Dtum
Login with Facebookk
1946 | Február

A szovjet csapatok kiürítik Észak-Iránt

Budapest, február 13.
Az amerikai rádió közlése szerint Eisenhower tábornok Washingtonban nagy beszédet tartott, amelyben kijelentette: minden erejével azon lesz, hogy egy új háború vagy új háborúk kitörését megakadályozza. Elsősorban a tudatlanság, a butaság és a türelmetlenség azok a tényezők, amelyeket ki kell küszöbölni, mert ezek vezettek a múltban és ezek vezethetnek a jövőben is háborúra.


A háborúk kiküszöbölésével foglalkozik a Manchester Guardian keddi vezércikke is, amely a szovjet választásokon elhangzott beszédekben egyik megerősítését látja annak a gondolatnak, hogy a szovjet nép is, mint minden más nemzet, a háború után nyugalmat kíván. A Szovjetúnió népe több fogyasztási cikket vár és magasabb életszínvonalra vágyik. A vezércikk a továbbiakban kiemeli Sztálinnak azokat a kijelentéseit, amelyek a Szovjetúnió munkásainak életszínvonal emelésére vonatkoznak, valamint Molotov beszédének azt a részét, amelyben egy hosszú békés korszak eljövetelének szükségességéről szól.

?

Senki sem kételkedhetik abban, szól a Manchester Guardian vezércikke, hogy ezek a Szovjetúnió részéről elhangzott kijelentések őszinték. Az egész világnak égető szüksége van őszinte békére és gazdasági felvirágzásra és éppen ezért alapos a remény arra, hogy a vitákból végül is megszületik a béke. Minden vita egy végső tételre vezethető le: vajjon hogyan tudjuk jobban biztosítani a békét: olyan módon-e, hogy érdekeinket mások kárára akarjuk körülbástyázni, vagy pedig úgy, hogy békés összhangban dolgozunk együtt. Akár Nagybritanniáról, akár Oroszországról van szó, a válasz erre csak az lehet: békét és együttműködést akarunk.


Ismeretes, hogy az Egyesült Nemzeti Szervezetének biztonsági tanácsa olyan döntést hozott, az iráni kérdésben, amelynek értelmében felkérik úgy a Szovjetúniót, mint pedig Iránt, hogy a megszálló csapatok kivonása ügyében indítsanak közvetlen tárgyalásokat. Egy teheráni Reuter-jelentés arról számol be, hogy Ghavam Sultanch iráni miniszterelnök a közeli napokban küldöttséget vezet Moszkvába, hogy megkezdje a közvetlen tárgyalásokat. Ugyanakkor egy másik jelentés? arról ad hírt, hogy a szovjet csapatok előkészületeket tesznek Irán kiürítésére.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Eisenhover Ghavam al-Saltaneh
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98