Dtum
Login with Facebookk
1930 | Október

Mivel magyarázzák a MÁK részvényeinek esését?

A szombati tőzsde némi javulást hozott abba a szokottnál is nyomasztóbb hangulatba, amely az utóbbi időkben a budapesti tőzsdén, különösen a Magyar Általános Kőszén árának meglepő hanyatlása folytán uralkodik.

A részvény, miután 500 pengős árfolyamát áttörték, meglepő gyorsasággal teljes tiz százalékot veszitett. Eladóként a Krieszkaber és Kovács ismert tőzsdecég szerepelt, amely mögött állitólag egy budapesti középbank bécsi fiókja állott. Föltünt ezenkivül a Mende és Társa cég eladása is, amelyről azt állitották, hogy svájci érdekeltek megbizása alapján történik. Ugyanekkor a MÁK részvényei a bécsi tőzsdén is elérték árfolyamuk rekord mélypontját, amit sehogy sem tudtak megmagyarázni az európai tőzsdék általános ellanyhulásával és igy más magyarázatot kellett keresni.

Tudvalevő, hogy már augusztus végén erősen megtámadta a kontremin a magyar szénpapirt, amit akkor azzal indokoltak, hogy nagyobb külföldi tételt mondtak föl és ezzel összefüggésbe hozták a Magyarországon is ismert londoni pénzembernek, Szarvassynak a nevét, aki, amint mondták, veszteségei következtében volt kénytelen kötelezettségeinek födözésére nagyobb tétel szénrészvényétől megválni. Akkor Szarvassy a nagyobb európai pénzügyi lapokban megcáfolta ezeket a hireket, amire ismét némi javulás állott be a TOTIS árfolyamában. A mostani árhanyatlás okát abban keresték, hogy az eladásokat a Societe Financiere Danubienne eszközölte.

Ez a társaság, amely középeurópai értékekben investmenttrust gyanánt szerepel, a napokban adta ki mérlegét és abból tudták meg, hogy a társaság tulajdonában nagyobb mennyiségü Kőszénrészvény van.

Azt is tudni vélték, hogy a társaság az utóbbi évek folyamán nem kevesebb, mint 12.000 darab ilyen részvényt vásárolt, jóllehet egész részvénytőkéje csak 5 millió svájci frankot tesz ki.

Ha már most a társaság 500 schillinggel vette átlagban a részvényeket, akkor is hatmillió értékü befektetés lett volna ez a részvényvásárlás és igy komolyan nem lehet föltenni, hogy a TOTIS-nak ezt az árhanyatlását a társaság eladásai okozták volna. Komoly tőzsdei körökben, ahol tartózkodnak kalandos találgatásoktól és a mai komor helyzetben a tőzsde vezető értékének áralakulását komoly okokra iparkodnak visszavezetni, azzal magyarázzák a széniparban beállott helyzetet, hogy a megcsökkent ipari termelés folytán számolni kell egy csökkenő üzletmenettel és arra is gondolnak, hogy a kartelltörvény életbelépte után a szén- és cementárak leszállitásának be kell következnie.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98