Dtum
Login with Facebookk
1900 | Április

Merénylet az angol trónörökös ellen

Edward angol király trónörököst a walesi herczeget a mint feleségével együtt Dániába, apósa látogatására utazott, és ápril. 4-ikén Brüsszelben rövid perczekig az indóházban várakozott, egy fiatalember megtámadta, a revolveréből kétszer rálőtt.

A trónörökös sértetlen maradt, a fiatal embert rögtön elfogták. A merénylő tette okául azt vallotta, hogy a dél-afrikai háború eseményei izgatták föl, s az angol trónörökösön a boerok szenvedéseiért akart bosszut állani. Ezért az angol lapok keserű kifakadásokat tesznek, s arra utalnak, hogy a Transzválnak európai politikai megbizottja épen Brüsszelben lakik s izgat Anglia ellen. Nem csoda, ha ebben a városban történt a merénylet az angol trónörökös ellen.


A merénylet.


A trónörökös az udvaron sétált, az alatt neje a váróteremben frissitőt vett magához. Nemsokára a walesi herczeg két titkárával együtt beszállt az udvari kocsiba, ott beszélgetett.

Ekkor történt, hogy egy csupasz képű fiatal ember fölugrott a kocsi lépcsőjére, bezuzta a kocsi ablakát és kétszer rálőtt a walesi herczegre, de egyik lövése sem talált. Aztán meg akart szökni, de egy vasuti hivatalnok utána iramodott és elfogta.
A nagy lármától, a mely a merénylet hirére a pályaudvaron támadt, a walesi herczegné is annyira megijedt, hogy abbahagyta az ebédet és udvarhölgyével együtt a peronra sietett. Itt megtudta, hogy milyen veszedelemben forgott a férje és az izgatottságtól magánkivül rohant a szalonkocsiba, ahol aztán meggyőződött róla, hogy férjének semmi baja nem lett. A herczegi pár este hatodfél órakor folytatta utját.


A merénylő.

 

Sipido a rendőrség előtt kezdetben kitérő vallomásokat tett. A szülőinél volt lakásán tartott házkutatáskor anarkhista iratokat és könyveket találtak.

Elmondta, hogy ápril. 3-ikán jelen volt egy népgyűlésen, melyet a dél-afrikai háboru alkalmából a béke érdekében tartottak s akkor határozta el, hogy a walesi herczeget meg fogja ölni. Megvallotta, hogy több czinkostársa volt, de vonakodott őket megnevezni. Sipido azt mondta a birónak, hogy a revolvernek mind a hat golyóját kilőtte volna, ha nem tartóztatták volba le; azután így folytatta: Azért követtem el a merényletet, mert meg akartam bosszulni Transzvált, a hol annyi ezer embert mészárolnak le a walesi herczeg beleegyezésével.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
VII. Edward Sipido, a merénylő
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98