Dtum
Login with Facebookk
1944 | Május

Áldetektívek vitték el Türk Berta lakásáról egy zsidó mérnök eldugott ékszereit

Három zsidó fiatalember: Molnár László, Gidáli Ernő magántisztviselők és Róth Gábor fémtechnikus április 27- én elhatározták, hogy megszerzik Szenes László vegyészmérnök ékszereit és pénzét. A fiatalemberek tudták, hogy Szenes László ujlipótvárosi lakásán értékes ékszereket és nagyobb mennyiségű készpénzt őriz.

Mind a hárman felmentek a vegyészmérnök lakására, detektíveknek adták ki magukat s elmondták, hogy utasítást kaptak a lakás átkutatására s az ott talált készpénzt és ékszervagyon lefoglalására.

A megijedt Szenes László nem is ellenkezett, beengedte a lakásba a három áldetektívet s azok rögtön munkához láttak, felforgatták az egész lakást és ami pénzt vagy ékszert találtak arról jegyzéket készítettek és magukhoz vették. Feltűnt azonban nekik, hogy aránylag kevés pénz és aranynemű volt a lakásában, ezért Szenes Lászlót vallatóra fogták, hova rejtette el a többi értékeit.

A vegyészmérnök rövid hallgatás után beismerte, hogy az ékszerek és a készpénz nagyobb részét Türk Berta, a Komedia Orfeun, ismert művésznőjének lakásán helyezte el. Az áldetektívek erre taxiba ültették Szenes Lászlót és vele együtt kimentek Türk Berta Aradi – utca 29. szám alatt lévő lakására s ott is házkutatást tartottak. Meg is találták Szenes László értékeit s most már Türk Berta ékszereit és készpénzét is magukhoz vették s azzal távoztak, hogy rövidesen visszajönnek mindkettőjükért.

Szenes Lászlónak több mint 200. 000 pengő értékű pénzét és ékszerét, Türk Bertának 160. 000 pengő értékű arany és ezüst holmiját, valamint készpénzét vitték el.
Arra azonban nem volt már idejük, hogy fenyegetésüket beváltsák és a két megszeppent vagyonrejtegetőért visszamenjenek, mert közben őket fogta el a rendőrség s mindhármukat letartóztatta.

A kizsarolt ékszereket és a készpénzt megtalálták náluk és azokat a rendőrség letétbe helyezte. Természetesen eljárás indult Türk Berta művésznő ellen is, aki vállalkozott arra, hogy Szenes László vegyészmérnök vagyonának egy részét megőrizze.

Érdekes hajtása egyébként az ügynek, hogy Roth Gábor, az egyik áldetektív zsebében Köves Kolos római katolikus szállodai portás nevére szóló iratokat találtak és mint kiderült Roth Gábor az okmányokat megvásárolta Köves Kolostól.

Így a szállodai portás is letartóztatásba került, mert azzal, hogy okmányait Roth Gábornak eladta, hozzásegítette ahhoz, hogy keresztényként szerepeljen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98