Dtum
Login with Facebookk
1945 | Július

A szegedi kézfogás és – ami előtte volt

Budapest, július 8.
A „Szabad Nép” vasárnapi számában Révai József cikkét olvassuk: „A szegedi kézfogás és ami utána következik”. A nevezetes novemberi napra emlékezik a cikkben, mikor Szeged városában kezet fogtak egymással a Független Kisgazda Párt és a Magyar Kommunista Párt képviselői. Révai is elismeri ennek a történelmi pillanatnak a jelentőségét, de a Szegeden alakult Nemzeti Bizottságról beszél, holott ez a bizottság csak a novemberi kézfogás eredményeképpen született meg. November 12-én Révai József, Erdei Ferenc és Balogh István kötött szövetséget Szeged-Alsóközponton és ehhez az összefogáshoz egy hét múlva csatlakozott a Polgári Demokrata Párt, s két hét múlva pedig, december 2-án, a Nemzeti bizottság szegedi megalakulásának napján, a Szociáldemokrata Párt.


Ha Révai József, akinek kézfogása ez a történelmi összetartozást, ezt a történelmi szövetséget a kommunisták részérő megpecsételte, arról elmélkedik, mi következett a szegedi kézfogó után – emlékezzünk vissza, mi volt a helyzet a kézfogás előtt? Nem szabad elfeledkeznünk arról: mi volt az országos hangulat negyedszázadon át a kommunizmussal szemben? Emlékeznek-e még, mit jelentett az 1919 utáni évtizedekben, ha valakit kommunistának bélyegeztek? Emlékeznek-e még a rágalmakra, amelyeket a Szovjetunió belső életéről terjesztett a nyilas és a német sajtó? Vajjon a negyedszázadon át szorgalmasan a szívósan folytatott rágalom-propaganda nélkül kísérletet tehetett volna Szálasi kormánya arra, hogy a magyar nép százezreit birkamód elhajtsa napnyugatra és földönfutóvá tegye?


És mindezek után Révai József, a Kommunista Párt kiküldöttje találhatott egy plébániát, amelynek tizenegyezer hívőjéből nem „menekült” egyetlenegy sem és talált egy papot, aki a Kisgazda Párt tagja volt és a legelső alkalommal szövetségre lépett a gyalázatosan rágalmazott Kommunista Párttal!


Mi volt ez? A magyar demokrácia alapkőletétele? Kétségkívül annak a kezdete! De nemcsak ennyi volt, nemcsak a magyar demokrácia merész és tartós új történelmi épületének alapköveit rakták le akkor, hanem megrövidítették az időt, amely egyébként hosszú lett volna ahhoz, hogy a polgári társadalom milliói körében kialakuljon végre a bizalom légköre, mely elengedhetetlenül szükséges a Kommunista Párttal való együttműködésre.


Nem lírai áradozás ez, nem merengő visszaemlékezés, nem is egy múló szerelem bágyadt, végső fellobbanása! Időszerű, nagyon időszerű a novemberi szombat emlékének felidézése, hogy a jószándékú, de tétovázó polgári tömegek, amelyek felé mind erőteljesebben nyúlnak ki a reakció csápjai, amelyet egyre csábítóbban csalogatnak a reakció szirénhangjai, utat találjanak és biztatást. Szükség van, igen nagy szükség úgy az útmutatásra, mint a biztatásra, mert a magyar társadalom háromfelé bomlása a mai időkben veszedelmes és felborulással fenyegeti az egyensúlyt éppen azokban a percekben, amikor erre az egyensúlyra a lét és nemlétz nagy hamleti kérdésével vívódó magyar népnek legnagyobb szüksége van.

 

Milyen ez a hármas tagozódás? Az egyik tömegbe sűrűsödnek össze azok, akiknek élete-vére a demokrácia. Velük szemben immár zárt sorokban rendezkedik az egyre vakmerőbb, az egyre elbizakodottabb, az egyre harciasabb hangulatú reakció. És a kettő között imbolyog határozatlanul, tanácstalanul egy nagy-nagy tömeg, amely nem tudja még, hová, merre tartson.

 

Mindegyik demokratikus párt igyekszik megnyerni magának ezt a tömeget: a Kisgazda Párt elsősorban történelmi tanulságaival. Mikor ezért a jóhiszemű, ezért az útmutatásért esengő, ezért a maga természetes életösvényét kereső tömegért folyik a küzdfelem, jobbról és balról, a demokrácia tábora felől és a reakció felől egyaránt, akkor ne legyen nézeteltérés a demokratikus pártok között, mert egyetlenegy sürgős feladatuk van csak, amely nem tűr halasztást, melynek megoldásában nem halogathatunk, nem tétovázhatunk: kiirtani végső elszántsággal, gyökeresen és mindörökre a demokrácia, tehát a magyar nép és a nemzeti lét örök ellenségét: a nemzet örök sírját ásó reakciót!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Cholnoky Viktor - 1868 – 1912 Cholnoky Viktor - 1868 – 1912
A nagyközönség csak az utóbbi időben vette észre, de az írók kicsiny...
Hitler, a mintakatona Hitler, a mintakatona
A fiatal Hitler – az Osztrák-Magyar Monarchia állampolgára...
Ingyen faosztás az utcán Ingyen faosztás az utcán
A fatelepek és tüzelőfa-nagykereskedők rejtett készleteit...
Újabb beszámoló a gazdasági helyzetről Újabb beszámoló a gazdasági helyzetről
E héten az ipari helyzetről a GyOSz vezérigazgatójától kértünk...
II. Károly Románia uj királya II. Károly Románia uj királya
A király beszél: - Az a megható fogadtatás, amelyben önök engem...
Cripps vasárnap ujból tárgyalt Gandhival Cripps vasárnap ujból tárgyalt Gandhival
A Reuter-iroda ujdelhi jelentése szerint Cripps vasárnap mintegy fél...
A világ legértékesebb könyvei A világ legértékesebb könyvei
Guttenberg János, aki afféle ezermester volt, találta föl a...
Három finn és egy japán öldöklő küzdelme tízezer méteren Három finn és egy japán öldöklő küzdelme tízezer méteren
Örökké emlékezetes, izgalmas küzdelem volt, amit tízezer méteren...
Gál Jenő budai beszámolóján birálták a kormány gazdasági és külpolitikáját Gál Jenő budai beszámolóján birálták a kormány gazdasági és...
Vasárnap délelőtt tartotta beszámolóját Gál Jenő képviselő a Budai...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98