Dtum
Login with Facebookk
1939 | Június

A Haltenberger családi uralom kizárólagosságát sikerült keresztülvinni az Autótaxi rt. arizálásával

Feltűnést keltett, hogy az Autotaxi r. t., amely évtizedeken keresztül az egyik vezető nagy pénzintézettel dolgozott, több mint 1 millió pengő hitelkerettel rendelkezett, sőt személyi kapcsolatot is létesített ezzel a nagy bankkal, – a Községi Takarékpénztárral kötött finanszirozási megállapodást. Az agilis Községi Takarék másfél millió pengős hitelkeretet szavazott meg az Autótaxinak.

Ennek az összegnek a felhasználása fokozatosan történik.
A vállalat már a Községi Takarékpénztáron át bonyolítja le bankügyleteit, a kocsik behozatalával kapcsolatos deviza-ügyleteit. A tranzakció összefügg – mint értesültünk – a zsidótörvény végrehajtásával.

Az Autótaxi r. t. – mint ismeretes – igen nagyarányú forgalmat bonyolít le.
A multban kötött elönyös szerződése hatalmas jövedelmet biztosít a vállalatnak. A főváros joga, hogy megszabja az Autótaxi által forgalomba helyezhető kocsik maximumát, sőt a viteldijat is a város állapíthatja meg. Ismeretes, hogy a főváros alig élt e jogokkal, a taxi nagy üzletét semmisem zavarta. A hivatalos tárgyalásokon a vállalatot többnyire Haltenberger Samu vezérigazgató képviselte és mellette szerepe volt Bárczy Boldizsárnak, a Községi Takarékpénztár főügyész helyettesének, akit rokoni kapcsok is fűznek az Autótaxihoz és aki már az Autótaxi igazgatóságába is bekerült.

A vállalat főrészvényesének azonban Káldi Jenőt, a Kereskedelmi Bank felügyelőbizottságának, illetve néhány év óta igazgatóságának tagját tartotta a közvélemény, aki – köztudomás szerint – a vállalat majoritása fölött rendelkezett.

Néhány héttel ezelőtt érdekes tárgyalás kezdődött Káldi és Haltenberger között.
Az Autótaxi jövője szempontjából ugyanis célravezetőnek mutatkozott, hogy a vállalat részvénytöbbsége ősárja kezekbe kerüljön. Arról folyt a tárgyalás, hogy Káldi Jenő adja át részvényeinek túlnyomó részét a Haltenberger csoportnak.

Az elvi megegyezés létre is jött, de hátra volt az ügylet financiális lebonyolítása. Káldi ahhoz ragaszkodott, hogy a részvények ellenértékének legnagyobb részét azonnal bocsássák rendelkezésére.

Ennek a feltételnek úgylátszik a Heltenberger csoport csak hitelművelet útján tudott megfelelni és így került Bárczy Boldizsáron keresztül összeköttetésbe a Községi Takarékpénztárral, amely készséggel állt rendelkezésre.

A főváros közönségét csupán egy vonatkozásban érdekli a tranzakció.
A főváros pénzintézetével létrejött szoros kapcsolat remélhetőleg előnyösen befolyásolja az erősen túlzott tarifapolitikát. Természetesen rá kell jönnie az Autótaxi rt-nek arra is, hogy a kölcsönös hitelpolitika nem érheti be a részvénytulajdon átcsoportosításával, az alkalmazottak, elsősorban az önző módon kihasznált soffőrökkel  szemben is keresztény szellemű üzletpolitikát kell folytatni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98