Dtum
Login with Facebookk
1944 | November

Amikor a láthatatlanból óriás lesz

- Légy szíves, ne szórd szét a bacillusaidat! - mondjuk, rendszerint tréfás hangsúllyal annak a barátunknak, aki minden elővigyázatossági rendszabályról megfeledkezve beletüsszent a világba. Pedig tréfás hangunk mögött talán sokszor komoly figyelmeztetés és rosszalás bújik meg, tiltakozás az egészségünk ellen történő merénylet miatt.

Hiszen már az iskola alsóbb osztályaiban tanultuk, hogy a tüsszentés vagy köhögés millió és millió mikrobát lövell a levegőbe és csak szervezetünk ellenálló képességének köszönhetjük, ha nem kapunk azonnal egy jó kis náthát vagy komolyabb meghűlést.

A szervezet védőgátjai


Ha szervezetünk ellenállóképességének teljesen birtokában van, vagyis ha az ember egészségi állapota tökéletes, valóságos védőgátak állják útját a szervezetbe benyomulni készülő baktériumoknak. Ezek a védőgátak mindjárt az érintkezési ponton, a bejáratnál, vagy pedig azon az úton hárítják el a veszedelmet, amelyet a baktériumoknak be kell futniok, hogy sokasodni tudjanak és olyan szervhez juthassanak, amelyben maradéktalanul kifejthetik káros hatásukat.

Az elsőszámú védőgát maga a bőr és a nyálkahártyák. Ha a bőr vagy a nyálkahártyák a legcsekélyebb mértékben is megsérülnek, máris könnyebb dolguk van a baktériumoknak, amelyeknek így kevesebb ellenállást kell leküzdeniük, hogy nemesebb szervekhez férkőzhessenek. Hatásos védőgátak a bőrön kívül az orr, a nyelőszerv és a szemgolyó nyálkahártyái, továbbá a mandulák, valamint a szájüreget, a gyomrot, a beleket és a tüdőt fedő nyálkahártyák is.

Láthatatlan ellenségeink


Ha az apró kis ellenségek, a baktériumok mégis áttörik magukat a szervezet erődvonalain, úgy a vér és a nyirok segítségével utaznak tovább, parazita életük feltételeinek kedvező szerv felé igyekezve. Egyesek a bőr felszínéhez közel maradnak, mások a kötőszövetben, a vérben, az idegrendszerben, az emésztőszervben (tífusz, paratífusz, vérhas vagy kolerabacillus), a tüdőben (tüdövészbacillus vagy a tüdőgyulladás pneumococcusa) keresnek maguknak fészket.

Amikor a megfelelő szervben (mármint életfeltételeinek megfelelő szervben) a baktérium megkezdte káros munkáját, vagyis egyszerűbben szólva, amikor az ember beteg lesz, akkor kezdődik az orvostudomány munkája. Mindenekelőtt azt kell megállapítania, milyen kórokozó hatolt a szervezetbe. Ezt ma már a laboratóriumi vizsgálatok csalhatatlan bizonyossággal kiderítik.

Küzdelem a kórokozókkal


A laboratóriumban dolgozó orvosnak egyik leghatásosabb segítőeszköze a mikroszkóp. Az orvostudomány a mikroszkópnak köszönheti, hogy egyáltalában tud a bacillusok létezéséről. Ugyanis Koch Róbert, a zseniális német orvos 1872-ben mikroszkóp segítségével fedezte föl, hogy a fertőző betegségeket szabad szemmel nem látható bacillusok okozzák. De nemcsak az orvostudomány, hanem az élettan, a fejlődéstan, a növénytan, az állattan, a vegytan, az ásványtan is a mikroszkópiai vizsgálatok segítségével halad előre a fejlődés útján.

Hiszen mindenki megértheti, mit jelent az, ha hét, nyolcszáz, sőt újabban már ezerszeres nagyításban figyelheti a tudós az emberi, állati vagy növényi szervezet titkait. Gyakorlati szerepe is van a mikroszkópnak. Ez teszi lehetővé az ipari életben, különösen a textiliparban annyira fontos anyagvizsgálatot, ami a minőség pontos megítélésénél fontos, ez viszont a gyártási eljárások javítását eredményezheti. A mikroszkópnál könnyen le lehet leplezni az élelmiszerhamisításokat is és ma már nélkülözhetetlen eszközzé lett a rendőrség kezében, a bűntények felderítésénél.

A mikroszkóp fejlődése

A mikroszkóp lencséi több lencséből álló lencserendszerek, amelyeknek egyes lencséi szellemes számítások alapján úgy vannak összeállítva, hogy egymás hibáit, főleg fénytörési hibáit, kiküszöbölik. Az utóbbi időben sokat fejlődött a mikroszkópok szerkezete is. Az objektív, a tárgylencse beállítása, megfelelő közelítése vagy távolítása a megvizsgálandó tárgytól, finom kidolgozású csavarokkal történik, nem kézzel.

Láthatóvá válik és lefényképezhető a láthatatlan


A fényképezéssel egybekötött mikroszkópiai vizsgálat különösen szép eredményeket tud felmutatni. Igy nemcsak láthatóvá válik a láthatatlan, hanem még is örökíthető. A mikroszkópba helyezett preparátumról (így nevezik a vizsgálatra elkészített anyagot) bármilyen fényképezőgéppel készíthető felvétel. A fényképezőgép lencséje felvételkor merőleges állványon mozgatva, a mikroszkóp okulárja fölé kerül s a kereső üveg segítségével pontosan beállítható.

A mikroszkóp korunk egyik legértékesebb műszere. Segítségével a szabad szemmel nem látható parányok nemcsak láthatóvá lesznek, hanem szinte megdöbbentő arányokat öltenek, úgyhogy a hozzáértő könnyűszerrel tanulmányozhatja a természet és az emberi szervezet ezernyi rejtett csodáját.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A mikroszkóp lencséje alatt ilyennek látjuk a köhögéssel a levegőbe juttatott mikrobákat. Ez a mikroszkóp az eddigi mikroszkópoknál ötvenszer nagyobb képet ad
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rádióval felszerelt szinház Rádióval felszerelt szinház
A közelmúltban adták át hivatásának Európa legmodernebb színházat, a...
Német katonák temetése Rákospalotán Német katonák temetése Rákospalotán
A napokban temette el a főváros mellett fekvő Rákospalota község az...
Az ipari érdekeltség harca az exportvaluta uj beszolgáltatási rendjéért Az ipari érdekeltség harca az exportvaluta uj beszolgáltatási...
Hetek óta nem irnak és nem beszélnek egyébről, mint a különböző...
Tallián Béla irányt mutat Tallián Béla irányt mutat
Tallián Béla földmivelésügyi miniszter beszédében első sorban az...
A Carnera – Paolino bokszmérkőzés A Carnera – Paolino bokszmérkőzés
A Carnera – Paolino mérkőzés teljesen kivetkőztette Rómát...
Művészeti konzervativizmust követelünk Művészeti konzervativizmust követelünk
Farkas Zoltánnak, a Nyugat aug. 1-i számában megjelent cikkéhez:...
A hűvös szoba A hűvös szoba
Nyári melegben mindig elkél a jó tanács arra; hogy ha már az utczán...
A léghajózás veszedelmei
Angolországnak leghiresebb léghajósa mostanában Spencer Percival, a...
Híres emberek gyöngéi Híres emberek gyöngéi
A világ leghíresebb embereinek is megvannak a maguk gyöngéi, a mint...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98