Dtum
Login with Facebookk
1945 | Július

Megtalálták Ciano naplóját

Ribbentrop- Háborút akarunk!


Az amerikai lapok ezen a héten kezdték meg egy háborús naplójának a közlését, amely napló bizonyosan a második világháború történelmének legfontosabb dokumentumai közé fog tartozni. A naplót Ciano gróf írta, Mussolini veje, Olaszország volt külügyminisztere, akit a fasiszták kivégeztek. A naplót feleségénél, Mussolini leányánál találták meg, aki férjének kivégzése után Svájcba menekült, akit azonban a svájci szövetségi kormány a napokban kiutasított.

A napló öt vastag füzet és az 1939 évben kezdődik. Első részében, amely most jelent meg amerikai lapokban Ciano elmondja, hogy Olaszország tragédiája 1939- ben vette kezdetét. Mikor Salzburgban Ribbentroppal találkozott, a német külügyminiszter kijelentette neki, hogy Hitlernek elhatározott szándéka végezni azzal a lőporos hordóval, amely Európa közepén áll.
- Jól van, Ribbentrop – mondta Ciano, feljegyzései szerint, - de. mit akar tulajdonképpen Németország? Danzigot akarja, vagy a lengyel korridort akarja visszaszerezni?
- Többet akarunk- felelte Ribbentrop, hideg, ércesfényű pillantással.- A háborút akarjuk!


Cianonak ellenvetései voltak. Azt mondta, hogy Franciaország és Anglia feltétlen támogatni fogják Lengyelországot. Ribbentrop erre mosolygott és fogadást ajánlott Cianonak! A fogadást- Európa népeinek bőrére- meg is kötötték. Ciano egy régi olasz festményt ajánlott fel arra az esetre, ha Franciaország és Anglia valóban semlegesek maradnak a német- lengyel konfliktusban. Ribbentrop tétje egy antik fegyvergyűjtemény volt arra az esetre, ha elveszíti a fogadást.

Ciano panaszkodik, hogy bár a fogadásnál tanuk is voltak jelen, Ribbentroptól sohasem kapta meg a fegyvergyűjteményt, holott a fogdást elvesztette. Hogy Ribbentrop egyebet is elveszített azt Ciano már nem érhette meg.
SZ.J.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98