Dtum
Login with Facebookk
1946 | Március

Ma reggel felakasztották Endre Lászlót és Baky Lászlót

A magyar nép igazságtevése nem szánta a mai napot látványosságnak: mégis tízezres tömegek hullámzottak a Markó-utcai törvényszéki palota körül, bár tudták, hogy a rendőrkordonon át csak azok nyernek bebocsátást, akiknek belépőengedélyük van.


Reggel 7 órakor gyülekezett a tömeg. A törvényszéki palota négy oldalán, a torkolló utcák környékén mindenütt ember ember hátán. A rendőrség csak a legnagyobb eréllyel képes visszaszorítani az egyre gyülekező tömeget.

A nagy érdeklődés két embernek szól: Endre Lászlónak és Baky Lászlónak. Azt írtuk ember. Ez a meghatározás nem illik rájuk. A magyar nép főhóhérai, százezrek megkínzói, halálba üldözői már régen nem érdemlik meg az ember elnevezést...


Zsibong, a tömeg. Szavalókórusok alakulnak:
- Halál reájuk, megfizetünk! – kiáltozások hallhatók.


Bent, a markóutcai törvényszéki palota Koháry-utcai udvarán már minden előkészület megtörtént az ítélet végrehajtására. Már állnak a bitók, az ítéletvégrehajtók vizsgálják az akasztófát. A kisnyilasok hordják az asztalt, székeket, amelyeket a bitófákkal szemben állítanak fel. Az asztalt szürke posztóval takarják le. Egy altiszt nehéz aktaköteget helyez az asztalra: Endre-Baky tárgyalási jegyzőkönyvei.

Jóval a kitűzött időpont előtt a Koháry-utcai belső udvar ablakai telve emberekkel. Nőt sehol sem látni. A rendőrök, a fogházigazgatóság szigorúan ügyel arra, hogy a gyöngébb nem képviseőit távoltartsák ettől az aktustól.

Nyolc órát mutat az óra mutatója. A Koháry-utcai kaput lezárják: minden hely megtelt. Jankó Péter tanácselnök vezetésével érkezik a Népbíróság. Temesváry László dr., Kerekes Béla főorvosok már helyükön vannak. Megérkeztek a kerületi előljáróságok emberei is.

Hozzák Bakyt!

Nyolc óra 24 perc. A tömeg zúg, a következő pillanatban megszünik a morajlás. Hozzák Bakyt. A filmfelvevő gépek berregése hallatszik. Elől egy fogházőr, mögötte ketten, majd három fogházőr következik, mögöttük két fogházőr karján Baky László alakja tűnik fel. Arca viaszsárga, tántorgó léptekkel áll a Jankó-tanács előtt. Szájaszéle rángatózik, térde rogyadozik, hol jobbra, hol balra pislog, szörnyen ijedt.
Jankó tanácselnök szavazóbíráival feláll és már hirdeti is az ítéletet. Mindez csak percek műve. A tömeg némán figyeli az elkövetkezőket, Sámuel Jenő dr. népügyész harsány hangja süvít át a C-alakú udvaron:
- Itéletvégrehajtó, teljesítse kötelességét!...
Bogár ítéletvégrehajtó két segédjével a másodpercek töredéke alatt megkötözi Bakyt, akiben már alig van élet. Alig eszmél fel az ember, amikor már a zsámolyra állítják a magyar nép egyik legkegyetlenebb megrontóját. A hurok a nyakába kerül, Baky László arca eltorzul s már arcán a kendő... Katonás léptekkel megy Bogár ítéletvégrehajtó a Jankó-tanács elé és jelenti:
- Az ítéletet végrehajtottam!...

„A gödöllői kiskirály”

A tömeg, mint egy ember, óriási éljenzésbe kezd, élteti a népbíróságot, a demokratikus Magyarországot. Percekig zúg, zeng a tömeg hangja, amely csak akkor csendesedik el, amikor hozzák Endre Lászlót, az egykori „gödöllői kiskirályt”. Pontosan félkilencet mutatnak az óramutatók. A tömeg hangorkánja elnyeli az elnök szavait, aki az ítéletet olvassa fel a halálraítélt előtt, aki most már magára öltötte a halotti lárvát, olyan szintelen, annyira nem ura önmagának többé.
Abban a pillanatban, amikor Sámuel Jenő dr. népügyész átadja őt az ítéletvégrehajtónak az ítélet végrehajtására, ha nem fognák fel, menten összerogyna. A közönség, amely látja ennek a minden emberi érzésből kivetkőzött egykori emberi bestiának gyávaságát, hatalmas tüntetésbe fog és kiáltozni kezd:
- Gyáva, bitang! Százezrek gyilkosa!
Egy perc mulva az ítéletvégrehajtó ismét jelenti:
- Az ítéletet végrehajtottam!
Baky László és Endre László ezzel elnyerték földi büntetésüket. Az orvosok megállapítják a halál bekövetkezését. Félóra mulva a hullaszállítókocsi áll meg a Koháry-utcai kapunál. A magyar történelem két leggaládabb alakjának holttestét beemelik és elszállítják. Jeltelen sírokba kerülnek. De gyalázatos emlékük még sokáig sajog a magyar nép millióinak lelkében. Hála a sorsnak, hogy ők kerülnek abba a sírba, amelyekbe ők akarták taszítani a nemzetet. Ezért ujjongtak az ezrek, akik jelen lehettek ezeknek a szadista tömeggyilkosoknak utolsó aktusánál.

Endre öngyilkosságot akart elkövetni a siralomházban

Tegnap a siralomházban Endre László öngyilkosságot akart elkövetni. Két unokanővére látogatta meg, majd látogatás után Endre Lászlót alaposan megmotozták és cipőtalpában elrejtve egy vadonatúj zsilettpengét találtak, amivel fel akarta vágni ereit. Természetesen a zsilettpengét elvették tőle. Az ügyben szigorú vizsgálat indul.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Endre László Baky László
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98