Dtum
Login with Facebookk
1946 | Június

A Tildy-serleg döntőjében: Vasas – Ferencváros 2:1 (2:0)

Az I. félidőben fölényben játszott a Vasas, szünet után a Ferencváros is feljavult – Illovszkyt a II. félidő 19. percében kiállították

Góllövő: Szilágyi, Berzi (11-esből) Sárosi dr.

Üllői-út, 18.000 néző. Vezette: Soós
A nagy kánikulában ritkább sorokban igyekszik a közönség az Üllői-úti pálya felé, mint vasárnap. Amikor a mérkőzés kezdete következik, mintegy 18.000 ember helyezkedik el a nézőtéren. Már az előmérkőzés félidejében levonulnak az öltözőbe a döntő résztvevői.

A Ferencváros öltözőjébe belátogat Keresztury Dezső kultuszminiszter is. A következő szavakkal fordul a zöld-fehér játékosokhoz:
- Hallom, hogy tegnap a lelkesedés győzött, remélem, ma sem lesz ebben nálatok hiány!
Ezután a piros-kékek öltözőjébe ment a kultuszminiszter és csendese elbeszélgetett a Vasas-játékosokkal.

Negyedórás késéssel így áll fel a két csapat:
Vasas: Ruzsa – Nádas, Pósa – Kertész, Tóth L. Pápai – Illovszky, Berzi, Szilágyi, Nagy I., Vincze.
Ferencváros: Henni – Rudas, Onódy – Sárosi III., Kéri, Lakat – Fritach, Sárosi dr., Mike, Hernádi, Gyetvai

Vasas-támadások

A Vasas kezd, Szilágyi azonnal kapura tör, de Henni felszedi előle a labdát. Egy perc múlva Berzin akad el egy jó támadás. A 3. percben mindkét szurkolótábor fergeteges biztatásba kezd. Az eddig ülő állóhelyesek is felálltak. Hernádi tör kapura, 25 méterről nagy lövést ereszt meg. Ruzsa szépen védi.

Az 5. percben Mike kiugrik, jó lövése azonban a kapufát találja el. Ezután a Vasas támad. A 8. percben Sárosi III. szabadrúgása a sorfalról pattan ki, majd újabb Sárosi III. lövés messze kapu mellé száll. Lassan feljön a Vasas. A 12. percben Vincze szépen húz kapura. Nagy lövése alig száll a jobb sarok mellé.

A 13. percben Berzi pompásan szökteti Szilágyit. Henni kétségbeesetten kifut, de a középcsatár a kapus mellett a hálóba helyezi a labdát. 1:0-ra vezet a Vasas.(Sportszerű jelenet a B közép is megtapsolja a Vasas gólját.)

Illovszky lefutása után a labda kapu fölé jut. A 16. percben Vincze a balösszekötő helyén tör a kapu felé. Már a 16-oson jóval belül jár, a hátsó Hennit is kicselezi, a földön fekvő kapus azonban a lövés pillanatában megfogja a csatár lábát. A megítélt 11-est Berzi élesen a jobb alsósarokba helyezi 2:0.

A gól után Mike próbálkozik, de Pósa és Tóth Lajos együttes erővel szerelik. Ezután némi fölény harcol ki a Vasas. Jó baloldali támadás után Berzi ballal mellé lő. A 24. percben nagy derültséget vált ki a szurkolók sorában, hogy a Vasas-védők is lestaktikával akasztják a Ferencváros egyik támadását.

A 25. percben Kertész, majd utána Nagy I. lő messze kapu mellé. Most erős a Vasas-nyomás. Illovszky jó csel után rosszul ad előre.

Lanyhul az iram. A 30. percben Pápai Berzi elé játszik. Az összekötő egy csel után remek bombát ereszt meg 18 méterről. A labda alig valamivel jut a kapu fölé. Röviddel utána Onódy leteríti Illovszkyt. Pósa könnyelműsködik, de a kiugró Mike kézzel lök, ezzel oda a jó helyzet.

Jó Vasas-támadás után Berzi ugrik ki, pompás lövést ereszt meg, a közönség már gólt kiált, de a labda a kapufa tövénél mellé zúg. A 38. percben óriási helyzet nyílik Vincze előtt, de a szélső idegességében fölé lő. A Ferencváros alig jut át a félvonalon.


Újabb piros-kék roham után Berzi-lövés, de Henni bravúrosan véd. Még Pósa is kapura lövéssel kísérletezik. A félidő végén lábra kap a Fradi, a labda ott pattog a Vasas tizenhatosán belül, Mike lövése azonban a védőkről messze kipattan. Illovszky lefutásával ér véget a félidő.

Szünetben a Vasas öltözőjében érthetően nagy a boldogság. Hegyi Gyula mezcserét ajánl a játékosoknak, Nádas azonban megjegyzi:
- Ne cseréljünk, nekünk ez jó kabala.
A Ferencváros öltözőjében azon siránkoznak, hogy nincsenek szélsők. Urbancsik edző elkeseredetten megjegyzi:
- Honnan vegyek, ha nincsen!

Ferencvárosi hajrá


A Ferencváros cserél a második félidőben: Sárosi dr. lesz a bal- és Hernádi a jobbösszekötő. Hernádi jó lövéssel mutatkozik be új helyén. A 4. percben Szilágyit tévesen állítja meg lesen a játékvezető. Ezután ferencvárosi támadások következnek. Sárosi dr. elől csak az utolsó pillanatban tudja elrúgni a labdát Nádas.

A 7. percben gólt ér el a Fradi: Sárosi III. a szögletzászlóhoz közel bedobást végez. A labdát egészen a Vasas hatosáig dobja és a felugró védők között Sárosi dr. fejéről a Vasas hálójába hull a labda. 2:1!

A gól után óriási iramban támad a Fradi. Hallatlan az izgalom. A kiugró Sárosi dr. a hatosról lő, de Ruzsa jó érzékkel elcsípi a labdát. Az izgalomban a játékba sok szabálytalanság csúszik. Néhány Vasas-támadás a válasz a Fradi rohamaira, de Vincze is, Szilágyi is mellé lő.

Illovszky négy emberen is átmegy, de önző és szerelik. Ellentámadás után Sárosi III. ijesztgeti hatalmas bedobásával a piros-kékeket, de most a védők kifejelik a veszélyes labdát. A 19. percben Illovszky izgalmában valamit mond a játékvezetőnek, amiért a kiállítás sorsára jut. A közönség percekig tüntet a játékvezető ellen.

A 10 főre olvadt Vasas beszorul. Mike veszélyese tör a kapu felé, de a kifutó Ruzsa mellett mellé helyezi a labdát. A Vasas kétségbeesetten küzd. Minden labdára rámennek. Sőt egy-egy veszélyes támadást is vezetnek. A 39. percben nagy kavarodás a piros-kékek kapuja előtt. Ruzsát valaki leüti. Egy percig áll a játék.

Ezután két félelmetes Sárosi III. partdobás következik. A Vasas-védők mentenek. A befejezés előtt egy perccel majdnem gólt ér el a Vasas: Szilágyi a félpályáról egyedül tör a kapu felé, elmegy a kifutó Henni mellett, a kapufa tövéről vágódik a mezőnybe a labda. Még néhány erőtlen Fradi támadás és vége.
Szögletarány: 3:2 (2:2) a Vasas javára.

Nyilatkozatok:
Pócs József (Vasas): Életem legszebb napja…

Hegyi Gyula (Vasas): Illovszky kiállítása után vált csak kétessé győzelmünk, de azután ismét igazi Vasas-szívvel küzdöttek tovább a fiúk!

Urbancsik Gábor (Ferencváros): Ezzel a játékos anyaggal, amellyel a Ferencváros rendelkezik, csak ezt tudtuk nyújtani. A Vasas megérdemelten győzött.

Molnár Béla (Ferencváros): Tizenkét játékossal nem lehet másfél évet büntetlenül végigjátszani.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98