Dtum
Login with Facebookk
1944 | Szeptember

Az 1943. évi májusi tűzgömb 5.

Kassáról Wirth Gyula és Martonyik Pál igen gondos megfigyelései szerint a meteor a Véga mellett villant fel, majd elhaladva az Arkturus mellett a Szűz csillagképben aludt ki. Kassáról tehát a negyed égboltot kissé ívelt pályán befutva, mintegy 60 fokos legnagyobb látóhatár feletti magassággal déli irányban volt látható a jelenség.

Debrecenben Selényi Antal megfigyelései szerint ugyancsak a Véga környéke volt a kiindulópont, majd a Göncölszekéren áthaladva nyugaton a látóhatár közelében tünt el. Más debreceni megfigyelők leírásai alapján is a meteor az északi égbolton haladt végig a sarkcsillag és a zenit között.

Már a kassai és debreceni adatokból világos, hogy a meteor valahol Debrecen és Kassa között haladt el észak-kelet-délnyugati irányban.Az első nehézség, a tokaji és rakamazi észlelések alapján merült fel. Debrecenből ugyanis magasabban látták elvonulni a meteort észak, mint Kassától déli irányban. Ebből az következnék, hogy a meteor közelebb volt Debrecenhez, mint Kassához. A Kassát Debrecennel összekötő egyenes feleútján levő Tokajból, valamint a szomszédos Rakamazból tehát délre de kellett volna látni.

Azonban Csákó Pál tokaji megfigyelő a Göncölszekér rúdjának tőcsillagánál látta elvonulni, tehát Tokajtól északra. Zajácz Mihály timári lakos a timár-rakamazi országút felénél tartott, amikor a tokaji megfigyeléssel egybehangzóan szintén a Göncöl rúdjánál látta a jelenséget, tehát, a zenittől szintén északra. Ez alapján tehát vagy a kassai megfigyelés túl alacsonyan, vagy a debreceni kissé magasan jelölte meg a meteor útját.

Raffai Lajos bárándi és Török József reformátuskovácsházi megfigyelők adatai igazolják a tokaji és rakamazi adatokat, tehát a kassai magasságot emelni, a debrecenit csökkenteni kellett néhány fokkal, hogy az ellentmondás eltűnjék. Ennek figyelembevételével a meteor Tokajtól kissé északra 106 km magasságb haladt el.

A kialvási pontot számos megfigyelés alapján Gödöllő és Szada között 22 km magasságban állapítottam meg. A döntő bizonyítékot e megállapításhoz Alm Gyula, Bobletek György, Fedák Béla, Pálinkás Gyula budapesti, Zahovecz Sándor rákoscsabai megfigyelésének dr. Szigethy Pál csányi észlelésével való összehasonlítása szolgáltatta.

Budapestről és Rákoscsabáról nézve rakétaszerűen felfelé törő volt a meteor útja s északkeleti irányban a Hattyú csillagképben mintegy 33-35 fok magasságig hatolt. (2-3. kép.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A csóva a tűzgömb kialvása után úgy villogott, mintha ezernyi apró kis csillagból állt volna Budapest és környékéről nézve a lefelé eső tűzgömb látszólagos útja rakétaszerűen felfelé tartott.  A fényes csóva több percen át látható maradt, hosszában hamarosan kettévált
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A középiskolai vívóversenyekről A középiskolai vívóversenyekről
Tisztelettel kérem Szerkesztő Urat, hogy az alábbi soraimat becses...
Be, be a Ripkába! Be, be a Ripkába!
Alig mult el a spanyol, ujabb járvány dul fővárosunkban: a...
Kis gazda rovat
A kacsák hízlalására legjobb az árpa. Ezt vizben áztatják, mig kissé...
Perek sokasága tisztességtelen verseny miatt Perek sokasága tisztességtelen verseny miatt
Az üzleti verseny egyre élesebb és ennek következtében olyan...
Az angol király rádióbeszéde a háboru megpróbáltatásairól Az angol király rádióbeszéde a háboru megpróbáltatásairól
Az angol király szombaton este rádióbeszédet mondott, melyben...
A gödrösállú és gödrösarcú emberek bűnügyi szerepéről A gödrösállú és gödrösarcú emberek bűnügyi szerepéről
A szerző felfedezése szerint a gödröcskés állú vagy arcú emberek mind...
Feltárult a német propaganda-mese szörnyű háttere a nürnbergi tárgyaláson Feltárult a német propaganda-mese szörnyű háttere a nürnbergi...
A német háborús főbűnösök perének csütörtöki tárgyalásán Prokovszki...
Rövid vita a költségvetésről Rövid vita a költségvetésről
A képviselőház november 22-iki ülésében hozzáfogott a költségvetés...
Skikjöring Skikjöring
Skikjöring a neve a téli lóversenynek. Az ügetőket ilyenkor külön e...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98