Dtum
Login with Facebookk
1945 | Március

Öt hét mulva gáz, három hét mulva villany és villamos lesz Budapesten

A felszabadulás óta több mint két hónap telt el és azóta erős ütemben folynak a fővárosban a helyreállítási munkák.
A főváros élete kezd visszatérni a konszolidáció útjára. A legsürgősebb tennivalókkal, problémákkal és kilátásokkal kapcsolatosan a főváros legilletékesebb tényezőjéhez, dr Csorba János polgármesterhez fordultunk felvilágosításért.

– A legközelebbi célomnak és legfőbb feladatomnak azt tekintem
– mondotta –, hogy meginduljon a gyáripar, a kisipar, a kereskedő visszatérhessen üzletébe és a szellemi foglalkozású pedig az íróasztalához. Mindezek megvalósulásának a tökéletes személyi és vagyonbiztonság az alapja. Ennek előfeltételét meg fogom teremteni és ehhez minden eszközt igénybe veszek. Az emberek élni, dolgozni akarnak és szilárd meggyőződésem, hogy ezen a téren egészen rövid időn belül rohamos javulás következik be.

– Mi a helyzet a villany, a gáz, a víz és a Beszkárt frontjain?

– A vízszolgáltatás már majdnem kifogástalan és a még meglévő hibák műszaki kijavítása folyamatban van, úgy hogy ezen a vonalon hamarosan nem lesz kifogás. Budán a gázszolgáltatás napokon belül megindul és ígérni merem, hogy négy-öt héten belül Pesten is lesz gáz.

– A magánlakások villanyárammal való ellátása kizárólag csak szénszállítási probléma.
De komoly remény van arra, hogy két-három hét múlva már a magánlakásoknak is tudnak villanyáramot juttatni. A perifériáknak Pestre vezető Beszkárt-vonalai részben már üzemképes állapotban vannak, részben két-három héten belül készen lesznek, úgy hogy a munkásokat két-három hét után már villamosok szállíthatják munkahelyükre. Egyes helyeken már ma megindulhatnának a villamosjáratok, azonban itt is szénszállítási akadályok állnak fenn. Meggyőződésem, hogy három héten belül elhárítjuk ezeket az akadályokat is.

– A főváros fürdőinek helyreállítási munkálatai is folynak.
A Széchenyi-fürdő már megnyílt, de nagy súlyt helyeznek arra, hogy a többi fürdő is mielőbb a nagyközönség rendelkezésére állhasson.

– Mi a helyzet a tisztviselői igazoltatásokkal?

– Célom, hogy a fővárost feladatának magaslatán álló apparátus igazgassa. Az igazolási eljárás során könyörtelenül eltávolítjuk a fasiszta beállítottságú tisztviselőket, de eltávolítjuk a tehetetlen, önálló munkára képtelen tisztviselőket is. A fővárost a réginél jelentékenyen kisebb, és munkájában önállóbb, gyorsabb és hatványozottan nagyobb teljesítőképességű tisztviselői kar fogja irányítani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98