Dtum
Login with Facebookk
1945 | Március

Panamázott, sápot húzott Szálasi államtitkára

Magyarországon bujkál Tárczay Felicides Román

Szabó Dezső, az Elsodort falu című művében, majd későbbi röpirataiban többször megemlékezett a kultuszminisztérium egyik vezető tisztviselőjéről, akiről megemlítette, hogy stréber és tehetségtelen. Mindenki tudta, hogy Szabó Dezső Felicides Románról írja e sorokat. Most, amikor a letűnt nyilasvilágot elszámolják, kiderült, hogy Felicides Román, aki a „Tárczay” előnevet szerezte meg magának, nemcsak stréber volt, és tehetségtelen, hanem ízig- vérig tökéletes – panamista.

Először, mint miniszteri tikár kezdett „uralkodni”, később osztálytanácsos lett és a filmügyekkel foglalkozott.
Itt anyagi vonatkozásba hozták az egyik filmgyártóval és ezért elhelyezték erről az osztályról. Kiderítették róla, hogy „ép testben ép lélek” lakozik és megbízták a kultuszminisztérium testnevelési osztályának vezetésével. Mint miniszteri osztálytanácsos, majd miniszteri tanácsos, aztán osztályfőnöki hatalmát saját vagyonának gyarapítására fordította.

Tárczay Felicides Román teljhatalmúlag döntött afölött, hogy Magyarországon az iskoláknak kik szállíthatnak tornaszereket. Így történt, hogy az egyik tornaszergyár szinte monopóliumot élvezett a kultuszminisztériumban.

Budapesttől kezdve a legkisebb faluig ez a gyár szállította a tornaszereket az iskoláknak. Most tűnt ki, hogy miért kapta ez a cég a megrendelések 90 százalékát. Amikor ugyanis a gyár leszállította a bordásfalat, vagy a linóleumpadlót, vagy a más nagyértékű tornaszereket, a bevételről pontos jegyzéket kellett vezetni és a gyár megbízottja minden hónap elsején megjelent Tárczay Felicides Románnál és- elszámolt vele. A miniszter jutalékot kapott a cégtől.

Ha ez a jutalék kiesett, akkor a testnevelés osztály vezetője rátelefonált a tornaszer gyárosra, ezenkívül súlyt helyezett arra is, hogy húsvétkor hatalmas sonkát, karácsonykor valami csekély kis aránytárgyat, újévkor pedig legrosszabb esetben egy kis élő malacot kapjon ajándékba.
Tárczay Felicides Románról megállapították azt is, hogy miért pártolta annyira Vadas Gyula sportlap- monopóliumát.

Amint a tornaszergyártól közel húsz éven keresztül szedte a sápot, ugyanúgy tizenöt éven keresztül rendszeres havi anyagi juttatásban részesült a sportlap – monopóliumtól.

Havonta ezer pengő „Honoráriumot” kapott a sportlap vállalattól, ugyanannyit, mint amennyit nyilas testvére „Arató Géza” az általa kinevezett legfelsőbb sportfórum főtitkára.

Ugyancsak anyagi ellenszolgáltatásban részesült a sportorvosi intézmény körül, a sportorvosi felszerelések szállításánál is.

Amikor megállapítottuk Tárczay Felicides Román bűnlajstromának fenti adatait, meg kell még jegyeznünk, hogy sportkörökben még folyik a nyomozás, hogy felfedjék, honnan szerzett még pénzt Tárczay Felicides Román és azt mire költötte. A „sportdiktátor”, amikor Szálasi „uralomra” került, odaállt a kultuszminisztérium kapujába és személyesen megmotozta tisztviselő társait, amikor pedig Szálasi kinevezte államtitkárrá, a sportba és testnevelésbe a legvadabb fasiszta nyilas politikát vitte bele. Ezt a politikát egyébként már 1920- ban megkezdte és folytatta addig, amíg a Vörös Hadsereg be nem vonult

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Nagy vasuti tolvajbanda letartóztatása Bécsben Nagy vasuti tolvajbanda letartóztatása Bécsben
A Korrespondenz Wilhelm jelentése szerint a keleti pályaudvar rendőri...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
Az árfolyamok a mai szünetnapon is tovább szilárdultak, igen élénk...
A világ legértékesebb könyvei A világ legértékesebb könyvei
Guttenberg János, aki afféle ezermester volt, találta föl a...
Négy egyesület válogatott kerékpárosainak izgalmas összecsapása a Millenárison Négy egyesület válogatott kerékpárosainak izgalmas összecsapása a...
Ragyogó napfényben, mintegy 2500 főnyi néző előtt vonultak fel az...
A román kormány uj intézkedéseiben Németországnak tett komoly engedményeket látnak Párisban A román kormány uj intézkedéseiben Németországnak tett komoly...
A románok magatartásáról érkező hireket aggodalommal és...
Football: Magyar Kupa Football: Magyar Kupa
A szezon első hatalmas meglepetése. A FTC-nak évek óta legerősebb...
Rekordhajsza szárazon, vizen, levegőben, a gépkocsi és a motorcsónak Rekordhajsza szárazon, vizen, levegőben, a gépkocsi és a...
Hol vannak ettől a mai vonatsebességek! A kontinens egyik leggyorsabb...
Három nagy magyar teniszgyőzelem Lengyelországban Három nagy magyar teniszgyőzelem Lengyelországban
A Lengyelországban portyázó magyar teniszválogatottról csak rövid,...
Spanyol – magyar teniszmérkőzés Spanyol – magyar teniszmérkőzés
Őszintén meg kell vallanunk, hogy a spanyolok vendégjátékától nem...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98