, mert minden népnél, minden emberfajtánál ugyanúgy érvényes. Semmiféle nációja a világnak nem iszik tengervizet, nem rágcsál vadgesztenyét, nem fogyaszt keserű gyümölcsbogyókat, nem idegenkedik a méztől vagy a cukornád nedvétől. De az európai utálja a steppék lakóinak teáját, amelybe sót és avas vajat kevernek; sok vad nép viszont undorral fordul el a mi sajtunktól, kaviáros és kelkáposztás ételeinktől.

A massai-négernek csemege a friss marhavér, éppen úgy, mint az eszkimónak a faggyú, meg a romlott rozmárhús. Hihetetlen?... Hja, kérem, más az íz és más az ízlés, és azt már a régiek is tudták, hogy az ízlés felől nincs vita... De egy bizonyos: ezek a számunkra undorító ételek-italok is a bennük lévő különleges zamat- és illatanyagoknak köszönik „vonzóerejüket” a szóbanforgó népek körében. És hogy végeredményben ezek is csak értékes táplálékok, ha nem egészen a mi ízlésünkre szabottak is...

Most még csak egy kérdést: miképpen érzünk egyáltalán ízt? A szájüregünkben lévő ízlelőkészülékek vagy ízlelőbimbók révén. Ott helyezkednek el nyelvünk hegyén, szélein, gyökere táján, a lágyszájpadon, a garatban. De csak akkor érzékelnek ízt, ha a szájunkba kerülő anyag vizes oldutával érintkeznek. Nyálunknak több mint 99 %-a víz. Ha tehát a nyál feloldja az anyagot, megérezzük az ízét. Ellenkező esetben nem! A keményítő oldhatatlansága miatt ízetlen. De a vele rokon összetételű cukrot már feloldja a nyál, tehát édesnek érezzük!

Éppen így: a tiszta fehérjék sem oldódnak a nyálban. A libasült főanyaga viszont fehérje és mégis mennyire élvezzük ízét, illatát! Miért? A benne lévő zamatanyagok miatt, amelyek nemcsak nyálunkban oldódnak, nemcsak ízlelőbimbóinkat ingerlik, hanem - illanók lévén – szaglóidegeinket is! Ezáltal fokozódik élvezetünk... Mint ahogy a legtöbb ízes anyagnál így van ez: ízlelő szervünk mellett egyúttal szaglásunkra is hatnak s a két érzék együttesen kelti az emberben valamely táplálék jó vagy rossz ízét.

Íme, ezért ízlik a cukrászsütemény! Testünkre hasznos, jóllakató táplálóanyag (cukor) van benne; annak édes ízét kedveljük, kívánjuk, tehát szívesen fogyasztjuk. A cukor oldódik a nyálban s ezért érezzük ízét. Azonkívül sok sütemény zamatanyagokkal is készül, amelyek nemcsak ízlelő-, hanem szaglószervünkre is kellemesek s így duplázzák élvezetünket. Bonyolult vegytani és élettani folyamatok összhangja biztosítja, hogy jól érezzük magunkat a vendéglőben vagy a cukrászdában ...

T. A.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Karácsony, mézeskalács Sütemény celofánban
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Spanyol – magyar teniszmérkőzés Spanyol – magyar teniszmérkőzés
Őszintén meg kell vallanunk, hogy a spanyolok vendégjátékától nem...
Német vezérek nyilatkozata Német vezérek nyilatkozata
Amsterdamból írják, hogy Beveridge, volt amerikai szenátor...
Az X-sugár Az X-sugár
A tudomány szellemessége volt Röntgen tanár fölfedezésével szemben,...
A Vasas hatalmas küzdelemben verte az MTE-t a Thomka-díjban A Vasas hatalmas küzdelemben verte az MTE-t a Thomka-díjban
A tizedik Thomka-versenyt hol jéggel borított talajon, hol bokáig érő...
Kezdődik az iskola,, kezdődnek a gondok Kezdődik az iskola,, kezdődnek a gondok
Kezdjük azzal, amivel a rendkívül szomorú júliusban elváltunk az...
Bombaformában az Újpest! Bombaformában az Újpest!
Újpest – FC Torino 5:0 (1:0) Rekkenő hőségben, az előre...
Éhinség Bretagneban Éhinség Bretagneban
A bretagnei partlakosság ezen a télen nagy éhinséggel küzködik, a...
Walt Disney karácsonya Walt Disney karácsonya
Ki ne ismerné az édes, bolondos, okos három ki malacot, akiknek annyi...
Nagy Képes Világtörténet Nagy Képes Világtörténet
A Nagy Képes Világtörténetből, melyet a Franklin-Társulat és a Révai...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98