Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1946 | Március

Ma reggel felakasztották Endre Lászlót és Baky Lászlót

A magyar nép igazságtevése nem szánta a mai napot látványosságnak: mégis tízezres tömegek hullámzottak a Markó-utcai törvényszéki palota körül, bár tudták, hogy a rendőrkordonon át csak azok nyernek bebocsátást, akiknek belépőengedélyük van.


Reggel 7 órakor gyülekezett a tömeg. A törvényszéki palota négy oldalán, a torkolló utcák környékén mindenütt ember ember hátán. A rendőrség csak a legnagyobb eréllyel képes visszaszorítani az egyre gyülekező tömeget.

A nagy érdeklődés két embernek szól: Endre Lászlónak és Baky Lászlónak. Azt írtuk ember. Ez a meghatározás nem illik rájuk. A magyar nép főhóhérai, százezrek megkínzói, halálba üldözői már régen nem érdemlik meg az ember elnevezést...


Zsibong, a tömeg. Szavalókórusok alakulnak:
- Halál reájuk, megfizetünk! – kiáltozások hallhatók.


Bent, a markóutcai törvényszéki palota Koháry-utcai udvarán már minden előkészület megtörtént az ítélet végrehajtására. Már állnak a bitók, az ítéletvégrehajtók vizsgálják az akasztófát. A kisnyilasok hordják az asztalt, székeket, amelyeket a bitófákkal szemben állítanak fel. Az asztalt szürke posztóval takarják le. Egy altiszt nehéz aktaköteget helyez az asztalra: Endre-Baky tárgyalási jegyzőkönyvei.

Jóval a kitűzött időpont előtt a Koháry-utcai belső udvar ablakai telve emberekkel. Nőt sehol sem látni. A rendőrök, a fogházigazgatóság szigorúan ügyel arra, hogy a gyöngébb nem képviseőit távoltartsák ettől az aktustól.

Nyolc órát mutat az óra mutatója. A Koháry-utcai kaput lezárják: minden hely megtelt. Jankó Péter tanácselnök vezetésével érkezik a Népbíróság. Temesváry László dr., Kerekes Béla főorvosok már helyükön vannak. Megérkeztek a kerületi előljáróságok emberei is.

Hozzák Bakyt!

Nyolc óra 24 perc. A tömeg zúg, a következő pillanatban megszünik a morajlás. Hozzák Bakyt. A filmfelvevő gépek berregése hallatszik. Elől egy fogházőr, mögötte ketten, majd három fogházőr következik, mögöttük két fogházőr karján Baky László alakja tűnik fel. Arca viaszsárga, tántorgó léptekkel áll a Jankó-tanács előtt. Szájaszéle rángatózik, térde rogyadozik, hol jobbra, hol balra pislog, szörnyen ijedt.
Jankó tanácselnök szavazóbíráival feláll és már hirdeti is az ítéletet. Mindez csak percek műve. A tömeg némán figyeli az elkövetkezőket, Sámuel Jenő dr. népügyész harsány hangja süvít át a C-alakú udvaron:
- Itéletvégrehajtó, teljesítse kötelességét!...
Bogár ítéletvégrehajtó két segédjével a másodpercek töredéke alatt megkötözi Bakyt, akiben már alig van élet. Alig eszmél fel az ember, amikor már a zsámolyra állítják a magyar nép egyik legkegyetlenebb megrontóját. A hurok a nyakába kerül, Baky László arca eltorzul s már arcán a kendő... Katonás léptekkel megy Bogár ítéletvégrehajtó a Jankó-tanács elé és jelenti:
- Az ítéletet végrehajtottam!...

„A gödöllői kiskirály”

A tömeg, mint egy ember, óriási éljenzésbe kezd, élteti a népbíróságot, a demokratikus Magyarországot. Percekig zúg, zeng a tömeg hangja, amely csak akkor csendesedik el, amikor hozzák Endre Lászlót, az egykori „gödöllői kiskirályt”. Pontosan félkilencet mutatnak az óramutatók. A tömeg hangorkánja elnyeli az elnök szavait, aki az ítéletet olvassa fel a halálraítélt előtt, aki most már magára öltötte a halotti lárvát, olyan szintelen, annyira nem ura önmagának többé.
Abban a pillanatban, amikor Sámuel Jenő dr. népügyész átadja őt az ítéletvégrehajtónak az ítélet végrehajtására, ha nem fognák fel, menten összerogyna. A közönség, amely látja ennek a minden emberi érzésből kivetkőzött egykori emberi bestiának gyávaságát, hatalmas tüntetésbe fog és kiáltozni kezd:
- Gyáva, bitang! Százezrek gyilkosa!
Egy perc mulva az ítéletvégrehajtó ismét jelenti:
- Az ítéletet végrehajtottam!
Baky László és Endre László ezzel elnyerték földi büntetésüket. Az orvosok megállapítják a halál bekövetkezését. Félóra mulva a hullaszállítókocsi áll meg a Koháry-utcai kapunál. A magyar történelem két leggaládabb alakjának holttestét beemelik és elszállítják. Jeltelen sírokba kerülnek. De gyalázatos emlékük még sokáig sajog a magyar nép millióinak lelkében. Hála a sorsnak, hogy ők kerülnek abba a sírba, amelyekbe ők akarták taszítani a nemzetet. Ezért ujjongtak az ezrek, akik jelen lehettek ezeknek a szadista tömeggyilkosoknak utolsó aktusánál.

Endre öngyilkosságot akart elkövetni a siralomházban

Tegnap a siralomházban Endre László öngyilkosságot akart elkövetni. Két unokanővére látogatta meg, majd látogatás után Endre Lászlót alaposan megmotozták és cipőtalpában elrejtve egy vadonatúj zsilettpengét találtak, amivel fel akarta vágni ereit. Természetesen a zsilettpengét elvették tőle. Az ügyben szigorú vizsgálat indul.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Endre László Baky László
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kirándulóhelyeink kőzettani érdekességei,  Budapest  környéke Kirándulóhelyeink kőzettani érdekességei, Budapest környéke
Ha hazánk természeti szépségekkel bőven megáldott vidékeit...
Elfogták a Rozoga kapitányt Elfogták a Rozoga kapitányt
Az utóbbi időben több feljelentés érkezett a rendőrséghez Vierbacher...
Az osztrák szociáldemokraták kongresszusán a karzat a radikális szónokok mellett tüntetett Az osztrák szociáldemokraták kongresszusán a karzat a radikális...
Vasárnap az osztrák szociáldemokraták nagygyülésén, amikor egy-egy...
 A rágógumi A rágógumi
A különösen az Egyesült Államokban közkedveltségnek örvendő rágógumik...
Dick Smith és Billy Wells boxmérkőzése Dick Smith és Billy Wells boxmérkőzése
Az amerikaiak sportszeretetét és sportszenvedélyét nem elégíti ki...
Nincs gyümölcs Nincs gyümölcs
Nincs gyümölcs a fene enné meg, egy szem cseresznyét, egy szem epret,...
Walker világbajnok Budapesten. Walker világbajnok Budapesten.
A BEAC. szeptember 26-iki versenye szenzációsnak igérkezik, mert a...
Új központ a a biztosítótársaságok ellenőrzésére Új központ a a biztosítótársaságok ellenőrzésére
Biztosítási Központ felállítását tervezi a kormány a Pénzintézeti...
Yorkshire-mangalica keresztezésű süldők Yorkshire-mangalica keresztezésű süldők
Régi tapasztalat, hogy némely fajtáknak keresztezési termékei...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98