Dtum
Login with Facebookk
1944 | Május

Ellopták a máriaremetei kegykép százezer pengőt érő keretét

A Máriaremetére sűrűn zarándokló fővárosi katolikus hívőket és a remetei Szervita- rendházat megdöbbentő lopási ügy tartja izgalomban. A kegytemplom gondnoka egyik reggel szokásos ellenőrzése során rémülten vette észre, hogy a templom Szűz Máriát ábrázoló kegyképe briliánsokkal és egyéb drágakövekkel kirakott, aranyozott ezüst keretének háromnegyed része hiányzik és a csodatevő Mária képe csonka keretben függ a templom oltára mögött.

Az értékes kegykép azelőtt Remetevölgyben egy fán volt elhelyezve, ide függesztette egykor egy csodát ért dusgazdag hívő. Később valaki nagyértékű aranyláncot akasztott a kép keretének alsó részére. Évtizedeken át verte az eső, szaggatta a szél az ismeretlen festőtől származó régi Madonna – képet, amelynek színezüstből vert, aranyozott keretébe a négy sarkán briliánsok, négy- négy, haránt három – három értékes tűzvörös és zöld ékkő volt beágyazva.

Az ősi kegykép a templom megépülése után került méltó helyre, amikor a remetei völgyben lévő fát beépítették a templom oltára mögött kiképzett körfolyosóba, s oda zarándokoltak ezrével a főváros és a környék ájtatos hívői.

A templomrablók letörték a kegykép keretének egyik hosszanti és alsó részét, úgy, hogy a keretnek csak egyik oldalrésze és a felső harántrész fele maradt meg, de ebből a kiszedték a beleágyazott ékköveket.

A kár a kegytemplom szempontjából pótolhatatlan, s közeljár a százezer pengőhöz.
A nyomozás már eddig is megállapította, hogy a templomrablás idején egy hölgy ájtatoskodott a kegytemplomban, ő mondta el, hogy két gyanus férfit látott a templomban és egy nőt, aki a bejáratnál maradt, valószínűleg, hogy a két ismeretlen férfi munkáját fedezte.

A templomtolvajokat így is megzavarhatta valami, mert nem tudták az egész keretet magukkal vinni, s hirtelen törték le a hiányzó nagyobbik részt.

A hölgy megfelelő személyleírást is adott az ismeretlen nőről és a két férfiról, s a hatóságok most a megadott személyleírás alapján keresik a tolvajokat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98