Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1931 | Május

A Magyar Általános Kőszénbánya és vállalatai

A Magyar Általános Kőszénbánya Társulat április 14-én tartotta harminckilencedik évi közgyűlését és ezzel belépett fennállásának negyedik évtizedébe. A napisajtó részletesen megemlékezett arról az elismerésről, amelyben Horthy Miklós kormányzó részesítette a vállalatot ebből az alkalomból. Kevés iparvállalat részesül ilyen megtiszteltetésben és kétségtelen, hogy a magas helyről érkezett elismerés fénye elsősorban Vida Jenő alelnök-vezérigazgatóra hull, aki hatalmas vállalatánál szociális szellemet honosított meg, ezt intézmények létesítésével támasztotta alá. 

A vállalat üzleti eredményeiről már megjelent a kimeritő beszámoló. Az alábbiakban a MÁK érdekköréhez tartozó vállalatokról szóló részletes beszámolót adjuk közre a közgyűlési jelentésből. 

Az Urikány-Zsilvölgyi Magyar Kőszénbánya R.-T. üzemeredménye különösen a Romániában erősen csökkent szénfogyasztás következtében az előző évhez képest kisebb és így osztaléka is alacsonyabb lesz. 

A Borsodi Szénbányák Részvénytársasága termelésének és szállításainak további visszaeséséről fentebb már beszámoltunk. Az 1929. évvel szemben a szállitásban mutatkozó 23%-os csökkenés folytán e vállalat az 1930. évre osztalékot nem fizetett és az elért felesleget tartalékainak gyarapítására fordította. 

A Porcellán-, Kőedény, és Kályhagyár R.-T. a nehéz viszonyok dacára fejlődést mutat. 

Az Ipari Robbanóanyag R.-T. a szükséglet csökkenésével járó kisebb forgalom mellett kielégítő eredményt ért el. 

A Gróf Zichy Béla Urkuti Bányaművei R.-T. a tárgyi évben csak időlegesen volt üzemben és ezért veszteséggel zárta üzletévét. 

A Beremendi Portlandcement- és Mészművek R.-T. az építőipar stagnációja következtében kisebb forgalmat ért el. Az üzleti eredménynek ebből folyó csökkenését a termelési költségek további mérséklésével sikerült részben kiegyenlítenie. 

A Nyergesújfalusi Cementgyár R.-T. a cementpiacon mutatkozott megcsappant kereslet következtében az elmult évben nem volt foglalkoztatva. 

A Szilvásváradi Mészművek R.-T. üzeme csekély kereslet és drága termelési költségek következtében az 1930. év tavasza óta szünetel. 

A Bauxit Trust R.-T., illetőleg az érdekkörébe tartozó Aluminiumérc Bánya és Ipar R.-T. és egyéb leányvállalatainak bauxitszállításai az előző év keretében mozogtak, Erdővállalatának üzleteredménye kedvezőtlenül alakult. 

A Fejérvármegyei Villamossági R.-T. a gazdasági viszonyok dacára aránylag kielégítő fejlődést mutat. E vállalat az év végén 25 községet látott el villamos energiával. Távvezetékhálózatának összhossza 22 km-re, a községi elosztóhálózatok nyomvonalhossza 190 km-re, a bekapcsolt transzformátorok száma 44-re, ezek összteljesítménye pedig 890 KVA-re emelkedett. 

A Hódmezővásárhelyi Villamossági R.-T.
az Abonyi Műmalom és Villamosművek R.-T.
és a Közüzemi és Községfejlesztő R.-T.
üzemei programszerüen fejlődnek. 

A Pannonia Áramszolgáltató R-T., melynek működés köre egész Veszprém megyére terjed ki, hálózatának kiépítését folytatta és az áramszolgáltatást egyes helyeken megkezdte. 

A Gipswerke Schottwien-Semmering A.-G. az elmúlt évben folyamatba tett üzemi átalakításokat befejezte, amitől kedvező üzleti eredményeket várunk. 

A Beocsini Cementgyári Unió Részvénytársasággal és a Bauxit Trust Részvénytársasággal létesített, múlt évi közgyűlésünkön már jelentett megállapodás alapján résztvettünk a Lédeci Bauxitcementgyár R-T. alapításában. E vállalat bauxitcementgyárának építése befejeztetett; a gyár a folyó év tavaszán felveszi üzemét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Tunney nyomtalanul eltünt Párisból Tunney nyomtalanul eltünt Párisból
Gene Tunney boxvilágbajnok néhány napon át Párisban tartózkodott,...
Szindbád utazásai Szindbád utazásai
Mult évi termésével, mely most jelent meg kötetben Sindbád utazásai...
A világtermés emelkedése A világtermés emelkedése
A római nemzetközi mezőgazdasági intézet jelentése a szemes termés...
Női divatkülönlegességek Női divatkülönlegességek
Németországban már régebben élénk mozgalom indult meg abban az...
Dönitz elrendelte a feltételnélküli fegyverletételt Dönitz elrendelte a feltételnélküli fegyverletételt
A flensburgi német rádió hétfőn a koradélutáni órákban a következőket...
Alumíniumhajók Alumíniumhajók
Az alumínium, mint igen könnyű fém, a legalkalmasabb anyagnak látszik...
Vigyétek e zászlót a magyar feltámadás dicsőséges utján előre Vigyétek e zászlót a magyar feltámadás dicsőséges utján előre
József kir. Herceg, tábornagy április 25-én ünnepli katonai...
Tojás- és baromfigyüjtő telepet rendezett be a főváros Kaposváron Tojás- és baromfigyüjtő telepet rendezett be a főváros...
A napilapok beszámoltak arról, hogy a sorbanállások megszüntetése...
Tanítványom Szent-Györgyi Albert Tanítványom Szent-Györgyi Albert
A csendes kis budai Ugocsa uccában, a 11-es számú ház első emeletének...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98