Dtum
Login with Facebookk
1925 | Március

Magyarország – Svájc 5:0 (2:0)

Hungária-úti sporttelep. – 40.000 néző. – Bíró: Fábris (Zágráb).

Az első gólt Takács, a másodikat Molnár lőtte. – A harmadik gól kétes értékű 11-esből esett, a negyedik Jeny áttörésének és szép lövésének volt az eredménye. – Az ötödik gólnál Jeny kornerét a svájci kapus a vonalon belül fogta s a bíró gólt ítélt.

Már déltájban megindult a népvándorlás Budapest és a környék minden pontjáról a Hungária-úti MTK sporttelep felé. A Rókustól kiinduló villamosok szorongásig megteltek a mérkőzésre igyekvő sportemberekkel. Az útbaeső állomásokon mindenütt a várakozók nagy tömege, akik közül persze már egyetlen egy sem kapott helyet a túlzsúfolt kocsikon.

A pályán és közvetlen környékén egész kis rendőrhadsereg intézte a forgalom lebonyolítását és a rend fenntartását Török János rendőrfőparancsnok emberei közül százhúsz gyalogos és 12 lovasrendőr teljesített szolgálatot Bauer rendőrtanácsos utasításai szerint.

Magyarország:
Fischer (VAC) – Fogl II. (UTE), Fogl III. (UTE) – Weber (Törekvés), Kléber (MTK), Nádler (MTK) – Rémay III. (NSC), Takács (Vasas), Orth (MTK), Molnár (MTK), Jeny (MTK)
Svájc: Aubin (Urania) – Ramseyer(Young Boys), Reymond (Servette) – Fässler (Young Boys), Imhof (Aarau), Pollitz (U. Sportivo Suisse) – Eggier (FC Zurich), Abegglen II. (Grasshoppers), Dietrich (Servette), Hürzeler II. (Aarau), Ehrenbolger (Nordstern)

Magyarország kezd Orth Jenyt szélre adott hosszú labdával szökteti, de Jeny nem éri el, úgyhogy pár másodperc után a svájciaknál kapurúgás. Imhof kapja a labdát, frontba dobó kísérletét Fogl III. hiúsítja meg. (1. perc)

A magyar csatársor állandóan frontban. Molnár-Orth háromszor adják egymásnak a labdát, minden alkalommal egy-egy svájcit maguk mögött hagyva, majd Molnár Jenyt szökteti, aki azonban elkönnyelműsködi a centerezést. (5. p.)

Takács és Rémay keresztjátéka után Takács a kornervonalról centerez. Jeny kapásból kapura lő, de a labda Raymond lábáról felpattan a levegőbe, Orth fejelni akarja az ötösvonal fölött lebegő labdát, azonban Ramseyer kézzel ellöki. A közönség 11-est reklamál, de a bíró nem torolja meg a foultot. (11. p.)

A 15. percben Kléber szökteti Takácsot, aki Fässleren átemeli a labdát, majd az elbukó Ramseyert kijátszva lövőhelyzetbe jut; senkitől sem zavartatva még pár métert gurít a labdán, s mint egy 8 méterről védhetetlenül a svájci kapuba küldi. (1:0)

A svájci cspat percekig kapujához szegezve, kétségbeesetten védekezik. Nem tudják felépíteni az ellenoffenzívát, és inkább csak a magyar támadások szétrombolására törekednek. Orth faultolása miatt félpályáról szabadrúgás, Fogl II. bombáját Aubin nehezen fogja. (26.p.)

 


Orth-Molnár-Jeny egy jól induló támadást az ellenfélnek enged át. Wéber faultolja Abbeglent, de a büntetőt tévesen Svájc ellen rúgatja a bíró (34. p.) A következő percben helyzet adódik a magyar kapu előtt. Ehrenbolger ívelt centerét Dietrich lövi, Hirzerer zavarja Fischert, aki kiejti a labdát, Dietrich és Abbiglen egyszerre startolnak rá, de Fischernek sikerül a lábuk elől elkaparintani a labdát.

 

A 43. percben Molnár félpályán szökteti Jenyt, de Jeny nem tartja érdemesnek ráfutni a falsos labdára. Molnár is megáll, mert a labda Reymond biztos zsákmányának látszik. Reymond azonban tétlenül nézi a feléje guruló labdát, mire Molnár kis gondolkodás után startol, a labdát Reymond előtt eléri, önmagát szökteti s a 16-osról a háló balsarkába helyezi. (2:0)

A hátralévő percben a svájciak támadnak Eggler és Abbeglen révén, könnyen kiaknázható szituációt teremtenek, de Fogl II. mesterien rombolja szét. Félpályán át repül Fogl II. felszabadító rúgása, amikor Fabris bíró hármas sípolással a félidő végét jelzi.

A második félidő a magyar csapat heves támadásával kezdődik. Molnár-Jeny szárny nagy rössel keresztülvitt akciójából Takács ballábas lövését Aubin könnyen védi. A következő percben ismét Molnárnál a labda, de kitöréséből lövését Aubin fogja. (2. perc)

Fogl II. passzával Kléber Orthot szökteti, aki faképnél hagyja a svájci védelmet, éles beadására Takács, Molnár és Eggler egyszerre startolnak és egy lépéssel a kapu előtt Fässler kornerre ment, amely nem hoz eredményt. (25. p.)

Klébert Dietrich hátulról csúnyán faultolja, míg a következő perc meghozza a magyarok harmadik gólját. Kléber fejesével Orth kitörni próbál, azonban Ramseyer a 16-os vonalon belül hátulról szabálytalanul feltartja. Orth reklamál, mire a bíró 11-est ítél, amelyet Molnár védhetetlenül a hálóba helyez. (34. p.) (3:0)

A mérkőzés közeledő vége újabb és újabb rohamokra sarkalja a magyar csapatot. A fedezetsor biztosan tartja sakkban a svájci csatársort és szép passzaival lelket és sok jó labdát juttat a csatársornak. (39. p.) Wéber ideális passzával Orth szökteti Jenyt, aki Raymond mellett gyönyörűen elhúz és Aubin mellett hálóba helyezi a labdát. (40. p.) (4:0)

Orth most elemében van. Csodálatosan kidolgozott labdájának vezetése közben Takács Offszeidre fut, amire ő hirtelen balra játszik és Molnár hatalmas lövését Aubin csak nehezen védheti kornerre. (41. p.) Ebből Jeny orrheggyel rúgott csavart kornerét Aubin a gólvonalon belül fogja, mire a bíró gólt ítél. (42. p.) (5:0)

A gólra heves svájci támadás a válasz, miközben Hirzeler feltartott lábbal Fogl III.-ba szalad, mire ő is megsérül és kiáll. Megjegyezzük, hogy ezt a belépést csak egy Fogl bírhatta ki kórházba szállítás nélkül. Magyar támadás fejezi be a játékot. Kléber-Wéber összjátékából Rémay III. vezet támadást, azonban beadása Aubin zsákmánya lesz. (45. p.)

 

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Magyarország és Svájc válogatott csapatai a mérkőzés előtt A vezető gól. - Takács helyezett lövését Aubin svájci kapus nem védhette
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98