Dtum
Login with Facebookk
1944 | Március

Gumicsónak a háborúban

A most folyó világküzdelemben a hadszínterek mindegyike bővelkedik nagyszélességű folyóvizekben, amelyeken való áthaladása komoly akadályt jelent a harcoló csapatok részére. Ezekben a folyóátkelésekben nagy sikerrel alkalmazták a gumicsónakokat, amelyek nemcsak harcosok szállítására, hanem egyéb alkalmazásra is megfelelnek.

Ezeket a kiváló eszközöket elsősorban nagy tömegek gyors és biztos áthajózásra alkalmazzák. Azonkívül beépítve kiválóan alkalmasak gyors hadihíd építésére és a folyókon való mindennemű műszaki munkálatok elősegítésére is. Nemcsak gyalogos-rohamcsapatokat, hanem páncéltörő-fegyvereket is gyorsan lehet velük szállítani, sőt összeépítve gépkocsik és páncélosok áthajózására is alkalmasak.

Mint minden valóban szellemes találmány, a gumicsónak is igen egyszerű szerkezet. Széles, laposfenekű, 6-7 személyt is elszállító alkotmány a felfújható tömlőcsónak, amely gumiból vagy gumival bevont erős vászonból készült. A 140 kilós gumicsónakot leeresztett állapotában aktatáska nagyságúra lehet összehajtogatni; a 150 kilós csónak sem foglal el nagyobb helyet, mint egy közepes nagyságú láda.

A felfújható tömlőcsónak alsó részének merevítésére az úgynevezett fenékdeszka szolgál, amely könnyűfémből készült. A gumicsónak evezői összehajthatók. Igen kis helyen elférnek, és szintén ugyanily könnyűfémből készülnek. A tömlőcsónak oldalán kötél van, amely a hordást könnyíti meg; ha pedig a csónak felborul, ebbe kapaszkodnak a vízbeesett emberek.

Hogy a csónak meg ne repedezzék, használaton kívül vászontokba helyezik. Felfújatásukra elégséges a közönséges kerékpárpumpa. Használnak azonban a tömlőcsónak felfújatására sűrített levegőt is, amelyet palackokban elállítanak. Ennek segítségével - egy szelepen át - pillanatok alatt fel lehet a csónakot fujtatni.

Rendkívül nagy előnyük a csónakoknak, hogy még sekélyvízű folyóknál is a part közvetlen közelébe lehet velük hajózni, mert lapos, széles aljazatuk még sekély vízmagasságnál is könnyen úszik. A villámgyorsan végrehajtott folyóátkelésnél különösen nagyjelentőségű az a tulajdonságuk, mert közvetlenül a part közelébe lehet velük hajózni és nem kell a harcosoknak a vízbe kiugrálva: nagyobb célpontot mutatni az ellenségnek. A csónakból egyenesen a partra lehet ugrani, ahol már könnyebben lehet fedezéket találni.

Igen fontos és előnyös tulajdonsága a felfújható tömlő-csónaknak a lövésbiztonság. Ez azt jelenti, hogyha a puskalövedék el is találja a csónak testét, az mégsem engedi be a vizet, hanem a sérülés helyén azonnal összehúzódva: mintegy önmagát vulkanizálja. Az ilyen anyag természetesen hadititok, amelynek mibenlétét lehat találgatni, de biztosat csak a szakemberek tudnak, ők azonban hallgatnak.

A gumicsónakot a hidászok is szívesen használják, mert nem billeg annyira a vízen, mint a facsónak.
Két vagy több tömlőcsónak összekapcsolásával tutajt készítenek, amelyen páncéltörő fegyverek vagy gépjárművek hajózhatók át. A folyón keresztbefektetett gumicsónakokon át pallókat fektetnek, az úgynevezett rohambűrűket, amelyek kiválóan alkalmasak az emberek gyors átkelésére.

A tengeren is nagy szerepe van a gumicsónaknak. A légiharcban lelőtt vagy műszaki hiba miatt kényszerleszállásra kényszerült gépek személyzetének életmentő eszköze. A különleges anyaggal bekent gumicsónakok több napon át úszhatnak a vízszínén. Nem túlságosan mély vízben a csónakok akár le is horgonyozhatók.

A csónakokban nagyteljesítményű rádió adó-vevő-készülék is elhelyezhető, amelyen a szerencsétlenül jártak a tengeri mentőszolgálatot segítségül hívhatják. A felfújható tömlőcsónak megbízható segédeszköz, amely a mostani háborúban méltán rászolgált a katonák szeretetére.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Átkelés a folyón gumicsónakkal a háborúban A mocsaras területeken a legmegbízhatóbb közlekedési eszköz a gumicsónak.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A tolnamegyei kommunisták monstree pöre A tolnamegyei kommunisták monstree pöre
Szekszárdról táviratoztak a Magyar Kurir-nak : Hetekig tartó...
Keresztény kartellt! Keresztény kartellt!
Ma sírni és jajgatni szinte már kötelesség. Ha két ember ma...
Bukaresti béke Bukaresti béke
Hogy egy háborúban ellenségek között gyilkos ellenérdekek és...
Véres kardbotrány izgalmaitól forrong Kecskemét Véres kardbotrány izgalmaitól forrong Kecskemét
Két nap óta izgalommal beszélnek Kecskeméten a szolnoki úti...
Fenyő Miksáné síremléke Fenyő Miksáné síremléke
A farkasérti temető egy kiváló síremlékkel gazdagodott, melyet Beck...
Katonák és fegyvereik, a tábori posta Katonák és fegyvereik, a tábori posta
Most, amikor apáink és testvéreink a távoli harctereken vannak,...
Ujabb tömeges kilépések a Nyilaskeresztes Pártból Ujabb tömeges kilépések a Nyilaskeresztes Pártból
Hetek óta szenvedélyes harcok dulnak a Szálasi-féle nyilaskeresztes...
A törökverő A törökverő
A történeti regények és regényes életrajzok sokszor már ijesztő...
MTK, FTC, NSC, Vasas kombinált – DFC 2:0 (2:0) MTK, FTC, NSC, Vasas kombinált – DFC 2:0 (2:0)
A bécsi profi-futball egyik legszimpatikusabb képviselője, a WAC...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98