Dtum
Login with Facebookk
1946 | Június

Fontány volt népügyész ön- és közveszélyes elmebeteg

Elmegyógyintézetbe szállítják a zajosmultú fiatalembert

Szenzációs fordulat történt abban a feltűnést keltő bűnügyben, amelynek középpontjában dr. Fontány Ferenc volt népügyész áll.

Fontány – mint ismeretes – néhány hónappal ezelőtt került letartóztatásba. A jómegjelenésű, gazdag családból származó fiatalembert abban a pillanatban fogták el a detektívek, amikor meg akart zsarolni egy nőt, akit mint gyanúsítottat idézett maga elé.

Részletes kihallgatása során Fontány Ferenc dr. beismerő vallomást tett. Ellenállhatatlan kényszerrel védekezett és bűnbánást alig mutatott. A kihallgatást végző rendőrtisztek értetlenül állottak az esettel szemben annál is inkább, mert tudták, hogy Fontány Ferenc dr.-nak anyagi gondjai nem voltak, szüleitől kapott apanázsból fényűzően megélhetett.

Fontány Ferenc dr. nagy karrier előtt állott. Közvetlen letartóztatása előtt jelentős sikerrel szerepelt a közvádlói székben az egyik háborús főbűnös tárgyalásán. Kitűnő megjelenése, kiváló szónoki képessége arra engedett következtetni, hogy fényes jövő áll előtte.

Az államügyészségen egyre súlyosabb adatok merültek fel Fontány Ferenc ellen. Kiderült, hogy egész sereg szélhámosságot követett el. Összeköttetését, állását aprópénzre váltotta fel. Ha lehetett, súlyos ezreket szedett ki áldozataiból, máskor megelégedett kisebb juttatásokkal is. Azok, akik megvesztegették, nem egykönnyen szabadultak tőle. Kapzsisága nem ismert határt. Nemegyszer olyan erőszakosan lépett fel, hogy áldozatai kétségbeesésükben önmaguk ellen akartak feljelentést tenni, csakhogy szabaduljanak tőle.

Botrányos, hangos jelenetek kísérték Fontány Ferenc privát életét, úgyhogy a társaságokból sorra eltanácsolták az izgága fiatalembert. Utolsó „fellépése” egy ismert mulatóhelyen történt, ahol összeismerkedett egy külföldi társasággal. A vége az lett, hogy a mulató pincéreinek valósággal meg kellett őt szöktetniök, nehogy komolyabb baja essék….

Fontány ezzel be is fejezte közszereplését, mert másnap rendőrkézre került. A Markó-utcai fogház cellájában már az első pillanattól kezdve furcsán viselkedett. Magatartása feltűnt az orvosoknak s a fogházügyészség jelentése alapján megvizsgálták Fontány Ferenc dr. elmeállapotát. Hetekig tartó vizsgálat megdöbbentő eredménnyel járt: Schuszter Gyula dr. és Németh Ödön dr. törvényszéki orvosszakértő-elmeorvosok minden kétségen kívül megállapították, hogy a zajosmúltú fiatalember ön- és közveszélyes elmebeteg, akit zárt intézetben kell elhelyezni.

Az orvosszakértők véleménye ma délelőtt került Kemenes István dr. vizsgálóbíró elé.

Fontány Ferenc ellen az ügyészség minden további eljárást megszüntet és Fontány Ferencet az elmegyógyintézetbe szállítják. Ezzel a botránykrónikákban oly sokat szerepelt Fontány Ferenc dr. ügye végleg lekerül a napirendről.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98