Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1945 | Október

Kitekintés néhány európai ország politikai életére

Budapest, október 24.

A londoni rádió közlése szerint az angolszász hatalmak az osztrák Renner-kormányt csak az ausztriai választások megtörténte után ismerik el. A Reuter Iroda diplomáciai munkatársa ezzel kapcsolatban úgy értesült, hogy a bécsi szövetséges tanácsnak Renner ideiglenes kormányáról elhangzott bejelentést Nagy-Britannia nem tekinti úgy, mint amely a kormány elismerését jelenti, hanem csupán akként fogja fel, hogy Renner hatáskörét kiterjesztik egész Ausztriára. Nagy-Britanniának nem áll szándékában diplomáciai képviselőket küldeni Ausztriába, vagy fogadni Ausztriából. Mindez a választások után válhat majd aktuálissá.

A moszkvai rádió román szakértője
és hírmondója, Románia bel- és külpolitikai fejlődésével kapcsolatban hangsúlyozza, hogy a jelenlegi román kormány az összes demokratikus néprétegeket képviseli. A hírmagyarázó kiemelte, hogy az úgynevezett történelmi pártok, mint a liberális párt is, Romániában a román nép érdekei ellen cselekszenek és külföldi támogatást várnak. Bratianunak, a román liberális párt elnökének legutóbbi sajtónyilatkozata hamis képet nyújt a romániai viszonyokról – mondotta a moszkvai rádió, Bratianu hamis beállítást kíván alkotni a kormányról és azt állítja többek között, hogy a Groza-kormány még a Szovjetúnióval való főviszonyt is veszélyezteti.


Bratianu azt mondotta, hogy Groza éppen azzal veszélyezteti az orosz-román barátságot, hogy úgy véli, ő az egyetlen oroszbarát Romániához. Csakhogy így a nép és a kormány között szélesedő szakadék keletkezik, amely árt az Oroszországgal való barátságnak, amelynek a népek barátságán kell felépülnie, nem pedig csupán a kormányok barátságán. Ennélfogva a két állam közötti kapcsolatokat csak a liberális párt biztosíthatja. Bratianu ezen nyilatkozatához a moszkvai rádió hozzáfűzi, hogy a román liberális párt éveken keresztül szovjetellenes propagandát folytatott. A romániai liberális párt bízza csak az oroszokra annak megállapítását, hogy a Szovjetúnió kit kíván barátjának, vagy kit lát ellenségének.

A pozsonyi Narodna Obroda című lap legutóbbi száma szerint Fierlinger miniszterelnök a csehszlovák szociáldemokrata párt országos gyűlésén válaszolt arra a kérdésre:  Miért nem hagyják el a szövetséges csapatok Csehszlovákiát? Igen sokan vágyakoznak az után - mondotta –, hogy kiskertjükben sajátmaguk gazdálkodhassanak. Természetszerűleg megfeledkeznek arról, hogy a háborús események befejezésétől csak néhány hónap választ el bennünket és hogy a békét még egyelőre nem teremtették meg. Biztonsági okokra való tekintettel tehát szükséges bizonyos sávnak katonai igazgatása. Közvéleményünk nem akarja megérteni azokat a nehézségeket, amelyek a volt német és osztrák területeken fennállanak.


A szomszédos országokkal való összehasonlításnál meg kell állapítanunk, hogy Csehszlovákiában igen nagy a jólét és a szovjet hadsereg főparancsnoksága jogosan követeli azt, hogy szolidárisan viseljük a terheknek legalább egy részét, különösen akkor, amikor a szovjet kormány elengedte a Szovjetúnióban felállított hadseregünk eltartásáért járó egész háborús tartozásunkat, jelenleg pedig segédkezet nyújt hadseregünk felszerelésénél. Természetes, hogy minden hadseregben találhatók olyan felelőtlen elemek, amelyek különböző kilengéseket engednek meg maguknak, ugyanakkor azonban sajátmagunkon is múlik, hogy rendet teremtsünk. Szovjet részről figyelemmel vannak arra, hogy a szovjet hadsereg alakulatainak állományát Csehszlovákiában csökkentsék.

A londoni rádió párisi tudósítója a választási eredmények visszhangjáról szólva megállapítja, hogy a francia közvélemény meglehetős izgalommal tárgyalja a kérdést: mi lesz akkor, ha a három vezető párt együttes működése nem kielégítő? A három vezető párt a kommunista párt, a katolikus néppárt és a szocialista párt. A választások eredménye bebizonyította, hogy a francia nép De Gaulle reformterveinek megvalósítását követeli. De Gaulle helyzete teljesen szilárd.


A Daily Telegraph hangoztatja, hogy a francia nép a választással bebizonyította, hogy szakítani akar a múlttal. A kommunisták sikereiket nagyvárosokban érték el, amelyekben a gazdasági nehézségek leginkább kiütköznek. A Daily Mail szerint a választások eredményeképpen Franciaország nemzetközi helyzete megerősödik. Mindhárom párt képviselője a Szovjettel való baráti kapcsolatok élesztésének és az angol-szászokkal való kapcsolatok szorosabbá tételének és kimélyítésének híve. Az ország így nyugodtan indulhat meg az újjáépítés útján és ennek a szabad világ csak örülhet.

A moszkvai rádió németnyelvű adásában szóvátette a nyugati tömb létesítésére irányuló terveket. Akadnak olyanok, akik ebbe a tömbbe még Németországot is bele akarják vonni. A tervek terjesztői azt állítják, hogy csupán gazdasági célokra törekszenek. A demokratikus közvéleménynek óvatosan kell fogadnia az ilyen terveket, mert ezek a háború csíráit rejtik magukban. A tartós békét csak az összes demokratikus államok együttműködése biztosíthatja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Karl Renner Petru Groza Zdenek Fierlinger De Gaulle
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Titokzatos betörés Titkos Ilona svábhegyi villájában Titokzatos betörés Titkos Ilona svábhegyi villájában
Vasárnap reggel 5 órakor Titkos Ilona Rege-ut 14. szám alatt levő...
A Hungária Evezős Egylet sikere Luzernben A Hungária Evezős Egylet sikere Luzernben
A magyar evezős sport fényesen szerepelt Luzernben az Európa evezős...
Thomas Mann levele Thomas Mann levele
Thomas Mann nyilt levelet intézett a bonni egyetemhez mely...
Gróf Sigray Antal óvatos külpolitikára intette a kormányt Gróf Sigray Antal óvatos külpolitikára intette a kormányt
Programbeszédektől volt hangos vasárnap a pomázi kerület. Negyven...
Egyvágányu vasút Egyvágányu vasút
A távolsági és gyors közlekedés terén a gőzmozdonyra és villamos...
Rövidek Rövidek
A Szovjetoroszországgal való baráti viszonyunknak csökkenése...
Bokros Birman Dezső szobrai Bokros Birman Dezső szobrai
A kéthetes időszak szobrásza Bokros Birman Dezső volt, ez a maga...
Léghajók és repülőgépek Léghajók és repülőgépek
A miről ezer mérnök és százszorannyi laikus eddig csak ábrándozott: a...
A pozsony-bécsi villamos vasút A pozsony-bécsi villamos vasút
A kormány a házszabály-revizió beterjesztésekor visszavont javaslatok...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98