Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1944 | Március

Gumicsónak a háborúban

A most folyó világküzdelemben a hadszínterek mindegyike bővelkedik nagyszélességű folyóvizekben, amelyeken való áthaladása komoly akadályt jelent a harcoló csapatok részére. Ezekben a folyóátkelésekben nagy sikerrel alkalmazták a gumicsónakokat, amelyek nemcsak harcosok szállítására, hanem egyéb alkalmazásra is megfelelnek.

Ezeket a kiváló eszközöket elsősorban nagy tömegek gyors és biztos áthajózásra alkalmazzák. Azonkívül beépítve kiválóan alkalmasak gyors hadihíd építésére és a folyókon való mindennemű műszaki munkálatok elősegítésére is. Nemcsak gyalogos-rohamcsapatokat, hanem páncéltörő-fegyvereket is gyorsan lehet velük szállítani, sőt összeépítve gépkocsik és páncélosok áthajózására is alkalmasak.

Mint minden valóban szellemes találmány, a gumicsónak is igen egyszerű szerkezet. Széles, laposfenekű, 6-7 személyt is elszállító alkotmány a felfújható tömlőcsónak, amely gumiból vagy gumival bevont erős vászonból készült. A 140 kilós gumicsónakot leeresztett állapotában aktatáska nagyságúra lehet összehajtogatni; a 150 kilós csónak sem foglal el nagyobb helyet, mint egy közepes nagyságú láda.

A felfújható tömlőcsónak alsó részének merevítésére az úgynevezett fenékdeszka szolgál, amely könnyűfémből készült. A gumicsónak evezői összehajthatók. Igen kis helyen elférnek, és szintén ugyanily könnyűfémből készülnek. A tömlőcsónak oldalán kötél van, amely a hordást könnyíti meg; ha pedig a csónak felborul, ebbe kapaszkodnak a vízbeesett emberek.

Hogy a csónak meg ne repedezzék, használaton kívül vászontokba helyezik. Felfújatásukra elégséges a közönséges kerékpárpumpa. Használnak azonban a tömlőcsónak felfújatására sűrített levegőt is, amelyet palackokban elállítanak. Ennek segítségével - egy szelepen át - pillanatok alatt fel lehet a csónakot fujtatni.

Rendkívül nagy előnyük a csónakoknak, hogy még sekélyvízű folyóknál is a part közvetlen közelébe lehet velük hajózni, mert lapos, széles aljazatuk még sekély vízmagasságnál is könnyen úszik. A villámgyorsan végrehajtott folyóátkelésnél különösen nagyjelentőségű az a tulajdonságuk, mert közvetlenül a part közelébe lehet velük hajózni és nem kell a harcosoknak a vízbe kiugrálva: nagyobb célpontot mutatni az ellenségnek. A csónakból egyenesen a partra lehet ugrani, ahol már könnyebben lehet fedezéket találni.

Igen fontos és előnyös tulajdonsága a felfújható tömlő-csónaknak a lövésbiztonság. Ez azt jelenti, hogyha a puskalövedék el is találja a csónak testét, az mégsem engedi be a vizet, hanem a sérülés helyén azonnal összehúzódva: mintegy önmagát vulkanizálja. Az ilyen anyag természetesen hadititok, amelynek mibenlétét lehat találgatni, de biztosat csak a szakemberek tudnak, ők azonban hallgatnak.

A gumicsónakot a hidászok is szívesen használják, mert nem billeg annyira a vízen, mint a facsónak.
Két vagy több tömlőcsónak összekapcsolásával tutajt készítenek, amelyen páncéltörő fegyverek vagy gépjárművek hajózhatók át. A folyón keresztbefektetett gumicsónakokon át pallókat fektetnek, az úgynevezett rohambűrűket, amelyek kiválóan alkalmasak az emberek gyors átkelésére.

A tengeren is nagy szerepe van a gumicsónaknak. A légiharcban lelőtt vagy műszaki hiba miatt kényszerleszállásra kényszerült gépek személyzetének életmentő eszköze. A különleges anyaggal bekent gumicsónakok több napon át úszhatnak a vízszínén. Nem túlságosan mély vízben a csónakok akár le is horgonyozhatók.

A csónakokban nagyteljesítményű rádió adó-vevő-készülék is elhelyezhető, amelyen a szerencsétlenül jártak a tengeri mentőszolgálatot segítségül hívhatják. A felfújható tömlőcsónak megbízható segédeszköz, amely a mostani háborúban méltán rászolgált a katonák szeretetére.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Átkelés a folyón gumicsónakkal a háborúban A mocsaras területeken a legmegbízhatóbb közlekedési eszköz a gumicsónak.
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Fazekas Frey Imre - Órák Fazekas Frey Imre - Órák
Nézek reájuk, ők némák, ők némák. Ajkuk csöndjén fagyott-komoran ül...
Az izgári magyar telepesek sorsa Az izgári magyar telepesek sorsa
Izgár, kicsi falu ott Délen, az oláhoktól elrabolt Bánságban. Nagy...
A Rima számára a Bácska és a Bánát fogyasztását biztositották A Rima számára a Bácska és a Bánát fogyasztását biztositották
A középeurópai vaskartell, amely az osztrák, csehszlovák és magyar...
Időszerű-e a telepítés? Időszerű-e a telepítés?
Abban a szerteágazó, sőt végletek felé kalandozó vitában, ami ma a...
Végre egy emberséges törvény! Végre egy emberséges törvény!
Szóról-szóra így van, ahogy leírtam. Mert lehet-e emberségesebb...
Hatalmas fölényben volt, mégis csak nehezen győzött a NAC Kispesten Hatalmas fölényben volt, mégis csak nehezen győzött a NAC...
A papírforma és a kabala nem vált be. Hiába győzött eddig minden...
A legujabb gépkocsi A legujabb gépkocsi
Hosszu utra, vagy versenyre használt gépkocsiknál sokféle...
Merényletterv a czár ellen Merényletterv a czár ellen
Helsingforsból jelentik, hogy a finn öbölben a minap egy gyanus hajót...
A londoni egyezmény A londoni egyezmény
1915. április 26-án titokban megkötötte Olaszország és az antant a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98