Dtum
Login with Facebookk
1940 | Március

Hires emberek magánélete - Graziani

E télies márciusi vasárnapon a világ szeme Rómára néz, ahol a Duce e valóban históriai pillanatokban két legmeghittebb munkatársával, Rodolfo Graziani tábornaggyal, az olasz hadsereg vezérkari főnökével és gróf Galeazzo Cianóval, vejével és külügyminiszterével, tárgyalt hosszasan, mielőtt Ribbentrop különvonata az örökvárosba érkezett.

Az antik Róma augurjai és haruspexei bizonyára a sors kedvező útmutatását látnák abban a különös találkozásban, hogy Graziani ezredes neve azon a napon kelt szárnyra Itáliában, amikor Mussolini a Popolo d’Italia szerkesztőségében a király főhadsegéde telefonon Rómába kérette, hogy a fasiszta légiók élén átvegye kormányelnöki megbízatását.

Igen, Graziani a „Marcias u Roma napján, 1922. október 29-én verte le a tripoliszi lázadók ellenállását és tűzte ki az olasz zászlót Jefren várára. A 39 éves tripoliszi hős nem készült hivatásos katonának! Joghallgatónak iratkozott be az egyetemre, de már kora ifjuságában megejtette Afrika varázsa.

Afrika földrajzát, az afrikai hadjáratokat tanulmányozta. Amikor önkéntesi évének végén hadnagyi rangot nyer, azzal a feltétellel marad a hadseregben, ha gyarmati szolgálatra Eritreába, majd Líbiába vezénylik. Afrikai szolgálatát a világháboru szakítja meg.

Katonai pályafutásának erről az időszakáról lakonikus modorában így ír emlékirataiban: ,, Aznap lettem kapitány, amikor hadbavonultam és harmadfélévvel később, a fegyverszünet hónapjában, 36 éves ezredes. Harcoltam a Karszton, a Podgorán, a Doberdón, a San Gabrielen, az Asiago-fennsíkon, kétszer sulyosan megsebesültem.

1920-ban ezredét Macedoniába vezénylik. Hazatérve kiábrándulva és elkeseredve látja az államhatalom gyengülését, a kommunizmus térhódítását és a vörös agitáció bomlasztó hatását. Szabadságot kér, civilruhát ölt, beutazza a Távol-Keletet és hónapokig turistáskodik a Kaukázusban. A fasiszta légiók alakulásának hírére rohan vissza Rómába és Líbiába kéri a beosztását. 1922 telétől 1936 januárjáig Abesszínia meghódításáig, Graziani neve elmulhatatlanul összeforr az új afrikai hadjáratok sikerével!

Az ő fegyverténye Zavia visszafoglalása, Gefara megtisztítása, Fezzan meghódítása. Fezzani diadalmenete napján – 1930. január 11-én – tudja meg, hogy Badoglio marsall, az akkori kormányzó előterjesztésére Cyreneika alkormányzójává nevezték ki.

Mussolinin és Badoglión kívül, akik megismerték katonai lángeszét, Graziani tábornok bámulatba ejti Itáliát és Afrikát közigazgatási és szervező tehetségével. Cyreneikában Graziani ugyanis nemcsak katonai, hanem gyarmatosító, államépítő, törvényadó zsenijéről, továbbá babonás pszichológiai éleslátásáról is tanulságot tesz.

Megkísérelték világszerte terjeszteni róla, hogy könyörtelen szigorral és irgalmatlan kegyetlenséggel kormányoz. Graziani ezekre a híresztelésekre nyomban megfelel: ,, Ha valamely panasz felmerül ellenem: számadást tartok a lelkiismeretemmel. Én sohasem aludtam nyugodtabban, min ilyen részletekbe menő, őszinte önvizsgálatok után! Az emberi élet tanítómestere, a történelem igazolja, hogy meddő igyekezet ujat építeni, ha legalább részben nem romboljuk le a multat, amelyet a jelen már messze tulhaladott.

Cyrenaikából, melynek békét, biztonságot és civilizációt adott, Kelet-Afrikába vezénylik, a somáli hadszíntérre. Itt a helyzet vigasztalannak látszik! Két erős abesszin hadsereg vonul fel ellene Ras Nasibu és Ras Desta vezérletével. Előbb a tengerpart veszedelmes szegélyén sáncolja el magát és az ernyesztő defenzívát vállalja, amíg nem biztosítja csapatainak utánpótlását Csak amikor megközelítő biztonságban tudja hadtápvonalait, akkor veti magát rá villámgyors mozdulattal Canalo Doria és Daua Parma között Ras Desta seregére, áttöri az ellenség frontját és a szétszórt abesszineket 400 kilométeren keresztül üldözi lélekzetszünet nélkül Nekhelliig, a négus vejének főhadiszállásáig.

A nyugati frontot elszabadítva, keletnek fordul. Ras Nasibu erős, modern védelmi vonalat épített ki, hogy az olasz előrenyomulást Harrar és a Gibuti-vasút felé felfogja. Graziani hadosztályai ezer kilométert meneteltek, amíg a kijelölt rohamállásaikig jutottak.

Három nap alatt összetörik az abesszin frontot és megnyitják az utat északnak, ahol Diredaunál az olasz északi szárnnyal egyesülve már Addis Abeba kapuit döngetik. A hadjárat a földkerekség nagyobb részének megdöbbenésére tüneményesen rövid idő alatt véget ér!

Graziano tábornagy Badoglio utódja az alkirályi méltóságban. Ő szabja meg az uj gyarmatbirodalom uj politikai és közigazgatási rendjét. Az ő munkaprogramját váltja valóra a sokszázezer főnyi munkáshadsereg. Egy orgyilkos merénylet, amely komolyan veszélyeztette életét, pillanatra sem szakítja félbe lázas munkatempóját. A huszadik század e nagy prokonzulja 1939 októberétől a fasiszta milícia beolvasztásával megnövekedett olasz hadsereg vezérkari főnöke.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Gázmérgezés áldozatai Gázmérgezés áldozatai
A főváros budai részében, az Albrecht-uton deczember 8-9-ike közti...
Az 1911. évi költségvetés Az 1911. évi költségvetés
Hegedűs Lóránt, a pénzügyi bizottság előadója a képviselőház január...
Hess Rudolf Hitler helyettese meglátogatta Gömbös Gyulát Hess Rudolf Hitler helyettese meglátogatta Gömbös Gyulát
Hess Rudolf, Hitler birodalmi vezér és kancellár állandó helyettese,...
Az akt-kiállítás szobrai Az akt-kiállítás szobrai
A műcsarnoki akt-kiállításon óriási szoboranyag kerül bemutatásra....
Móricz Zsigmond  - A gyermek hazamegy - Érzések Erdély kapujában - Móricz Zsigmond - A gyermek hazamegy - Érzések Erdély kapujában...
A gyermek az ősi házba, öreg szülői kedves köribe, hol a diófa...
Borzalmas rablógyilkosság Solymár határában Borzalmas rablógyilkosság Solymár határában
Vasárnap délelőtt borzalmas rabló gyilkosságról tettek jelentést e...
Kalkulációk és ármegállapitások Kalkulációk és ármegállapitások
Több levél fekszik asztalomon e tárgyban, melyeket különböző...
Riport a munkatáborok vidám és munkás életéről 1. Riport a munkatáborok vidám és munkás életéről 1.
Utakat építenek, aratnak, kubikosmunkát végeznek a jövő orvosai,...
Orosz aviatikusok Orosz aviatikusok
Kezdetben az oroszok nem mutattak valami nagy érdeklődést az aviatika...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98