Dtum
Login with Facebookk
1900 | November

Az első magyar orvosnő

Egy fiatal lány diszítette föl a nevét az a múlt héten az orvostudományi czímmel; ő az első magyar egyetemen végzett orvosnő, a kinek nyomdokain fog haladni most már a követők nagy sora.
Dr. Steinberger Sarolta tisza-újlaki jómódú család gyermeke; középiskolai tanúlmányait magánúton végezte, az érettségi vizsgálatot a kolozsvári ref. kollégiumban tette le szép sikerrel.

 

Épen abban az esztendőben nyilt meg az egyetem kapuja női hallgatók számára és ő volt az első, a ki az orvostudományokhoz vezető küszöböt átlépte. Öt évi kitartó munkásság után, a mult héten folyt le ünnepélyes tudorrá-avatása, mely alkalommal a központi egyetem aulája nagyszámu érdeklődő közönséggel telt meg.

 

A doktor-kisasszony nehány hét múlva hosszabb külföldi útra indúl, a hol főleg a nőgyógyászatot fogja tanulmányozni s onnan visszatérve orvosi működését Budapesten kezdi meg.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Nők a férfias oldalon
Kántor Judit

A 19. század közepétől már Európa valamennyi országában egyre sürgetőbben merült fel a nők képzésének kérdése. A kötelező népiskolai oktatás, az egyre bővülő középiskolai hálózat szinte szükségszerűen vetette fel az egyetemi képzés megnyitását is.


A legelső orvosnő New Yorkban kapott diplomát, 1849-ben, majd Európában Zürichben, Bernben és Genfben nyíltak meg az egyetemek orvosi fakultásai a nők előtt. Hazánkban – a poroszos oktatási elvekhez ragaszkodva – sokáig nagy ellenállás mutatkozott ezügyben, végül Wlassics Gyula kultuszminiszter rendelete törte meg a jeget, mely 1895-ben megnyitotta a nők előtt bizonyos egyetemi karok kapuját (bölcsészeti, orvosi és gyógyszerészeti).


A sajtó meglepően jól reagált: évtizedeken át rendszeresen közöltek statisztikai adatokat arról, hogy más országokban már hány diplomás nő van, illetve leírásokat arról, hogy hogyan látják el munkájukat. 1876-ban például a Vasárnapi Újság közölte egy rövid hírben, hogy az USA-ban 500 gyakorló orvosnő és 200 medika van. Európában a svájci egyetemek voltak az élen (kb. 200 női hallgatóval), ahol számos közép-kelet-európai nő tanult (román, orosz, majd később magyar, pl.: Hugonnay Vilma).

 

Az újságban kiemelkedő tényként megemlítették Chenut Emma nevét, aki a Sorbonne-on katedrához is jutott. A cikk ázsiai (indiai és japán) példákat is sorolt a nőorvosok képzésével kapcsolatosan. 1883-ban arról tudósítottak, hogy Upsalában (akkor Svédország) letette az első nő a doktori vizsgát (Fries Ellen), mégpedig a bölcsészettudományi karon.


1884-ben a hetilap szintén angliai orvosnőkről tudósított, akik "nem riadoznak már nagyon attól, hogy föltegyék a komoly tudori kalapot s apró csecsebecséik és szépségszereik közt a rideg kutyabőrös diplomát is megtűrik."


A ”Nemzeti Nőnevelés" hasábjain György Aladár is e gondolatok szellemében írt 1891-ben: "A nő, kit az emberi nyomor látása az orvosi pályára visz, ha értelme s tapintata elegendő, annyit érhet e téren, mint hasonló tehetségű férfiú ... minden nőt csak azért, mert nő, az orvosi pályától eltiltani nem lehet, nem szabad. ... miként az utazó ügynök s tengerész is lehet jóindulatú családapa, a tanítónő s orvosnő sem szűnik meg igazán nő lenni, ha neveltetése helyes s egyénisége nem félszeg."


Természetesen az „ellentábornak is voltak érvei. Azzal kapcsolatosan például, hogy a nők leszorítják a férfiakat a különböző pályákról, Maczki többször is hangsúlyozta, hogy a "versengésben győzzön a jobb” s különben is "ellenszenves, ha a nő késsel emberhúsba vág."


Ellenszenv kérdésében vitának helye nincs, az mindenkinek magánügye. És Maczki sem láthatott a jövőbe, hiszen mára már több olyan pálya is „elnőiesedett”, amelyet annyira óvtak bármiféle női tevékenységtől a korabeli tudorok.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Új török kormány Új török kormány
Ismeretes, hogy az uj törökök pártja, a hires Enver bejjel az élén,...
Gelléri Andor Endre -  Állást szerző novellám Gelléri Andor Endre - Állást szerző novellám
Mikor író lettem, elhatároztam, hogy az emberek sorsán változtatni...
Íróasztali lámpák, az izzók Íróasztali lámpák, az izzók
Magánlakásokban nagyon megfelelő lesz az íróasztal megvilágítása, ha...
Funk birodalmi miniszter a háború utáni Európa gazdasági problémáiról Funk birodalmi miniszter a háború utáni Európa gazdasági...
„Az európai gazdasági közösség keretében, amely a háború után a...
A hadi pótló anyagok jövője a békében
A világháború folyamán a blokád által gyarmataiktól és a semleges...
Élvemaradottak útja Élvemaradottak útja
Élvemaradottak útja címen Vass Tamás írását közöltük a Nyugat utolsó...
Az abesszin háboru gazdasági oldala Az abesszin háboru gazdasági oldala
Mialatt a diplomaták és államférfiak megtorlásról és az...
Háború Khínában Háború Khínában
Tiencsinben izgalmas napokat élnek, mert a város ki van téve a...
Elektromos áram igen nagy ritkítású gázban Elektromos áram igen nagy ritkítású gázban
Gázban elektromos áram csak akkor haladhat, ha töltött részecskék,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98