Dtum
Login with Facebookk
1945 | Június

Budán fogták el Hitschlert, a Budapesten vérengző SS tábornokot

Újságunk legutóbbi számában megírtuk, hogy Hitschler SS tábornok, a Magyarországon vezénylő nácibanditák egyik legvérengzőbbje volt az, aki Budapest polgári lakosságának az orosz vonalakba való átkergetését és a gettóba zárt zsidók kiirtását követelte. Hitschler szárnysegédével, Gottstein őrnaggyal együtt a legfőbb rendelkezési jogot bitorolta Budán, ahol az utolsó hetek terrorakcóinak tömege az ő közvetlen parancsára történt.

Amikor Hitschler helyettese, Pemlinger tábornok Buda ostromának utolsó napjaiban fogságba került, ezt válaszolta a gazdájának hollétéről érdeklődő kérdésre:
- Elesett…
Ezzel szemben a vörös hadsereg a vár alatt egy német kórházra bukkant. Hitschlert legénységi egyenruhában, a legénység közé bújva találták meg. Bajuszát leborotváltatta, álnevet vett fel, így próbált menekülni. Kihallgatása során azonban kiderült, hogy azonos a háborús bűnösök listáján szereplő hírhedt SS tábornokkal.

Ő volt az, aki három borzalmas tömegszerencsétlenség előidézője volt Budapesten. A németek – mint ismeretes – polgári közönség által lakott házakban muníciót halmoztak fel lelkiismeretlenül. Így a Keleti Károly-utca, a Fő-utca és a Szemere-utca egy-egy házában is. Amikor a nácik talpa alatt égni kezdet a talaj, Hitschler kiadta a parancsot – anélkül, hogy a házak polgári lakosságát erről értesítette volna – a muníció felrobbantására.


A házak porig omlottak és több mint ezer ember maradt holtan a romok alatt. Értesülésünk szerint a magyar kormány megtette a szükséges lépéseket. Hitschler kiadatásának kérdésében.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98