Dtum
Login with Facebookk
1946 | Január

Botrány a Népbíróságon egy tömeggyilkossággal vádolt vasutas tárgyalásán

Botrányos jelenetek játszódtak le szerdán délelőtt a Népbíróságon. A Népbíróság Rigó-tanácsa vonta felelősségre Pénzes József vasutast, aki – a vádirat szerint – 1944 októberében résztvett azon a vérengzésen, amely Kunbaja község mellett történt, ahol 200 munkaszolgálatost az SS-katonák a legszörnyűbb kegyetlenségek után megöltek.

Pénzes szabadlábon védekezett, de az első tanú súlyosan terhelő vallomása után Fontány Ferenc népügyész indítványára, a Népbíróság letartóztatta. Több tanút hallgatott még ki a bíróság, a vallomások elhangzása után a tanács úgy döntött, hogy az ügyet a kalocsai népbírósághoz teszi át, mivel Pénzes bűntársai ott vannak letartóztatásban és így együttesen kell letárgyalni az ügyet.

Az érdekelt hozzátartozók erre nagy botrányt rögtönöztek. A fogházőrök és rendőrök akadályozták meg, hogy a feldühödött tömeg meg ne lincselje a vádlottat. A rendőrség nagynehezen rendet teremtett, mire az érdekeltek kivonultak a tárgyalóteremből és átmentek Major Ákoshoz, a Népbíróság elnökéhez s azt a kérést terjesztették elő, hogy Pénzes ügyét nyomban tárgyalja le egy másik tanács. Major Ákos azonnal intézkedett, az izgatottan hangoskodó tömeg azután megnyugodva szétoszlott.

Ilyen előzmények után a Székbírótanács kezdte meg az ügy letárgyalását. Kihallgatta Pénzest, majd a rendkívül súlyosan valló tanúkat, azután azzal napolta el a tárgyalást, hogy egyesíti az ügyet a kunbajai vérengzés többi vádlottjának bűnügyével.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98