Dtum
Login with Facebookk
1945 | November

Halált kér az ügyész Rajniss Ferencre, a német megszállás értelmi szerzőjére

A Szálasi-kormány volt kultuszminisztere, a kormányzótanács tagja, Rajniss Ferenc dr. ellen ma délelőtt dr. Sámuel Jenő főügyész elkészítette a vádiratot. A vád: kétrendbeli háborús bűntett és a népellenes bűntettek sorozata.

Rajniss életének egy része – mint naplójában mondja – „megszégyenítő szegénységben telt el.” Harmincöt éves koráig albérleti szobában lakott. Mint néptanító kezdte, azután elvégezte az egyetemet, majd professzori katedrára vágyakozott. Tanulmányútra ment Amerikába. Angliába, majd kikötött az újságírásnál. Rövidesen megjelent a „Leninizmus bírálata” című könyve, amelyben kifejtette, hogy Oroszországban a kommunizmus sohasem bukhat meg. Ezután egyszerre elhajlott a politikai felfogása. Az 1930-as évek elején több tanulmányutat tett Németországban és egyre jobban kacérkodni kezdett a nácizmussal. Angliai látogatásakor Lucien Wolf zsidóvezérrel ismerkedett meg, és mint naplójában írja, meggyőződéses antiszemitává vált.

Ebben az időben állandó pénzzavarai voltak, ezért szívesen kereste gazdag nők barátságát és ismeretségét, akik támogatták. Többször fellépett képviselőnek, de csak 1935-ben sikerült „reformnemzedék” programmával bejutnia a parlamentbe. 1939-ben már a Nemzeti Egység Pártjának programjával válaszolták meg. A rákövetkező évben kilépett a kormánypártból és 1941-ben Imrédy Béla csodaszarvas ideológiájától vezérelve megalapította a Magyar Megújulás Pártját és rajongó híve lett Imrédynek.

Legégbekiáltóbb gaztette – a vádirat szerint – az volt, hogy a magyar ifjúságot kitelepítette Németországba.

Rajniss, mint felelős államférfiú tudott a középkort is meghazudtoló emberpusztításról. Szálasiék százezerszámra deportálták és öldösték le a szerencsétleneket. Egyszer sem emelte fel a szavát a tömeges mészárlás ellen és büszkén hivatkozott arra, hogy azért nem tette be a lábát a gettó területére, mert egész életében irtózott a nyomorúság látványától.
Múlt év december 15-én nyugatra távozott Rajniss, de tárcája élén maradt és négy hónapi miniszterség után otthagyta a süllyedő hajót. Menekülő patkány módjára csak akkor mondott le miniszterelnökségéről, amikor Szálasi rémuralmának már befellegzett.

Rajniss, az uszító….

A vádirat a legnagyobb résztelességgel foglalkozik Rajnissal, mint újságíróval. A legkárosabb félrevezetője volt a magyar közvéleménynek. A hírhedt Magyar Futár minden cikke a legféktelenebb uszítás, hazudozás, félrevezetés volt. A vádirat felemlíti képviselőházi szereplését is és élénk színekkel festi azt a gonosz hajszát, amelyet nagybaconi Nagy Vilmos honvédelmi miniszter ellen indított. Mintegy harminc oldalon keresztül sorolja fel a vádirat Rajniss cikkeinek százaiból vett idézeteket.

- Rajniss és társai – idézi a vádirat – idegen eszmékért küldték harcba a magyar katonákat. Miattuk pusztult el ifjúságunk színe-java. A haláltáborokban magyar állampolgárok százezrei. Mindezek haláláért ők felelősek. Rajnissék németjei koldusbotra, nyomorúságba döntötték az országot. Rajniss a magyar történelem leggyászosabb alakja, a háború főbűnöse, a magyar nép ellensége, akinek cselekedeteiért a nép ítélőszéke előtt felelnie és lakolnia kell.

A vádiratot már kikézbesítették az érdekelteknek. Az eddigi tervek szerint november 26-án, közvetlenül Kiss Ferenc tárgyalása után kerül sor Rajniss Ferenc felelősségrevonására a Népbíróság előtt. A rendkívül érdekesnek ígérkező tárgyalásra idézést kapott Lázár Miklós főszerkesztő, dr. Györki Imre, Peyer Károly, dr. Mondorff Emil, Németh Imre, Kún László, dr. Gáspár Lili, dr. Somogyi Béla, Borbély Andor.

A háborús főbűnösök közül kihallgatják Szálasi Ferencet, Reményi-Schneller Lajost, Juccsek Bélát, Szász Lajost, Szakváry Emilt, Hellebronth tábornokot, Budinszky László volt nyilas igazságügyiminiszter, Imrédy Bélát, Szőllősy Jenőt.

Különös érdekessége lesz a Rajniss-pernek dr. Veesenmayer Edmund. Hitler egykori követének kihallgatása. Sámuel Jenő dr. vádirata halált kér Rajniss Ferenc fejére.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A kétéltű gépkocsi A kétéltű gépkocsi
Az ember már nem elégszik meg, hogy egyszer a földet, máskor a vizet...
A BAK Sacelláry-díjas versenye. A BAK Sacelláry-díjas versenye.
Ezerötszáz főnyi közönség jelenlétében rendezte a BAK szombaton és...
Konstantin király lemondása Konstantin király lemondása
A görög király lemondása a hét nevezetes külpolitikai eseménye. Mióta...
Megmérgezett százados Megmérgezett százados
Az a titokzatos merénylet, melyet – lapunk zártáig – egy...
A színház és a közönség jövője A színház és a közönség jövője
Akárhogyan forgatom is a színház problémáját, mindig csak arra az egy...
Amerika sulydobó bajnoka Amerika sulydobó bajnoka
Csodálatos világrekordot ért el Flanagen John, Amerika legkiválóbb...
Tragédia a footballpályán Tragédia a footballpályán
Stiller Gyula a MAC és az UTE footballmérkőzésének tragikus áldozata...
8000 fiatalember jelentkezett az értelmiségi átképző tanfolyamokra! 8000 fiatalember jelentkezett az értelmiségi átképző...
Most készült el Kulcsár István miniszteri tanácsos, az ifjúsági ügyek...
Rédey Tivadar - Levél Kosztolányi Dezsőnek Rédey Tivadar - Levél Kosztolányi Dezsőnek
1935 március 29-ére Megbocsáss, barátom, ha most ahelyett hogy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98