Dtum
Login with Facebookk
1945 | Október

Ma érkezik Páger Antal, az „újvidéki” Grassi a háborús főbűnösök harmadik csoportjával

„Filoszemita voltam” – vallja Kiss Ferenc

Az Andrássy-út 60-ban – vasárnap ellenére – élénk élet folyt. A háborús főbűnösök második csoportjának tagjait egymásután vezették fel celláikból és folytatták kihallgatásukat.

Elsőnek Kolosváry-Borcsa Mihályt, az egykori sajtófőhatalmasságot állították a detektívek a kihallgatást végző rendőrtisztviselő elé Kolosváry-Borcsa nagyon megöregedett, teljesen megtörten, meggörnyedten állt a rendőrtiszt előtt. Vallomását sírva tette meg, férfiatlanul, minden felelősséget másra hárítva azzal kezdte vallomását, hogy a sors sodorta a nyilasok közé.
-Mindenkor nyilas és jobboldalellenes politikai érdekeltségű voltam. Személy szerint nem vagyok felelős – folytatta – a bekövetkezett tragikus eseményekért. A sors hajtott-űzött a végzet felé és én gyönge voltam ellenállni.

A Horthy-ligetért – ahol 54 magyar újságíró szenvedett és legtöbbje, talán sohasem tér vissza – nem vállalja a felelősséget. Vádolja legközelebbi munkatársát Gáspár Jenőt, mint aki okozójává vált a magyar újságírók tragédiájának.
- Bűnös vagyok – mondotta zokogva Kolosváry-Borcsa – de nem azért, mert újságírók pusztultak el a deportációban, hanem azért, mert olyan jobboldali programot hirdettem, amely a szakadék szélére sodorta az országot.

Elképesztő és visszataszító vallomást tett Kiss Ferenc.
- Filoszemita voltam – mondotta általános derültség közben. Engem is üldöztek, mint másokat. Ez az üldözés azonban más természetű volt. A nyilasok és a nácik állandóan megfigyelés alatt tartottak, úgy, hogy a terror hatása alatt antiszemitának és nácibarátnak kellett mutatkoznom.
- Szánom és bánom bűnömet, inkább a korszellem, mint én vagyok a felelős.
- Mindig baloldali voltam – kezdte vallomását Hain Péter, az elmúlt korszak hírhedt vérebe. A baloldali mozgalmak felszámolását és azokban résztvevők megkínzását a német terror kényszerére végeztem. Minden egyes esetben sajnálkozásomat fejeztem ki az áldozatok előtt...

A jobboldali sajtódzsungel leghangosabb csahosa: Fiala Ferenc is részben beismerő vallomást tett, egyébként össze-vissza hazudozik. Hosszú mesét adott elő arról, hogy őt a cukorkartel megkörnyékezte, meg akarta vesztegetni és amikor ellenállott lehetetlenné tették.
Vallomásának érdekes része volt, amikor ez a „hivatásos” zsaroló arról vallott, hogy sohasem akart együttműködni Szálasival, a nyilasokat utálta és csak a német nyomás alatt vállalta a sajtófőnöki tisztséget.

Ma a korareggeli órákban távirat érkezett Salzburgból, hogy a J. 4. bombázógép, amely a háborús bűnösöket szállítja Magyarországra, készen áll indulásra. Ezzel a repülőgéppel várják mára a háborús főbűnösök harmadik csoportját. A jelentések szerint Págert, Grassit, az újvidéki események főszereplőjét. Zöldi Mártont, a Zöldi-csendőrkülönítmény parancsnokát és még 15 más bűnöst hozza magával a repülőgép.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kovács legyőzte Facellit és Langmayert Kovács legyőzte Facellit és Langmayert
Az olasz atlétikai szövetség trieszti kerülete vasárnap délután...
Kosztolányi Dezső matinét rendez Kosztolányi Dezső matinét rendez
Kosztolányi Dezső matinét rendez februárban a Vígszinházban A magyar...
Elítélt zsidórejtegetők
A kassai rendőrfőnökség most fejezte be a nyomozást egy zsidószöktető...
Nietzsche egyetlen barátnője, a hires Lou Salomé elmondja A Reggel-nek regényük történetét Nietzsche egyetlen barátnője, a hires Lou Salomé elmondja A...
München idegenforgalmas utcáin és az éttermekben utánafordulnak az...
Óriási kaktuszok Óriási kaktuszok
Az óriási kaktuszok hazája Mexikó. Képünkön egy mexikói városka...
Az első Magyar Országos Testnevelési Kongresszus Az első Magyar Országos Testnevelési Kongresszus
Mindenképpen elismerésreméltó és a magyar testnevelésügy rövid...
Az MTK Bécsben Az MTK Bécsben
MTK – Hartha 2:2 (1:1) Az MTK a vasárnapi erős mérkőzésre való...
Miniszteri rendelet a szegény tanulókért Miniszteri rendelet a szegény tanulókért
Wlassics Gyula közoktatásügyi miniszter fontos társadalmi és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98