Dtum
Login with Facebookk
1945 | Április

Vasas – Munkásválogatott 2:0 (1:0)

Góllövő: Ilovszki, Berzi


Millenáris, 15.000 néző – Vezette: Szigeti Gy.
A labdarúgó mérkőzés résztvevői a Munkásválogatott és a Vasas tagjai harcra készen várják a játék kezdetét. Már 3 órakor mezbe öltöztek a felvonulásra.

A válogatott öltözőjében Molnár Ignác edző szorgoskodik fiai körül:
– Ne legyetek aztán megilletődve. Ők is csak futballisták – bátorítja a játékosokat. Aztán Gallowich Tibor szövetségi kapitány látogat be. Minden játékost külön vesz kezelésbe. Azt magyarázza, hogy a vele szemben játszó Vasas-játékosnak mi az erénye és hibája. A játékosok áhítattal hallgatják „Tibi bácsi” magyarázatát.

A vezetők 2x30 perces játékidőben egyeznek meg. A válogatott halványpiros ingben, a Vasas piros ingben, fehér nadrágban játszik, Szigeti sípjelére így áll fel a két csapat:
Vasas: Aknavölgyi – Nádas, Pósa – Szentandrási, Tóth I., Kertész – Ilovszki, Nagy I., Hradszky, Berzi, Pápai.
Munkásválogatott: Brenner – Karádi, Fekete – Jakab II., Baráth, Ridács. – Rácz, Bodor, Lukács, Horváth II., Frenák I.

A válogatott kezdi a játékot, de az első támadást a Vasas vezeti. Berzi Ilovszkinak ad, akit Jakab II. nehezen szerel. Az ellentámadás során szép Horváth II.-Bodor-Frenák II. támadás fut a pályán és az aprótermetű balszélsőt csak fault árán tudja szerelni Szentandrási. Barátki rúgja a szabadot.

A labda Bodorhoz kerül, aki elől Aknavölgyi kifutással szedi fel a labdát. Lassan a Vasas veszi kezébe a játék irányítását. A rossz talajon a piros-kékek jobban kezelik a labdát. A negyedik percben a jobbszélre keveredést Hradszky jó ívelt középre, de Fekete csípi el a bőrt és hazaadással tisztázza a meleg helyzetet.

Továbbra is a Vasas támad. Az 5. percben Berzi nagyszerű labdával indítja útnak Ilovszkit, de a jobbszélső túlzásba viszi a cselezést. Utána Berzi messziről fölé lő. A másik oldalon Lukács tör ki. Pósa hazaadással ment a középcsatár elől. Ismét Vasas percek következnek.

Nagy I. kitör, de hosszan teszi maga elé a labdát és oda a jó helyzet, aztán Szentandrási labdáját lövi fölé, az összekötő. Erősödik a Vasas-nyomás. Tóth I. szabadrúgását Pápai elől szögletre menti Karádi.

Horváth II. csak kézzel tudja akasztani Nagy I-t, a szabadrúgást Tóth I. messziről bombázza Brenner mellére. Most egy félperces szünet következik, a közönség néma kegyelettel adózik a fasiszta üldöztetések következtében legyilkolt munkássportolók emlékének.

A félperces szünet után parázs támadást vezet a válogatott. A végén, a hatoson álló Lukács elől csak vakmerő belevetéssel ment Aknavölgyi. A 17. percben Tóth Nagy I-hez fejel, aki Berzihez emel. Berzi 18 méteres bombája csak hajszállal megy fölé.

Kirúgás után Frenák szerzi meg a labdát. Egy csellel lerázza Nádast, Bodornak ad, akivel helyet cserél, Bodor laposan kaparintja meg a bőrt. Egyre erősbödik a Vasas fölénye. A 20. percben Fekete szögletre ment Hradszky elől, aztán Szentandrási beadása után támad nagy kavarodás Brenner kapuja előtt, végül is Nagy I. mellélövéssel „szabadít fel”.

Ismét szöglet jelzi a Vasas-fölényt. Ezúttal Barátki rúgja szögletre a labdát Pápai elől. Pápai berúgása nyomán nagy a kavarodás, a labda újra balszélre kerül. Pápai most egészen a kapu torkába ível. Brennert nyomják, röviden öldös és a szemfüles Ilovszki egy lépésről a hálóba kotorja a labdát. 1:0 a Vasas javára.


A gól után is a Vasas marad támadásban. A válogatott csatárainak kísérletezését csírájában fojtja el a nagyszerűen működő Vasas-védelem. Tóth I. 40 méterről külsővel rúgott szabadrúgását Brenner szögletre üti. Ilovszki adja be a labdát, Berzi fordulásból remekül lő. Fekete II. lába is benne van, így a felső lécet súrolva jut ki a labda.

Újabb Ilovszki-szögletre Hradszky remekül nyúlik ki, a labda fejéről az alsó lécről lepattan. Gólnak látszik, de a közelben álló játékvezető határozattan int nemet. Felszabadul a válogatott kapu a nyomás alól.

Jó Horváth II. – Lukács Frenák II. támadás a balszélső lábán akad el. Aztán Bodor szökteti Ráczot, de a jobbszélső megcsúszik és Pósa könnyen ment. A 29. percben Pápai kapu mögé ível. Az utolsó percben Fekete szögletre ment Hradszky elől.

Szünetben a Vasas-öltözőjében Gallowich Tibor komoly játékot kér a játékosoktól. Szünet után is a Vasas kap előbb lábra. Pápait Karádi alig tudja szerelni, aztán Nagy I. lő fölé. A válogatott balfedezete, Ridács, tűnik fel két ízben is jó szerelésével. Az 5. percben szép Berzi-Pápai-Hradszky támadás fut végig, a balszélre sodródott középcsatár elől Brenner merész lábra vetődéssel szerzi meg a bőrt.

A 7. percben éri el a Vasas a második gólját. Ridács a félpályán szabálytalanul szereli Berzit. A szabadrúgást Tóth I., küldi előre, Hradszky kapásból finoman falsot tesz a labdába, amely így Berzihez kerül. A máskor sokat cselező csatár most gondolkodás nélkül kapásból rálő és a váratlan lövés nyomán a bal alsó sarokban köt ki a labda. 2:0 a Vasas javára.

– Ez szép volt – hallatszik minden oldalról az elismerés. A Vasas új játékosa, Pápai igen tetszik a közönségnek. Biztatják is a belsőket, hogy balra játszanak. Ezzel szemben feltűnő, hogy a válogatott csak balra játszik. Rácz egészen kiesik a játékból.

A 10. percben Berzi jól viszi át két védőn a labdát, húsz méterről lő. Brenner könnyen véd. Néhány percre feljön a válogatott is. Horváth II. jól ad előre, de Lukács elbújik Tóth mögött. Frenák II.-től kever, Nádason is átmegy, Pósa idejében keresztez. Aknavölgyi felszedi a labdát.

Nincs iram, esett a színvonal. A 18. percben Frenák II. nagyszerűen fut el a szélen. Lukácsnak ad, de a hatoson álló középcsatár elől elpattan a labda. A másik oldalon Berzi hozza fel a labdát. Dovszky ad, akinek tizenhat méteres nagy lövése Brenner mellén puffan.

A választámadás csattanós: a 20. percben kavarodás támad a Vasas kapuja előtt. Bodor hatalmas lövése a kapufa alsó éléről lepattan. A válogatott játékosai gólt reklamálnak, de a játékvezetőnek ezúttal is más a véleménye.

A 25. percben a Vasas-támadósor motorja. Berzi, pompásan hozza fel a labdát. Pápaihoz ad, a szélső jól ível be, Brenner remekül húzza el a labdát Aknavölgyi kapuja előtt, Lukács finom elgondolását Bodor nem érti meg. A 28. percben Berzi nagy helyzetben fölé emel. A 30. percben Rácz ravasz csavart szabadrúgása – amely alig a kapu fölött suhan el – után vége a játéknak.

Szögletarány: 8:0 (7:0) a Vasas javára.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98