Dtum
Login with Facebookk
1946 | Április

Sztálin generalisszimusz fogadóestje Nagy Ferenc miniszterelnök tiszteletére

Moszkva, április 17.

(Tass) A Moszkvában tartózkodó magyar kormányküldöttség folytatta Moszkva nevezetességeinek, kulturális és nevelő intézményeinek megtekintését. A magyar vendégek meglátogatták a „Dukat”-dohánygyárat, a „Klara Zetkin”-szülőotthont és Moszkva nagyobb ipari vállalatait. A magyar kormányküldöttséget útjára elkísérte Puskin, a Szovjetúnió magyarországi követe. (MTI)

Moszkva, április 17.
(Tass) Sztálin miniszterelnök április 16-án a Kremlben fogadóestet rendezett Nagy Ferenc magyar miniszterelnök tiszteletére. A fogadáson Nagy Ferenc miniszterelnökön kívül jelen volt Szakasits Árpád miniszterelnökhelyettes, Gyöngyösi János külügyminiszter, Gerő Ernő közlekedésügyi miniszter, Szekfű Gyula moszkvai magyar követ és a moszkvai magyar követség tagjai. Szovjet részről a fogadáson jelen volt Molotov, Mikojan, Zsdanov, Berija, Malenkov, Bulganin, Kovalev, Merkulov, Dekanozov, Vaszilevszky tábornagy, Puskin, a Szovjetúnió magyarországi követe, Szergejev Kuznecov vezérezredes és a szovjet külügyminisztérium magasrangú tisztviselői. A fogadóest baráti légkörben folyt le. (MTI)

Csütörtökön délben érkezik haza Moszkvából a magyar kormányküldöttség

Az egész magyar közvélemény figyelme Moszkva felé fordul, ahol Nagy Ferenc vezetésével a magyar kormányférfiak tárgyalásokat folytatnak. Már a legelső jelentések, amelyek a rendkívül szivélyes moszkvai fogadtatásról számoltak be, örömmel töltöttek el mindenkit, mert a magyar államférfiakat nem úgy fogadták, mint egy kis legyőzött országképviselőit, hanem mint egy baráti ország államférfiait.


Azóta is a sajtó és a rádió útján olyan jelentések érkeznek a moszkvai megbeszélésekről, amelyekből bízvást lehet remélni, hogy a magyar kormányküldöttek moszkvai útja komoly eredményekkel végződik majd. Nem kétséges, hogy a moszkvai megbeszélések hatása úgy gazdasági, mint politikai téren is jelentkezni fog. Kétségtelen, hogy a magyar kormányférfiak moszkvai útja az egyik legjelentősebb lépés volt az ország felszabadulása óta és a magyarság most szeretettel várja a hazatérő miniszterelnököt és a kormánynak a küldöttségben résztvevő tagjait.


A Moszkvában tárgyaló magyar kormányférfiak és kiséretük, amennyiben az időjárás a repülésre megfelelő, csütörtökön délben, előreláthatólag ½ 1 és ½ 2 között érkeznek meg a mátyásföldi repülőtérre. A kormány tagjai csütörtökön délelőtt 11 órakor Rákosi Mátyás miniszterelnök helyettes elnöklete alatt minisztertanácsra ülnek össze és amikor a mátyásföldi repülőtér, amely állandó rádióösszeköttetésben áll a minisztereket hazahozó repülőgéppel, jelzi a repülőgép közeledtét, a minisztertanácsot felfüggesztik és a kormány valamennyi tagja, a külföldön tartózkodó Bán és Gordon miniszterek kivételével, kihajt a repülőtérre, ahol a hazatérő magyar kormányférfiaknak díszes fogadtatást készítenek elő.


A repülőtéren díszszázad sorakozik fel. Az útvonalakat, amely a repülőtérre vezet, rendőrök sorfala övezi. A repülőtéren a Moszkvából hazatérő magyar miniszterek fogadására megérkezik Tildy Zoltán a köztársaság elnöke, a kormány valamennyi Budapesten időző tagja, a Budapesten tartózkodó nemzetgyűlési képviselők, a diplomáciai testület tagjai, a Ház elnöke, Kővágó polgármester, valamint igen sokan a magyar közélet vezető személyiségei közül.


A repülőgép megérkezése után a gépből kiszálló Nagy Ferenc miniszterelnököt Rákosi Mátyás miniszterelnökhelyettes üdvözli. Közben átadják a csokrokat Nagy Ferencnének, Szakasits Árpádnénak, Gyöngyösi Jánosnénak és Gerő Ernőnének. Az üdvözlőbeszéd után Nagy Ferenc és a vele együtt hazaérkező miniszterek ellépnek a díszszázad előtt, majd gépkocsijaikon a fellobogózott utcákon behajtanak a városba. A gépkocsisor a fellobogózott Andrássy-úton át a képviselőház elő vonul.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Nagy Ferenc Sztálin
Cikk-ajánló
A német gyarmatbirodalom terve A német gyarmatbirodalom terve
világháborús német hadicélok között szerepelt a gyarmatok...
Az állatok beszéde Az állatok beszéde
Az állatok beszélni is tudnak, persze a maguk módja szerint, csakhogy...
A vurstli A vurstli
A városliget új rendezés alá kerül és a vurstli megint aktuálissá...
Mezőgazdasági munkaversenyeket rendeznek Barcson Mezőgazdasági munkaversenyeket rendeznek Barcson
Egészen különleges és Magyarországon teljesen újszerű versenyeket...
Schuschnigg Berchtesgadenben megvédte Ausztria függetlenségét Schuschnigg Berchtesgadenben megvédte Ausztria függetlenségét
Az osztrák főváros teljesen a berchtesgadeni találkozó hatása alatt...
A nagyváradi katasztrófa A nagyváradi katasztrófa
A nagyváradi házbeomlás, bűnös könnyelműségnek az eredménye. Az...
Az udvar Budapesten Az udvar Budapesten
A királyt az állami ügyek foglalják el egész nap, s ritkán hagyja el...
Két levél Két levél
Hogy ha most a bünpszihologus szerepében akarnék tetszelegni, azzal a...
Utolsó evangélium Utolsó evangélium
Egy éjszakát egészen magasan töltöttem, ismeretlen hegynek kopár,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98