Dtum
Login with Facebookk
1945 | November

Titokzatos gyilkosság áldozata lett egy ismert pesti nőorvos

Vasárnap délelőtt a Teréz-körút 34. számú ház első emeleti lakásában meggyilkolva találták dr. Lőwy Ernő 54 éves szülész-nőorvost, aki egyike volt a főváros legismertebb nőgyógyászainak. A gyilkosságot a házbeliek fedezték fel, akiknek feltűnt, hogy dr. Lőwy még a késő délutáni órákban sem jelentkezik. A házbizalmi, dr. Schar Vilmos fogorvos, akinek lakása egyébként szomszédos dr. Lőwy lakásával, a függőfolyosó felől bemászott dr. Lőwy lakásába és ott, a rendelőszobában, nagy vértócsában holtan találta orvoskollégáját. Azonnal értesítették a rendőrséget, amely nyomban a Teréz-körút 34. számú házba sietett, megkezdte a nyomozást és a következőket állapította meg:

Dr. Lőwy Ernővel gyilkosa két revolverlövéssel végzett. Az egyik golyót hátulról tarkóján kapta, ez a golyó elcsúszott a nyakszirten, a bőr alatt végigszaladt az arcon és a jobb szájzugnál jött ki. Az orvos ezután szembefordulhatott gyilkosával, ekkor kapta a második lövést, pontosan a balszeme sarkába. Ez a golyó keresztülütötte koponyáját és hátul, a nyúltagynál jött ki. Az orvos holtteste a műtőasztal és a műszerszekrény között feküdt. A holttest zsebét átkutatva, 400.000 pengő készpénzt és két Napoleon-aranyat talált a rendőrség, a műszerszekrényben pedig, ahol értékeit tartotta, egy értékes aranyórát, ezüstórát és egyéb más értéktárgyat fedeztek fel. A jelek szerint tehát nem rablógyilkosság történt. Igaz, hogy karjáról hiányzik egy nagyon értékes arany Schaffbauseni óra, lehetséges azonban, hogy javításba adta, esetleg eladta.

A gyilkos 7.65-ös kaliberű revolvert használt, a kilőtt két golyó hüvelyét megtalálták a holttest mellett. A rendőrség a gyilkosságot úgy rekonstruálta, hogy valaki ismerős lehetett a tettes, akit Lőwy gyanútlanul beengedett, vele esetleg tárgyalhatott, majd amikor a műszerszekrény felé fordult, hogy abból valamit kivegyen, a tettes hátulról, körülbelül két lépésnyi távolságból rálőtt. Ekkor megfordult, talán hogy rárohanjon a támadójára, de a következő lövés végzett vele. A rendőrség szerint csakis bosszú műve lehet a gyilkos merénylet és ennek megfelelően a tettest dr. Lőwy személyes ismerősei között keresik.


A rendőrorvos megállapítása szerint a gyilkosságot még szombaton délután negyed 4 és 4 óra között követték el. Ezt támasztja alá az egyik lakó vallomása, hogy pontosan ebben az időben két tompa dörrenést hallott az orvos lakása felől, de akkor ennek jelentőséget nem tulajdonított. Az előszoba kulcsát megtalálták Lőwy zsebében. A gyilkos úgy távozott el a lakásból, hogy maga után berántotta az előszoba ajtaját.

A házbeliek szombaton délelőtt egy ziláltkülsejű fiatalembert láttak hosszasan csöngetni dr. Lőwy ajtaján. Amikor megkérdezték, hogy mit akar, idegesen azt felelte, hogy majd délután felkeresi az orvost.
A nyomozás nagy eréllyel folyik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98