Dtum
Login with Facebookk
1946 | Október

A nagyságos asszony és a cselédlány betörni megy a harmadik emeletre….

Félpár harisnya leplezte le a 150.000 forintos betörés tetteseit

A főkapitányság az elmúlt évek egyik legérdekesebb betörési ügyében fejezte be a nyomozást. A feljelentést a főkapitányságon Kovalck Henrik kereskedő, Dohány u. 57. sz. alatti lakos tette ismeretlen tettesek ellen, akik betörtek III. emeleti lakásába és az ott található összes értékeket, mintegy 150.000 forint értékben ellopták. A hársfautcai rendőrségről két rendőr jelent meg a házban, akik nem lehettek éppen nagy nyomozózsenik, mert néhányórás hiábavaló kérdezgetés után dolguk végezetlenül távoztak el.


Szerda este a segédházfelügyelőnő szokásos szemétszedő körútját végezte, amikor észrevette, hogy az egyik szemétkosárban egy félpár fehér harisnya van, annak a harisnyának a párja, amelyet a vakmerő tolvajok Kovalck lakásában hagytak.


A segédházfelügyelőnő, mivel kétségkívül a lakók között volt a tolvaj, elrohant a főkapitányságra, hogy onnan kérjen detektíveket a nyomozáshoz. A főkapitányságról két detektívet küldtek ki, akik pár perc alatt megállapították, hogy melyik lakótól származik az a bizonyos szemeteskosár.


Legnagyobb meglepődésükre kiderült, hogy a szemeteskosár dr. Nagy István nemrég B-listázott rendőrszázados tulajdona.


A detektívek rögtön házkutatást tartottak a lakásban, a volt rendőrszázados méltatlankodása ellenére is. Az eddig még csak nem is gyanúsított lakónál csaknem teljes egészében megtalálták a betörésből származó holmikat. A helyszínen megtartott kihallgatáskor kiderült, hogy a volt rendőrorvos-százados mit sem tud a dologról, ellenben annál inkább gyanúsítható betöréssel 23 éves felesége, valamint a cselédlányuk, a 18 éves Markó Mária.


A detektívek bevitték a rendőrségre Nagynét és a cselédlányt, ahol azonnal megkezdték kihallgatásukat. A két nő eleinte mindent tagadott, később azután mindketten beismerő vallomást tettek.


Dr. Nagyné sírva mondotta el, hogy igen, ő tört be Markó Máriával Kovalcékhez, még pedig az ő felhajtására. Elmondotta azt is, hogy hogyan törtek be.


Tudták, hogy Kovalckék hat és hét óra előtt soha nincsenek otthon, ezt az időt használták ki. Kovalckék lakásának konyhaajtaja közvetlenül a koromsötét melléklépcső mellett van. Markó Mária, mivel régebben Kovalckéknál egy barátnője szolgált, nagyon jól tudta, hogy a Nagyék konyhaajtajának kulcsa nyitja a Kovalckék lakását is. A betörőknek szerencséjük volt, mert a lakásba behatolva minden nagyobb nehézség nélkül szedték össze az értékesebb darabokat, többek között három darab súlyos arany cigarettatárcát, arany nyakláncokat, amuletteket, briliánssal kirakott arany karórát s egyéb arany- és ezüsttárgyakat.


Amikor a lépcsőn lefelé vitték a lopott holmikat, senkivel sem találkoztak, így teljesen észrevétlenül tudták végrehajtani a vakmerő betörést.


Az ellopott holmiból Markó Mária egy briliánsokkal kirakott aranyórát kapott gazdaasszonyától, a többi értékes holmit Nagyné magának tartotta meg.


Értesülésünk szerint dr. Nagynét, aki férje szerint kleptomániás, kihallgatása után szabadon bocsátották. Az eljárás természetesen folyik ellene.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Vérszomjas őrangyalok Vérszomjas őrangyalok
Még nem temettek el minden áldozatot és nem száritottak föl minden...
,,10 millióból 80 százalék fajmagyar volt Mátyás korában…” ,,10 millióból 80 százalék fajmagyar volt Mátyás...
A TESZ szegedi kerülete vasárnap a Mátyás-téren ünnepélyt rendezett...
Tátos majdnem megjavította a 800-as Európa-csúcsot Tátos majdnem megjavította a 800-as Európa-csúcsot
Az úszóbajnokság harmadik befejező napján, a várt Tátos-Kádas...
Északsarki automobil Északsarki automobil
Shackleton hadnagy – mint tudjuk – már alkalmazta az...
Hajviselet és fejdisz Hajviselet és fejdisz
A divatos toilette-ek különlegessége, a müvészi izléssel...
Húsvéti nemzetközi serleg döntője Húsvéti nemzetközi serleg döntője
MTK – III. ker. TVE. 7:0 (5:0) A mult hétről elhalasztott...
Az impresszionizmus kora Az impresszionizmus kora
Én még végigéltem a mi impresszionizmusunk korát, de mai...
A királyi pár vagyona A királyi pár vagyona
A gyűlölt Draga királyné vagyonának nagyságáról terjesztett hírek...
Letartóztatták az ujpesti titkos nyilaspropaganda központ két vezetőjét Letartóztatták az ujpesti titkos nyilaspropaganda központ két...
A főkapitányság politikai osztályán vasárnap folytatták az ujpesti...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98