Dtum
Login with Facebookk
1922 | Május

Budapest – Berlin 4:2 (2:2)

Magyar fölény. – A gólok sorrendje: 2:0, 2:2, 4:2. – Mandl a II. félidőben a megsérült Hajós helyén centerhalfot játszott. – Fogl III. állott be az ő helyére hátvédnek.

(A Sporthirlap kiküldött tudósítójának távirati jelentése.)

Berlin, május 14.

A berlini Hochbahn, amely a berlini Stadionig közlekedik, félpercenkint indította különvonatait, de még így is zsúfolva érkeztek azok a Stadion-állomásra. Hiába, Berlin látta itt egymásután a nagy világvárosok reprezentánsait, de a Stadiont megtölteni csak a magyar válogatott csapat képes. Ezúttal is így volt. Ott volt a Stadionban mindenki, aki a sporthoz tartozónak vallja magát Berlinben.

A berliniek bíznak csapatuk sikerében, annak ellenére, hogy az egyik Abteilungsmeister, a Norden Nordwest szerdai döntőmérkőzésére hivatkozással játékosainak felmentését kérte a válogatott mérkőzés alól. A NNW játékosait azonban csupa régi reprezentatívval pótolták.

A csapatok Schmidt (Hannover) sípjelére a következőképpen állottak fel:
Németország: Schwedler (VFB Pankow), - Standtke (Union Oberschönenweide) Bache (Wacker) – Kaldune (Union 92.) Tewes (Viktoria), Schumann (Vorwärts) – Hoffmann (Vorwärts), Hartmann (Union Potsdam) Rollack (Preussen), Wolter (Vorwärts), Schmidt (Preussen)
Magyarország: Knoll (UTE), - Mandl (MTK) Fogl II. (UTE) – Kertész II: (MTK), Hajós Törekvés), Blum (FTC), - Paulusz (UTE), Molnár, Orth (MTK) Hirzer, Weisz (Törekvés)

A magyar csapat hatalmas iramot diktál és eleinte szóhoz sem engedi jutni a berlini csapatot. Számos kedvező helyzetet teremtünk, de a német védelem jól működik. Végre a 23. percben Hirzernek sikerül a kedvező helyzetben lévő Orthoz juttatni a labdát, aki 12 méterről védhetetlen gólt lő.

A németek ritkán jutnak el a magyar kapuhoz; ellenben a 35. percben Paulusz lefutása Molnárhoz kerül, aki lefutja a német védelmet és 20 méterrel pompás gólt lő. Az erős iramot megérzi a magyar halfsor; mert a második gól után visszaesnek, míg a németek a közönség lelkes buzdításainak hatása alatt energikus támadásokba kezdenek. Molnár gólja után két perccel (37 p.) egy átadásból és lefutásból Schmidtnek sikerül az első német gólt lőnie.

A lövés egészen közelről jött, s így Knoll azt nem is védhette. A gólon fellelkesülve a 41. percben Hartmann kissé offszeidről indulva kiegyenlít; védelmünket annyira frappírozta a helyzet, hogy úgyszólván nem is védekezett. Az első félidő utolsó percében történik Hajós balesete, amikor olyan súlyosan sérül meg, hogy nem tud tovább játszani. Helyére a szövetségi kapitány Mandl-t küldi előre: míg hátvédnek Fogl III. áll be.

A II. félidőben a németek újult reményekkel kezdenek. Ez a reménykedésük azonban csakhamar hiunak bizonyult, mert Molnárnak már a 9. percben ismét sikerült megszereznie a vezetést, a halfsor pedig Mandlal a közepén nemhogy vesztett volna erejéből, hanem inkább súlyt és lendületet nyert.

 

A kiegyenlítésre alig egy-két ízben van kilátásuk a németeknek; a teljessé vált UTE védelem azonban pompásan funkcionál és minden kísérletet visszautasít. A félidő vége felé a németek belenyugodni látszanak a sorsukba, a ezt megpecsételi Orthnak a 38. percben lőtt negyedik gólja.

A magyar csapat úgy a mérkőzés előtt, mint győzelmük után melegen ünnepelte a berlini Stadion közönsége.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Küzdelem a labdáért Kritikus helyzet a berliniek kapuja előtt A magyar kapus véd A labda a magyar kapushoz kerül A győztes magyar csapat A berlini stadion
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Vérnász Vérnász
Sárosmegyében Kapi községben Bács Juliskát, a bíró szép leányát...
Mózes a Nemzeti Színházban Mózes a Nemzeti Színházban
Madách Imre, a világirodalom legnagyszerübb drámai költeményének, Az...
Egy húszéves fiatalember írja Egy húszéves fiatalember írja
Egy húszéves fiatalember írja: Fiatalnak lenni, ezt utoljára az Ön...
A földalatti vasút mozgó lépcsője A földalatti vasút mozgó lépcsője
A párisi földalatti vasút óriási forgalma szükségessé tette, hogy a...
Kegyelmet kapott a felségsértésért tavaly 12 évi fegyházra ítélt Mészáros László, aki el akarta szakítani Baranyát Magyarországtól Kegyelmet kapott a felségsértésért tavaly 12 évi fegyházra ítélt...
A pécsi szerb megszállás után indult politikai pörök egyik...
Budán vacsoráztam tegnap Budán vacsoráztam tegnap
Budán vacsoráztam tegnap. Kis, gyönyörű, megható nyári vendéglőben,...
Egy híres megtréfálás Egy híres megtréfálás
Londonban egy év leforgása alatt sok minden történik. Borzasztó...
Írás és árulás Írás és árulás
Emlékeznek, mikor a Copperfieldben a kis Dávid megszökik...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98