Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1946 | Október

Az Andrássy-úton megtalálták az Európa-szerte keresett kábítószer-központot

Ismeretlen tettes ellen tette a feljelentést a Regnum Marianum leánykollégium, de az ismeretlen tettes nem maradt sokáig ismeretlen, kiderült, hogy Bencsik-Berkes Etelka, aki mint tanárnő jelentkezett a kollégiumban, majd utóbb bizalmasan megsúgta az ottlakó lengyel menekült nőknek, hogy ő tulajdonképpen Batthyányi grófnő – rendszeresen fosztogatta bentlakó társait. A detektívek már javában nyomoztak a házitolvaj után, aki a szekrényeket dézsmálta és még mindig senki sem gyanakodott az „Angliából nemrég hazatért grófnőre”, mikor – egy kollégiumi bentlakó felfedezte ujján a saját eltűnt briliáns gyűrűjét… Bencsik-Berkes Etelka így került a főkapitányságra, ahol bevallotta, hogy nyolc év óta szélhámosságból és csalásból él: elfogatása napjáig több millió forint értékű ékszert és ruhaneműt lopott és csalt össze. De az álgrófnő ügye ezzel sokkal szenzációsabb fordulatot is hozott. Tanuként hívták be a főkapitányságra az Andrássy-úti „Pharma” gyógyár-nagykereskedés üzletvezetőjét. Matsy Sándort, aki – feltűnő zavartan viselkedett. Matsy nem tudta, hogy miért hallgatják ki és ez lett a veszte, hamarosan bevallotta, hogy régebben gyógyszergyártással foglalkozott.

A bűnügyi osztályon érthető érdeklődést keltett ez a félig-meddig önkéntes vallomás, amelybe a rossz lelkiismeretű ember beleesett. Nyomban átadták a gazdasági rendőrségnek, ahol – mint régi ismerőst üdvözölték Matsy Sándort! Sokszor volt már nem egészen önkéntes találkozása a gazdasági rendőrséggel. 1936-ban pedig hat hónapi börtönre ítélték árdrágításért. Szombaton délelőtt mentek ki a gazdasági detektívek újságunk munkatársával együtt a „Pharmana” Andrássy-úti helyiségébe, hogy házkutatást tartsanak. Az eredmény felülmúlta a várakozást: megtalálták azt a kábítószercsempész-központot, amely után hosszú idő óta eredménytelenül nyomoz Közép-Európa minden országának rendőrsége. A „Pharmana” raktárában nem kevesebb, mint 12 kiló kokaint és ópiumot találtak. 35 kiló neo-salvarsant, óriási mennyiségű magyar s amerikai gyártású penicillint, valamint számokban alig kifejezhető értékű más gyógyszereket.

A detektíveket – hogy stílusos és időszerű kifejezést használjunk – nem kábította el az óriási lelet, hanem tovább vallatták Matsyt, aki azt is elmondta, hogy a veszedelmes kábítószerügynökök egész hálózatával dolgozott. Nem kellett sokáig várni, egymás után sorjában kopogtattak a „Pharmana” irodájában azok a zugügynökök, akiket a gazdasági rendőrség már régen keres! Azért jöttek és futottak bele a nyomozók karjaiba, mert át akarták adni a központban kokain- és ópium-megrendeléseiket. Közben őrizetbe vették a gyógyárunagykereskedés cégvezetőjét is, mert – cédulát tett ki az ajtóra, amelyben figyelmeztette az érkezőket, hogy vigyázzanak, „hekusok” vannak a helyiségben! A tőrbeesett ópiumügynökök részletes vallomást tettek. Elmondták, miként csempészték át a kórházak számára nélkülözhetetlen gyógy- és kábítószerek óriási mennyiségét az osztrák, jugoszláv és román határon! Vallomásukból az is kiderült, hogy a kábítószerek és a gyógyáruk német eredetűek, a sváb kitelepítő vonatok egyik ápolónője csempészte be azokat Németországból és adta el nemes valutáért Matsynak. A nyomozás most már több magas rangú tisztviselő ellen is kiterjed, akik, a rendőrség föltevése szerint, tudtak a sötét üzelmekről.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A magyar jéghockey-csapat győzelme A magyar jéghockey-csapat győzelme
A magyar jéghockey-csapat fényes bécsi győzelméről elragadtatással ír...
Hipnotizőr Páris utczáin Hipnotizőr Páris utczáin
A franczia világvárosnak, mint bármely másnak, sokféle speczialitása...
A madártojások színe  1. A madártojások színe 1.
Ha az erdőkön, a mezőkön való barangolásaink alkalmával jól elrejtett...
Német vélemény Eden beszédéről és Roosevelt nyolc pontjáról Német vélemény Eden beszédéről és Roosevelt nyolc pontjáról
Eden és Churchill beszéde között a Wilhelmstrasse szóvivője érdekes...
Lujza toszkánai herczegnő ügye Lujza toszkánai herczegnő ügye
A volt szász trónörökösné most Lindauban , a toszkánai család...
Petróczy – Kármán – Zurovec – féle helikoptéra 3. Petróczy – Kármán – Zurovec – féle helikoptéra...
A fentiekben leírt 3 kötött csavarrepülőgéppel végzett kísérletek...
Szini Gyula munkáiból Szini Gyula munkáiból
Szini Gyula munkáiból két érdekes füzet jelent meg újabban. Mind a...
Hatvanezren tekintették meg vasárnap az Árumintavásárt Hatvanezren tekintették meg vasárnap az Árumintavásárt
A Budapesti Nemzetközi Árumintavásár forgalma a jelek szerint az idén...
A parlament föloszlatása után A parlament föloszlatása után
A magyar parlament palotája most nemcsak egyik legnagyobb, de a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98