Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1946 | Április

Sztálin generalisszimusz fogadóestje Nagy Ferenc miniszterelnök tiszteletére

Moszkva, április 17.

(Tass) A Moszkvában tartózkodó magyar kormányküldöttség folytatta Moszkva nevezetességeinek, kulturális és nevelő intézményeinek megtekintését. A magyar vendégek meglátogatták a „Dukat”-dohánygyárat, a „Klara Zetkin”-szülőotthont és Moszkva nagyobb ipari vállalatait. A magyar kormányküldöttséget útjára elkísérte Puskin, a Szovjetúnió magyarországi követe. (MTI)

Moszkva, április 17.
(Tass) Sztálin miniszterelnök április 16-án a Kremlben fogadóestet rendezett Nagy Ferenc magyar miniszterelnök tiszteletére. A fogadáson Nagy Ferenc miniszterelnökön kívül jelen volt Szakasits Árpád miniszterelnökhelyettes, Gyöngyösi János külügyminiszter, Gerő Ernő közlekedésügyi miniszter, Szekfű Gyula moszkvai magyar követ és a moszkvai magyar követség tagjai. Szovjet részről a fogadáson jelen volt Molotov, Mikojan, Zsdanov, Berija, Malenkov, Bulganin, Kovalev, Merkulov, Dekanozov, Vaszilevszky tábornagy, Puskin, a Szovjetúnió magyarországi követe, Szergejev Kuznecov vezérezredes és a szovjet külügyminisztérium magasrangú tisztviselői. A fogadóest baráti légkörben folyt le. (MTI)

Csütörtökön délben érkezik haza Moszkvából a magyar kormányküldöttség

Az egész magyar közvélemény figyelme Moszkva felé fordul, ahol Nagy Ferenc vezetésével a magyar kormányférfiak tárgyalásokat folytatnak. Már a legelső jelentések, amelyek a rendkívül szivélyes moszkvai fogadtatásról számoltak be, örömmel töltöttek el mindenkit, mert a magyar államférfiakat nem úgy fogadták, mint egy kis legyőzött országképviselőit, hanem mint egy baráti ország államférfiait.


Azóta is a sajtó és a rádió útján olyan jelentések érkeznek a moszkvai megbeszélésekről, amelyekből bízvást lehet remélni, hogy a magyar kormányküldöttek moszkvai útja komoly eredményekkel végződik majd. Nem kétséges, hogy a moszkvai megbeszélések hatása úgy gazdasági, mint politikai téren is jelentkezni fog. Kétségtelen, hogy a magyar kormányférfiak moszkvai útja az egyik legjelentősebb lépés volt az ország felszabadulása óta és a magyarság most szeretettel várja a hazatérő miniszterelnököt és a kormánynak a küldöttségben résztvevő tagjait.


A Moszkvában tárgyaló magyar kormányférfiak és kiséretük, amennyiben az időjárás a repülésre megfelelő, csütörtökön délben, előreláthatólag ½ 1 és ½ 2 között érkeznek meg a mátyásföldi repülőtérre. A kormány tagjai csütörtökön délelőtt 11 órakor Rákosi Mátyás miniszterelnök helyettes elnöklete alatt minisztertanácsra ülnek össze és amikor a mátyásföldi repülőtér, amely állandó rádióösszeköttetésben áll a minisztereket hazahozó repülőgéppel, jelzi a repülőgép közeledtét, a minisztertanácsot felfüggesztik és a kormány valamennyi tagja, a külföldön tartózkodó Bán és Gordon miniszterek kivételével, kihajt a repülőtérre, ahol a hazatérő magyar kormányférfiaknak díszes fogadtatást készítenek elő.


A repülőtéren díszszázad sorakozik fel. Az útvonalakat, amely a repülőtérre vezet, rendőrök sorfala övezi. A repülőtéren a Moszkvából hazatérő magyar miniszterek fogadására megérkezik Tildy Zoltán a köztársaság elnöke, a kormány valamennyi Budapesten időző tagja, a Budapesten tartózkodó nemzetgyűlési képviselők, a diplomáciai testület tagjai, a Ház elnöke, Kővágó polgármester, valamint igen sokan a magyar közélet vezető személyiségei közül.


A repülőgép megérkezése után a gépből kiszálló Nagy Ferenc miniszterelnököt Rákosi Mátyás miniszterelnökhelyettes üdvözli. Közben átadják a csokrokat Nagy Ferencnének, Szakasits Árpádnénak, Gyöngyösi Jánosnénak és Gerő Ernőnének. Az üdvözlőbeszéd után Nagy Ferenc és a vele együtt hazaérkező miniszterek ellépnek a díszszázad előtt, majd gépkocsijaikon a fellobogózott utcákon behajtanak a városba. A gépkocsisor a fellobogózott Andrássy-úton át a képviselőház elő vonul.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Nagy Ferenc Sztálin
Cikk-ajánló
Göbbels beszéde az angol légitámadások megtorlásáról Göbbels beszéde az angol légitámadások megtorlásáról
Az ellenséges oldal - mondotta egyebek között Göbbels dr -, nyilván...
Szombathelyi Ferenc vallomása az újvidéki hadbiróság előtt Szombathelyi Ferenc vallomása az újvidéki hadbiróság előtt
Újvidéken, a vajdasági hadbíróság megkezdte a magyar háborús bűnösök...
A Kávéközpont megalakulása A Kávéközpont megalakulása
A Kávéközpont megalakulása már rövid idő kérdése. A Központ...
Nagy ribillió a Rákóczi-uton Nagy ribillió a Rákóczi-uton
Vasárnap este féltizkor a Rákóczi-út 54. sz. ház előtt a Kőbánya felé...
Forrongások Forrongások
A két hires György, Sand és Elliot módjára a Balázsházy Péter név...
Megfizetett külföldi atléták Megfizetett külföldi atléták
A Sport Világ mult heti száma K. J. jelű vezércikkében megvádolja a...
Steinleilné felmentése Steinleilné felmentése
Annak az izgató, meglehetősen bonyolult és homályos részletekben...
A Slavia Budapesten A Slavia Budapesten
A Slavia mérkőzései szoktak a legutóbbi időben a legnagyobb vonzó...
Lloyd George pesszimisztikus itélete az angol-francia viszonyról Lloyd George pesszimisztikus itélete az angol-francia viszonyról
Lloyd George Walesben beszédet mondott, amelyben elítélte a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98