Dtum
Login with Facebookk
1944 | Október

A szemüveglencse

Kovács úr végre rászánta magát, hogy felkeresi a szemorvost. A baj már hetekkel vagy talán hónapokkal előbb kezdődött, de csak most kezdett nagyobb kellemetlenségeket okozni. A multkor például a könyvelésnél a 30.000 pengős tételt 80.000-nek nézte, ha hosszabb ideig olvasott, belefájdult a feje is.

Az orvos hosszabb ideig vizsgálta, olvasópróbát tartatott vele, azután átadta a receptet: - Tessék ezt a szemüveget megvenni, mindjárt megszűnik minden panasz. Kovács úr kissé elfogódottan lépett be a látszerészhez. - Ez lesz az első szemüvegem. Hiába, no, elszalad az idő - gondolta némileg elszomorodva. A kereskedő pillanatok alatt eléje tette a megfelelő lencséket, azután már csak a keretet kellett kiválasztani. Ez bizony nem kis gondot okozott Kovács úrnak, mert vagy harmincféle szép keret közül választhatott.

- Emlékszem - mondta válogatás közben a látszerésznek - az apám még olyan ovális szemüveget viselt. - Igen - felelte a kereskedő, - azelőtt csak olyan ovális, lapos üvegeket gyártottak. A mostani formájú szemüvegeket, az úgynevezett punktal-üvegeket csak harmincnégy évvel ezelőtt sikerült előállítania a jénai Zeiss-gyárnak. - Azt hittem - szólt közbe Kovács úr - hogy a punktal valami márkát jelent. - Nem kérem, punktal „pontszerűt” jelent. Szaknyelven úgy mondják, hogy a punktal-üvegek leképzése közepén néztünk keresztül.

Bizony, kérem, a szemüveggyártás is nagyon sokat fejlődött. Azelőtt volt egy-két szemüvegfajta messzelátás és néhány rövidlátás ellen. Ma már körülbelül ezerhatszáz féle üveg van az egyszerű látási hibák leküzdésére, az asztigmatizmus (szemtengely-elferdülés) ellen pedig ugyancsak párezer fajta üveg van raktáron. Mintegy 4-500 féle üveg szolgál a kancsalság kiküszöbölésére, nem is szólva a különféle káros sugárzások ellen védő üvegekről, az umbrai-üvegekről, amelyekhez a napvédő szemüvegek is tartoznak.

- Nagyon érdekes - csapkodta a tenyerét Kovács úr. - Most már annyira érdekel a téma, hogy majd igyekszem valamit megtudni arról is: hogyan készül a szemüveg lencséje. Ha már ablakot kell hordanom, legalább tudjam, mi mindenen megy keresztül az üveg, amíg a szememre kerül. - Kérem, uram, ha nem untatnám, szívesen elmondanék róla egyetmást, ugyanis, évekig dolgoztam egy külföldi optikai gyárban ... - Dehogy untat, sőt, örömmel hallgatom.

A látszerész ezután bevezette Kovács urat a szemüveggyártás rejtelmeibe. Elmondta, hogy a szemüveg nyersanyaga különleges öntésű üveg, amelyet erre a célra állítanak elő. Ebből az üveganyagból 3-16 milliméter vastagságú üveglapokat készítenek, s ezeket gondosan ládákba csomagolva küldik a gyárba. Az üvegtáblák a mechanikai tisztítás után az ellenőrző, kamrába kerülnek. Sötét kamrában megvilágító szerkezet segítségével kikeresik az üveg összes hibáit, a karcolásokat, hólyagokat, homályos részeket stb.

Ugyanis ha az üveg bármely részén nézünk keresztül, a pontot mindenütt pontnak látjuk, nem pedig elmosódott vonalnak. A régi típusú ovális üveg ezzel szemben csak akkor mutatott éles képet, ha az üveg az ellenőrzést végző tisztviselő színes krétával bekarikázza. Az így megjelölt üveglemezekből úgy vágják ki a megfelelő nagyságú üvegdarabokat, hogy a hiba kiessék belőlük.

A vágógép, amely önműködő számlálószerkezettel dolgozik, még azt is önmagától ellenőrzi, vajjon a lemezek egyenlő nagyságúak és egyenlő súlyúak-e? Az így most már pontosan elvágott lemezek a préskályhába kerülnek, ahol puha halmazállapotban arra a formára préselik, mint a kész szemüveg. Az üvegeket azután fokozatosan lehűtik, majd forgódobszerű szerkezetben megtisztítják és ragasztják. Itt előkészítik a nyers üveget a csiszolásra. A punktal-üvegek csiszolása a domború oldalon kezdődik, még pedig úgy, hogy a nyers üveget gömbalakú, domború testre ragasztják.

Minden erősségű szemüveg részére más és más gömb szolgál. A csiszolást rendkívül finom szerkezetű csiszológépek végzik. A csiszolás után simítás következik. A már csiszolt és simított üvegeket a gömbalakú testről óvatosan lefeszítik vagy ha nagyon vékony az üveg, akkor a testet felmelegítik, úgyhogy az üveg magától lejön róla.

A homorú felületek kidolgozása ugyanúgy történik, azzal a különbséggel, hogy az üvegeket nem domború, hanem homorú felületre ragasztják fel. Itt azonban már nagyon kell vigyázni a megfelelő üvegvastagságra, mert a legcsekélyebb eltérés is megváltoztatja az üveg erősségét. Ezután már csak az üvegek letisztítása van hátra, de mielőtt becsomagolnák, mégegyszer gondosan átvizsgálják a lencséket.

Kovács úr nagy figyelemmel hallgatta a látszerész előadását és cseppet sem sajnálta azt a húsz percet, amit az üzletben töltött. Sőt, amikor fizetésre került a sor, még a vételárat sem sokalta, mert látta, mennyi aprólékos, gondos és bizony - szemrontó munkába kerül az, hogy ő kényelmesen, szemének megerőltetése nélkül tudja elolvasni az újságot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A lencséket preciziós ellenőrző és mérő műszerekkel vizsgálják, hogy megfelelő erősségűek-e. Üveglencsék
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rothermere lord vasárnap dicsőitő cikket irt Poincaré pénzügyi politikájáról Rothermere lord vasárnap dicsőitő cikket irt Poincaré pénzügyi...
A „Daily Mail” párisi kiadásában Rothermere lord cikket...
A miniszterelnök a gazdasági válságról, a kisgazdák bajairól A miniszterelnök a gazdasági válságról, a kisgazdák bajairól
Bethlen miniszterelnök több lap munkatársát fogadta inkepusztai...
Harc a tenger alatt Harc a tenger alatt
A modern háboruban olyan hadieszközökkel küzdenek, amilyenekről még...
A kormány lemondása A kormány lemondása
A hivatalos „Budapesti Közlöny” szeptember 14-iki...
Olcsóbb lesz a szesz Olcsóbb lesz a szesz
Bécsből jelentik, hogy az osztrák szeszkartel tegnap ülést tartott,...
Magyarország kereskedelmi mérlege 1938-ban Magyarország kereskedelmi mérlege 1938-ban
A világkonjunktúrának az 1937. év második felében megindult és 1938....
Jégrobbantások a Dunán Jégrobbantások a Dunán
Az elmúlt év végén korán állott be a tél és deczember havában olyan...
Bresci nem lett öngyilkos Bresci nem lett öngyilkos
Furcsa hírek keltek szárnyra Nápolyból, mely Bresci halála körül....
A vetőmagtisztításról (Befejező közlemény) A vetőmagtisztításról (Befejező közlemény)
Triőröknél (vagy ahogyan némely vidéken nevezik: tanároknál) is van...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98