Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1946 | Augusztus

Lehet-e karikagyűrűje a nőtlen férfinek?

Lehet, ha már kiválasztotta jövendőbelijét…

A bankokban már elcsendesedett az élet. Nem állnak sorok az aranybeváltó fülkék előtt. Csak szórványosan jelentkeznek valutákkal olyanok, akik augusztus 15-ike után jutottak idegen pénzhez. Néha-néha élénk viták folynak, különösen az aranytárgyak miatt. Az emberek különbözőképpen értelmezik az aranybeszolgáltatási rendeletet. Sokan műtárgyakként, családi ékszerként akarják elismertetni aranyaikat, vagy kegyeleti ékszerdarabnak szeretnék minősíttetni értékeiket.

E kérdésekkel kapcsolatban érdekes adatokat olvasunk most dr. Somogyi Iván minisztertanácsos és ifj. dr. Nagy Béla ügyvéd „Valutajog” című könyvében, mely részletes magyarázattal szolgál az arany forgalmának szabályozásáról. Megtudjuk, hogy a rendelet szerint 500 gramm súlyú aranytárgyai lehetnek egy családnak, ezenfelül mindent be kell jelenteni. Sokan félreértették a rendelkezést. Előfordultak olyan esetek, amikor egyesek másfélkilónyi ékszerrel jelentek meg a bankban azzal, hogy ékszerüket nem kell bejelenteni, mert azoknak csak egyharmad része tiszta arany, a többi pedig réz, vagy más fém. Kiderült, hogy tévesen magyarázták a rendeletet, mert ékszernél, ha csupán 6 karátos aranyból készült is, de meghaladja az 500 grammot, a meghaladó súlyt be kell jelenteni.

Csak az aranyóráknál tekint el a rendelet ettől az elvtől, mert levonásba veszi az óraszerkezet súlyát. Somogyi Iván és ifj. dr. Nagy Béla érdekesen taglalják könyvükben a kortörténeti értékkel bíró külföldi aranyérmék letétbehelyezéséről szóló rendelkezéseket.

A Magyar Nemzeti Bank feltétlen jogot formál arra, hogy aranygyűjteményeket, még ha numizmatikai értékűek is, letétbe kell helyezni. De ez nem jelenti azt, hogy a Nemzeti bank a tulajdonostól igénybe óhajtja venni az értékeket. Akinek két aranytárcája van, bár összsúlyúk nem éri el az 500 grammot, közülük az egyiket feltétlenül letétbe kell helyezni.

Egy nőtlen embernek nem lehet két arany karikagyűrűje, csupán abban az esetben, ha igazolni tudja, hogy vőlegény, illetve már kiválasztotta jövendőbelijét. De egy házaspár sem rendelkezhetik tucatjával jegygyűrűvel. A rendelet meghagyja azoknak birtokában az egynél több jegygyűrűt is, akik például már megülték ezüst-, arany vagy gyémántlakodalmukat.

A használati tárgyak általában mentesülnek a letétbehelyezés, illetve a bejelentés alól. Az nem jelenti azonban azt, hogy a divathölgynek 30-40 karkötője legyen, 4-5 diadémot tarthasson, még abban az esetben sem, ha minden toalettjéhez külön ékszereket szolgálnak és bizony ebben az esetben 500 grammon felül oda kell adni a gazdasági élet oltárára mindazt, amiért meg is sajdulhat a szív.

Az új dollár-, vagy más valutatulajdonosoknak két napon belül be kell szolgáltatni valutájukat – olvassuk e könyvben. Még egy félgramm törtaranyat sem szabad átadni az ékszerésznek, hogy javítsa ki ékszerünket. Mindez szigorúan tilos, s aki a rendelkezés ellen vét, az bajba és bizonyosan a Markóba kerülhet.

Csupa tilalomfa mered elénk a mű olvasásakor. De ez így is van helyesen, mert drákói szigorúsággal áll őrt a valutaügyészség, a gazdasági rendőrség. Aki a tilalmakat megszegi, három napon belül már a bíróság előtt áll s útja a börtönbe visz….

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Irodalom és művészet - Kaffka Margit: A gondolkodók Irodalom és művészet - Kaffka Margit: A gondolkodók
Azokat a nőket kell a”gondolkodók” alatt érteni, a kik...
Hírek a pénzvilágból Hírek a pénzvilágból
A pesti City bankvezérei szorgalmasan dolgoznak ujabb tranzakciókon,...
Tűz Tamás versei
Legyen e kurta toll tanúság, hogy ember voltam s itt vagyok kemény...
Uj fővárosi adójavaslatok Uj fővárosi adójavaslatok
A főváros bevételeinek szaporitására uj, különleges adók...
Rövidek Rövidek
Vasárnap délután nagy feltűnést keltett Salzburg uccáin egy hatalmas...
Légvédelmi Jóska és Légoltalmi Kati országos diadalutra indulnak Légvédelmi Jóska és Légoltalmi Kati országos diadalutra indulnak
A legutóbbi nagy légoltalmi gyakorlatok sorát feltünően érdekes és...
Halált kér az ügyész Rajniss Ferencre, a német megszállás értelmi szerzőjére Halált kér az ügyész Rajniss Ferencre, a német megszállás értelmi...
A Szálasi-kormány volt kultuszminisztere, a kormányzótanács tagja,...
Mindenki mérsékelje magát a divatban! Mindenki mérsékelje magát a divatban!
Főrangu hölgyek felhivást bocsájtanak ki, amelyben figyelmeztetik...
A labdarugás sportja 1902.évben. (Visszapillantás) A labdarugás sportja 1902.évben. (Visszapillantás)
A legnépszerűbb testedzési nem, a football az idén is, - mint már...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98