Dtum
Login with Facebookk
1946 | Szeptember

A Byrnes-Wallace párbaj a világpolitika előterében

Páris, szeptember 15.
Két nagy esemény van ma Párisban. Az egyik az egész világot érdekli. A másik azonban a mi kis Magyarországunkat.


A világpolitikai fordulat, amely vasárnap lepte meg Párist, az amerikai elnök nyilatkozata. A dolog azzal kezdődött, hogy Byrnes külügyminiszter Stuttgartban körvonalazta az amerikai külpolitikát a német kérdés megoldására vonatkozóan. Ezután történt, hogy az amerikai kormány egy másik tagja, Wallace kereskedelmi miniszter, nagy feltűnést keltett beszédében, szembefordult az angol imperializmus közelkeleti politikájával és barátságot sürgetett a Szovjetúnióval. Ez a Walace-beszéd bombaként hatott s általában az volt a helyzet, hogy az a bomba felrobbantotta az egész Byrnes-féle külpolitikát. Amikor Truman elnököt megkérdezték, mit szól a Walace-beszédhez, az elnök azzal tért ki a válaszadás elől, hogy azt mondta: - Minden amerikai miniszterelnöknek jogában áll nyilatkoznia.


Az elnök e szavait általában úgy értelmezték, hogy elejtette Byrest a külpolitikájával együtt. Angliában már arról beszélte, hogy ha az Egyesült Államok elszakadna Angliától, hogy közeledjenek a Szovjet-Unióhoz, akkor az egész világpolitika gyökeresen megváltozik. Erre következett be azután a legújabb fordulat: Byrnes olyan erélyesen tiltakozott Truman elnöknél, hogy az elnök soron kívüli sajtóértekezletet hívott össze s azon nyilatkozatot olvasott fel, melyben határozottan Byrnes mellé állott. A Párisba érkezett hírek szerint az amerikai külügyminisztérium a Washingtonban akkreditált nagykövetségeket is biztosította arról, hogy az amerikai külpolitikában nem történt eltolódás.


A párisi amerikai delegáció köreiben Byrnes „nagyszabású győzelméről” beszélnek, más diplomácia körökben azonban azon a nézeten vannak, hogy az győzelem többet ártott Byrnesnek, mint amennyit használt, még az esetben is, ha Walace ezek után lemondana, mert a válság eseményei megrendítették a bizalmat az USA külpolitikájának állandóságában.


A magyar ügyben az az esemény, hogy a csehszlovák delegáció kezd aggodalmaskodni: sikerül-e bevétetni e magyar békeszerződésbe a 200.000 szlovákiai magyar kiutasítását. A magyar békeküldöttségben az az álláspont alakult ki, hogy ha ez sikerülne Csehszlovákiának, semmivé foszlana az Atlanti Chartába vetett hit és egyetlen biztosíték arról, hogy a békeértekezleten igazságosságra törekedtek. A magyar békedelegáció bizonyos várakozással tekint az elé az amerikai nyilatkozat elé, amely a magyar-csehszlovák ügy kapcsán fog elhangzani. Hogy a csehszlovákok milyen félelemmel néznek elébe ennek az amerikai deklarációnak, azt mutatja az a tény, hogy Clementis külügyi államtitkár mindent elkövet annak érdekében, hogy az amerikai nyilatkozatra még a vita kezdetén válaszolhasson.


A békeértekezlet olasz bizottságában Molotov kijelentette: - Senkinek sem szabad Triesztet katonai támaszponttá tenni. Molotov azt kívánta, hogy Trieszt legyen semleges, de kormányzását ne a nagyhatalmakra, hanem a helybeli lakosságra bízzák. Az angol tervről azt mondta, hogy gyarmat módjára akarja kormányozni Triesztet. Követelte, hogy a Triesztre vonatkozó megegyezés után harminc napon belül vonják ki az idegen csapatokat Trieszt területéről. Egyebekben kijelentette, hogy a görögországi népszavazás szabálytalan volt és az angol csapatok nyomása alatt történt. Ezzel szemben a bolgár népszavazás teljesen igazságos volt, a szovjet csapatok tartózkodtak a beavatkozástól.


Márjáss Viktor

Megosztás:

A cikkhez 1 hozzászólás kapcsolódik!
A hozzászólások megtekintéhez kattintson ide!


Mini galéria
Byrnes Henry Wallace Vladimir Clementis Molotov, szovjet külügyi népbiztos
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Angol monopólium az orosz ágyugyártásban Angol monopólium az orosz ágyugyártásban
A londoni Vickers Limited cég szentpétervári vezető pénzintézettel...
A nyilvános pontozás sikere a Postások tornaversenyén A nyilvános pontozás sikere a Postások tornaversenyén
Magának a tornaversenynek a jelentősége is egészen eltörpült amellett...
Széll Kálmán meghalt Széll Kálmán meghalt
Széll Kálmán volt magyar miniszterelnök meghalt rátóti birtokán. Az...
Apróságok Apróságok
A Gizella téren, ahol évekkel ezelőtt még gyémántért sem lehetett egy...
Elítélt zsidórejtegetők
A kassai rendőrfőnökség most fejezte be a nyomozást egy zsidószöktető...
8000 fiatalember jelentkezett az értelmiségi átképző tanfolyamokra! 8000 fiatalember jelentkezett az értelmiségi átképző...
Most készült el Kulcsár István miniszteri tanácsos, az ifjúsági ügyek...
Látogatás az Ébredő Magyarok Sörház uccai székházában Látogatás az Ébredő Magyarok Sörház uccai székházában
Ott, ahol nemrégen még százfejű kórus kiáltott halált az ország...
Az orosz-japán háboru titkaiból Az orosz-japán háboru titkaiból
A *Ruszij* czímű ujság olyan leleplezések közöl az orosz-japán...
A Bruszilov-offenzíva jelentősége A Bruszilov-offenzíva jelentősége
Bruszilov-offenzívában az oroszok negyedmillió hadifoglyot ejtettek....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98