Dtum
Login with Facebookk
1944 | Szeptember

Az 1943. évi májusi tűzgömb 5.

Kassáról Wirth Gyula és Martonyik Pál igen gondos megfigyelései szerint a meteor a Véga mellett villant fel, majd elhaladva az Arkturus mellett a Szűz csillagképben aludt ki. Kassáról tehát a negyed égboltot kissé ívelt pályán befutva, mintegy 60 fokos legnagyobb látóhatár feletti magassággal déli irányban volt látható a jelenség.

Debrecenben Selényi Antal megfigyelései szerint ugyancsak a Véga környéke volt a kiindulópont, majd a Göncölszekéren áthaladva nyugaton a látóhatár közelében tünt el. Más debreceni megfigyelők leírásai alapján is a meteor az északi égbolton haladt végig a sarkcsillag és a zenit között.

Már a kassai és debreceni adatokból világos, hogy a meteor valahol Debrecen és Kassa között haladt el észak-kelet-délnyugati irányban.Az első nehézség, a tokaji és rakamazi észlelések alapján merült fel. Debrecenből ugyanis magasabban látták elvonulni a meteort észak, mint Kassától déli irányban. Ebből az következnék, hogy a meteor közelebb volt Debrecenhez, mint Kassához. A Kassát Debrecennel összekötő egyenes feleútján levő Tokajból, valamint a szomszédos Rakamazból tehát délre de kellett volna látni.

Azonban Csákó Pál tokaji megfigyelő a Göncölszekér rúdjának tőcsillagánál látta elvonulni, tehát Tokajtól északra. Zajácz Mihály timári lakos a timár-rakamazi országút felénél tartott, amikor a tokaji megfigyeléssel egybehangzóan szintén a Göncöl rúdjánál látta a jelenséget, tehát, a zenittől szintén északra. Ez alapján tehát vagy a kassai megfigyelés túl alacsonyan, vagy a debreceni kissé magasan jelölte meg a meteor útját.

Raffai Lajos bárándi és Török József reformátuskovácsházi megfigyelők adatai igazolják a tokaji és rakamazi adatokat, tehát a kassai magasságot emelni, a debrecenit csökkenteni kellett néhány fokkal, hogy az ellentmondás eltűnjék. Ennek figyelembevételével a meteor Tokajtól kissé északra 106 km magasságb haladt el.

A kialvási pontot számos megfigyelés alapján Gödöllő és Szada között 22 km magasságban állapítottam meg. A döntő bizonyítékot e megállapításhoz Alm Gyula, Bobletek György, Fedák Béla, Pálinkás Gyula budapesti, Zahovecz Sándor rákoscsabai megfigyelésének dr. Szigethy Pál csányi észlelésével való összehasonlítása szolgáltatta.

Budapestről és Rákoscsabáról nézve rakétaszerűen felfelé törő volt a meteor útja s északkeleti irányban a Hattyú csillagképben mintegy 33-35 fok magasságig hatolt. (2-3. kép.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A csóva a tűzgömb kialvása után úgy villogott, mintha ezernyi apró kis csillagból állt volna Budapest és környékéről nézve a lefelé eső tűzgömb látszólagos útja rakétaszerűen felfelé tartott.  A fényes csóva több percen át látható maradt, hosszában hamarosan kettévált
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Zircz Zircz
Hétszáz esztendő áldásos és buzgó munkálkodása avatja a hazai...
Fenyő Miksa: Irodalmi vita Fenyő Miksa: Irodalmi vita
Rákosi Jenő folytatja támadásait Ady, Babits és Móricz ellen, meg...
Hivatásuk áldozata Hivatásuk áldozata
A mult héten két magyar orvos lett a hivatásának áldozata. Az egyik...
Csalás konyakos üveggel Csalás konyakos üveggel
Valamikor divatban volt a csalásoknak az a modszere, hogy titokzatos...
Gorkij Gorkij
"Egy kis könyvet akarok írni." Halotti imának "akarom ez a könyvet...
Részvénytársasági hírek Részvénytársasági hírek
A Palics-fürdő kiépitésére létesitendő részvénytársaság ügyében arról...
Az angol trónörökös hűségesküje Az angol trónörökös hűségesküje
A walesi herczeg, atya és királya előtt térdelve, leteszi a...
Pestis Hamburgban Pestis Hamburgban
Németország nagy kikötő városában, Hambugban nem valami példás az...
Világválság Világválság
A probléma, amelynek megoldásával éjt s napot eggyé téve a magyar...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98