Dtum
Login with Facebookk
1940 | Január

Pilótamentés gumicsónakkal léghajóból

Newport

A most folyó háború során minduntalan előfordul, hogy hadirepülőket a tenger fölött lő le az fenséges légelhárító üteg vagy repülő. Régente az ilyen vízbe hulott repülők egyszerűen elpusztultak, mert hiszen a legritkább esetben volt éppen a közelben hajó, amely rögtön kihalászta volna a szerencsétlenül járt aviatikust.

Néhány évvel ezelőtt aztán a németek találtak fel egy igen elmés szerkezetet: felfujható gumicsónakot, amely rendes körülmények között alig foglal helyet a repülőgépben, de baj esetén a pilóta egy perc alatt felfuttathatja, úgyhogy mire gépe víz színére ér, ő maga már beugorhatik ebbe a csónakba. A baj most már azonban ott rejtett, hogy túlsokáig ebben a csónakban sem maradhatott a pilóta, mert hiszen ha volt is benne kevés és élelem, napokon keresztül mégsem tarthatta fenn magát.

Az amerikai haditengerészet most ezt problémát is megoldotta. Olyan területen, ahol légi csata zajlott megjelennek az amerikai haditengerészet zeppelinjei, körülcirkálják a terepet s ha valahol víz színén felfedeznek ilyen úszó csónakot, akkor a zeppelin nem száll le a víz színére. Ez a művelet ugyanis veszedelmes lehet a léghajóra is, meg a vízen úszó pilótára is.

Hanem egy elmés szerkezettel leengednek a léghajó gondolájából egy zsákot, a pilóta ebbe a zsákba mászik bele, bekötözi magát s azután így húzzák fel őt a léghajóra. S hogy a gumicsónak se vesszen kárba, a pilóta ezt is rákötözi egy leengedett kötélre s ezt is felvonják csiga segítségével a mentő léghajóra.

Uj mentőszerkezet az amerikai haditengerészetnél. A légi ütközetek folyamán vízbe hullott pilóták megmentésére szolgál egy egyszerű szerkezet, amelyet most próbáltak ki az amerikai aviatikánál. A léghajóból hosszú kötélen zsákot engednek le, amelybe a vizen vagy gumicsónakban úszó pilóta beszáll s aztán egy csiga segítségével egyszerűen felvontatják a baluljárt repülőt a léghajó belsejébe.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98