Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1900 | November

Az első magyar orvosnő

Egy fiatal lány diszítette föl a nevét az a múlt héten az orvostudományi czímmel; ő az első magyar egyetemen végzett orvosnő, a kinek nyomdokain fog haladni most már a követők nagy sora.
Dr. Steinberger Sarolta tisza-újlaki jómódú család gyermeke; középiskolai tanúlmányait magánúton végezte, az érettségi vizsgálatot a kolozsvári ref. kollégiumban tette le szép sikerrel.

 

Épen abban az esztendőben nyilt meg az egyetem kapuja női hallgatók számára és ő volt az első, a ki az orvostudományokhoz vezető küszöböt átlépte. Öt évi kitartó munkásság után, a mult héten folyt le ünnepélyes tudorrá-avatása, mely alkalommal a központi egyetem aulája nagyszámu érdeklődő közönséggel telt meg.

 

A doktor-kisasszony nehány hét múlva hosszabb külföldi útra indúl, a hol főleg a nőgyógyászatot fogja tanulmányozni s onnan visszatérve orvosi működését Budapesten kezdi meg.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Nők a férfias oldalon
Kántor Judit

A 19. század közepétől már Európa valamennyi országában egyre sürgetőbben merült fel a nők képzésének kérdése. A kötelező népiskolai oktatás, az egyre bővülő középiskolai hálózat szinte szükségszerűen vetette fel az egyetemi képzés megnyitását is.


A legelső orvosnő New Yorkban kapott diplomát, 1849-ben, majd Európában Zürichben, Bernben és Genfben nyíltak meg az egyetemek orvosi fakultásai a nők előtt. Hazánkban – a poroszos oktatási elvekhez ragaszkodva – sokáig nagy ellenállás mutatkozott ezügyben, végül Wlassics Gyula kultuszminiszter rendelete törte meg a jeget, mely 1895-ben megnyitotta a nők előtt bizonyos egyetemi karok kapuját (bölcsészeti, orvosi és gyógyszerészeti).


A sajtó meglepően jól reagált: évtizedeken át rendszeresen közöltek statisztikai adatokat arról, hogy más országokban már hány diplomás nő van, illetve leírásokat arról, hogy hogyan látják el munkájukat. 1876-ban például a Vasárnapi Újság közölte egy rövid hírben, hogy az USA-ban 500 gyakorló orvosnő és 200 medika van. Európában a svájci egyetemek voltak az élen (kb. 200 női hallgatóval), ahol számos közép-kelet-európai nő tanult (román, orosz, majd később magyar, pl.: Hugonnay Vilma).

 

Az újságban kiemelkedő tényként megemlítették Chenut Emma nevét, aki a Sorbonne-on katedrához is jutott. A cikk ázsiai (indiai és japán) példákat is sorolt a nőorvosok képzésével kapcsolatosan. 1883-ban arról tudósítottak, hogy Upsalában (akkor Svédország) letette az első nő a doktori vizsgát (Fries Ellen), mégpedig a bölcsészettudományi karon.


1884-ben a hetilap szintén angliai orvosnőkről tudósított, akik "nem riadoznak már nagyon attól, hogy föltegyék a komoly tudori kalapot s apró csecsebecséik és szépségszereik közt a rideg kutyabőrös diplomát is megtűrik."


A ”Nemzeti Nőnevelés" hasábjain György Aladár is e gondolatok szellemében írt 1891-ben: "A nő, kit az emberi nyomor látása az orvosi pályára visz, ha értelme s tapintata elegendő, annyit érhet e téren, mint hasonló tehetségű férfiú ... minden nőt csak azért, mert nő, az orvosi pályától eltiltani nem lehet, nem szabad. ... miként az utazó ügynök s tengerész is lehet jóindulatú családapa, a tanítónő s orvosnő sem szűnik meg igazán nő lenni, ha neveltetése helyes s egyénisége nem félszeg."


Természetesen az „ellentábornak is voltak érvei. Azzal kapcsolatosan például, hogy a nők leszorítják a férfiakat a különböző pályákról, Maczki többször is hangsúlyozta, hogy a "versengésben győzzön a jobb” s különben is "ellenszenves, ha a nő késsel emberhúsba vág."


Ellenszenv kérdésében vitának helye nincs, az mindenkinek magánügye. És Maczki sem láthatott a jövőbe, hiszen mára már több olyan pálya is „elnőiesedett”, amelyet annyira óvtak bármiféle női tevékenységtől a korabeli tudorok.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
A francia pénzügyi helyzet romlása A francia pénzügyi helyzet romlása
A Neue Züricher Zeitung párisi levelezője a francia pénzügyi...
Bornemisza Géza iparügyi miniszter a háborús textiliparról Bornemisza Géza iparügyi miniszter a háborús textiliparról
Nemrégiben helyzeték üzembe a Magyar Viscosa Részvénytársaság új...
Gyilkos merénylet a Visegrádi-utcában Gyilkos merénylet a Visegrádi-utcában
Pénteken éjszaka Balázs István géplakatos egy Visegrádi-utcai...
A búvárok élete a tenger mélységeiben A búvárok élete a tenger mélységeiben
Rettentő világharczunkban napról napra számos hajó sülyed le a tenger...
A drágaság gyökerének kiirtása A drágaság gyökerének kiirtása
Vass helyettes miniszterelnök és Mayer földmivelésügyi miniszter...
Skikjöring Skikjöring
Skikjöring a neve a téli lóversenynek. Az ügetőket ilyenkor külön e...
Nyílmérgek  2. Nyílmérgek 2.
3. A legveszedelmesebb nyílméreg azok, melyek elsődleges szívbénulást...
Évente harmadfél millió pengőt forditanak az épitkezések előmozditására Évente harmadfél millió pengőt forditanak az épitkezések...
Gazdasági körökben már hetek óta nagy aggodalommal beszélnek arról,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98