Dtum
Login with Facebookk
1924 | November

Elmebeteg anya és terhelt cigánylegény szerelmi viszonyából született Reinitz, a sokszoros rablógyilkos

Dr Lénárt kassai orvosszakértő a Reinitz-problémáról nyilatkozik a Hétfői Naplónak

Kassa, november 1.


(A Hétfői Napló kassai különtudósítójától.) A fővárosi lapok és maga a Hétfői Napló is megemlékezett annak a részleteiben borzalmas tömeggyilkosságról, amelynek tettese Reinitz Jakab szatmári kereskedő és bűntársai. Megírtuk, hogy a három országban indított nyomozás újabban már 18 rablógyilkossági esetet nyomozott ki. A kassai, miskolci, és ungvári rendőrség a legnagyobb apparátussal folytatja a nyomozást és készíti elő a bűnper óriási anyagát.


Reinitz Jakab a nyomozás és kihallgatások során állandóan tagad s bármennyire eléje tárják a bizonyítékokat, megmarad tagadása mellett.


Ez fel is tűnt a nyomozó hatóságoknak s ennek következményeképpen elrendelték Reinitz elmebeli állapotának megvizsgálását. A kassai rendőrség Lóránt Sándor drt-, a kassai törvényszék orvostani szakértőjét bízta meg Reinitz megfigyeléséve. Lóránt dr. heteken keresztül figyelte Reinitzot és megfigyeléséről szenzációs jelentést tett a kassai rendőrhatóságnak.


A Hétfői Napló kassai alkalmi tudósítójának alkalma volt beszélgetést folytatni dr. Lóránt Sándor orvossal, aki a következőképpen nyilatkozott:


Reinitz szenzációs ember


- Reinitz? – mondja dr. Lóránt – szenzációs ember – és belekezd hosszú előadásába a pszychoanalizisről.
- Valamennyien hajlamosak vagyunk a gyilkosságra. A kultúra volna hivatva ezt a hajlamot elnyomni. Sokszor a külső körülményekkel szemben a kultúra is tehetetlen.
- Reinitz életén vezérfonalként húzódik végig születési degeneráltsága és a balszerencse. Ez párosul azzal az érzéssel, mely mindnyájunkat eltölt.


Elmebeteg anya és a cigány legény


- Reinitz szokatlanul érdekes viszonynak szerencsétlen következménye. Anyja egy hitközségi egyházfinak volt a felesége, akit a nagykállói elmegyógyintézetben ápoltak. Gyógykezelése alatt a kórházban egy beteg cigány legénnyel szerelmi viszonyba keveredett. Ebből a furcsa viszonyból származott Reinitz Jakab, magával hozta a cigány faj vadságát, a keleti puhaságot és a pénz iránti szertelen sóvárgást.


- Reinitz fiatal korában jutott tudomására származása titkának. A meghasonlott embert talmudistának nevelték, azonban ez is balul ütött ki. Kételkedővé vált. Egész gondolatvilágát szerencsétlenségének tudata, beteges hajlamaitól való szabadulásának vágya töltötte be. Emellett hallatlanul tombolt benne a meggazdagodás vágya.


Üldözi a balszerencse


- És meggazdagodni nem tudott. Minden üzlete balul ütött ki. Ez elkeserítette s ez adta meg a végső lökést ahhoz, hogy örökölt hajlamai kitörjenek. Így vált Reinitzből a szerencsétlen véletlenek összejátszása és származásának degeneráltsága folytán gyilkos.


- Az bebizonyosodott, hogy ő maga nem gyilkolt, de hallatlan ravaszsággal és hidegvérrel nyerte meg cinkostársait és hajtotta végre szörnyű cselekedeteit. Gyilkosságait egyazon recept szerint követte el, ami annak bizonysága, hogy beteges hajlandóságból bűnözött.


Szemében az őrület tüze lángol


- Mondják, hogy Reinitz szuggerálni tud. Lehetséges. Én csak annyit állapítottam meg, hogy szemében az őrület tüze lángol. Szemei hallatlanul erős energiáról tesznek tanuságot. Nem normális idegzetű ember. Olyan indulatokat, amelyek Reinitzot elfogják, csak abnormális idegzettel lehet elfolytani.


Babonás és ijedező


- A vasidegzetű ember csak kifelé tudja mutatni azt a hallatlan cinizmust, mely minden szavából kisugárzik. Mikor cellájában van, megtörten imádkozik. Végtelenül babonás és a legkisebb dolgoktól is rémület fogja el.


- Írtózik a haláltól. Nagy sérve van, de bár rábeszéltük arra, hogy operáltassa meg magát, nem akarja. Azt mondja, fél a haláltól, a benyomásunk az, hogy az altatástól fél, mert attól tart, hogy öntudatlanságában kibeszélné szörnyű cselekedeteit.


- Álmatlanságról panaszkodik, de altató szert nem akar bevenni.


- Reinitztről végeredményben az a véleményem, hogy beteg lelkületű, aki egy ideig még vissza tudja fojtani a benne dúló hatalmas harcot, de idegrendszere előbb-utóbb felmondja a szolgálatot s terheltsége az őrületbe viszi.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A MAC nemzetközi versenye A MAC nemzetközi versenye
Háromezer főnyi közönség volt a Margitszigeten lefolyt versenynek. A...
Mélyreható reformok az új társulati adójavaslatban Mélyreható reformok az új társulati adójavaslatban
Imrédy Béla miniszterelnök Kaposvárott bejelentette, hogy az...
Ballada az óráról Ballada az óráról
Megint egy jubileum. Ezúttal a zsebóráról van szó, amelyet - így...
Két vitéz váltója miatt vasárnap letartóztatták Budapesten vitéz Szentmarjay Tibor gépügynököt Két vitéz váltója miatt vasárnap letartóztatták Budapesten vitéz...
A budapesti főkapitánysághoz még szombaton este távirat érkezett a...
A gödrösállú és gödrösarcú emberek bűnügyi szerepéről A gödrösállú és gödrösarcú emberek bűnügyi szerepéről
A szerző felfedezése szerint a gödröcskés állú vagy arcú emberek mind...
Tizezernyi közönség a Nemzetközi vásáron Tizezernyi közönség a Nemzetközi vásáron
A Nemzetközi Vásár első vasárnapján az esősre és hüvösre fordult...
A kisgazdapárt éles támadásba ment át Gömbös ellen A kisgazdapárt éles támadásba ment át Gömbös ellen
A Független Kisgazdapárt népgyűlést rendezett vasárnap délben...
Árdrágítók és zsebtolvajok Árdrágítók és zsebtolvajok
A zsebtolvajokról szól e heti énekünk. A tárca, óra- és lánccsenés...
Körnig 10.5 mp-t futott 100 méteren! Körnig 10.5 mp-t futott 100 méteren!
Az eiskampi új sportpályán közel 15.000 főnyi közönség előtt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98