Dtum
Login with Facebookk
1900 | Április

Ozman basa halála

Ozman Nuri basa, a plevnai hős meghalt.

Konstantinápolyban, s április 5-én temették el Mohamednek, Konstantinápoly meghódítójának mecsetjében. A nagyhirű hadvezér, ki Plevna földsánczait oly hősiességgel védte az 1877-78-ik évi török-orosz harczban, 68 éves korában hunyt el.

 

Egyszerű szülőktől származott, korán katona lett, de a hadi sikolában sokat tanult, fokról-fokra emelkedett.

Harczolt már a krimi háborúban is, s a törökök minden háborujában. 1876-ban lett tábornok, s az akkori szerb háboruban a viddini hadtestet vezette.Az orosz háboru Viddinben érte, s innen vetette magát a Balkán-hegység felé törő ellenség elleni harczba.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Székely Légió az oroszok ellen?
Szabó Zoltán

Történt pedig, hogy a kis Hercegovina tartományban a török kétszer szedte be az adót.

Az eseményből hamar törökellenes felkelés lobbant: a szikra évszázados vallási, hatalmi és népi ellentétek puskaporos hordóját robbantotta fel. A háborúba Szerbia és Bulgária is bekapcsolódott: ekkor mindkettő földrajzi fogalom, nem önálló ország, legfeljebb némi autonómiával rendelkező tartományok. A török a felkelést leverte volna.

 

Ekkor lépett közbe Oroszország, s vette kezdetét a – nem első és nem utolsó – 1877/78-as orosz-török háború.

Az oroszok oldalán álltak a szerb és bolgár felkelők, s az ekkor még szintén török függésben élő román fejedelemség. Az oroszok keresztény és szláv szolidaritásra hivatkoztak. Nem is lehet ezeknek az érzéseknek a létét teljesen megkérdőjelezni – ám az is kétségtelen, hogy a terjeszkedő orosz nagyhatalom álma (Nagy Péter óta) a tengerszorosok, a Boszporusz és a Dardanellák megszerzése, mert így juthat ki minden évszakban szabadon az orosz flotta a világtengerre. Nemes eszme és nagyhatalmi érdek együtt vezetett el az orosz-román támadáshoz.


Az orosz előrenyomulás előtt a Balkán-hegység képezett természetes védfalat.

Ennek egyik hegyszorosát, átjáróját védte török sereggel Ozman, a kor egyik jelentős török vezére. Az elhúzódó harcokban az „Európa beteg emberének” tartott, kissé lenézett török hatalom meglepően szívós ellenállást tanúsított. A véres csatatéren több tízezer orosz holttest maradt, mire a kimerült török védők, élelmük és hadiutánpótlásuk fogytán, végre kapituláltak.


A magyar közvélemény – fájdalom! – a törökkel szimpatizált.

Erdélyben titkos szervezkedéssel Székely Légiót kívántak felállítani az oroszok ellen, a török mellett. A szervezkedésben Orbán Balázs és Bartha Miklós mellett Ugron Gábor, a későbbi évtizedek oly jelentős ellenzéki politikusa is részt vett.

 

A szervezkedést leleplezték, a székelyek a harcokba végül nem avatkoztak be, a főbb politikusok az engedékeny légkörben tisztázták magukat a vádak alól.
Az a teljes igazság, hogy a haladás, ha van ilyen egyáltalán, nem a török, hanem a keresztény koalíció oldalán állt. A hanyatló, korrupt török hatalommal szemben – ennek egyik prominense a tehetséges katona, Ozman pasa – a nemzeti szabadságáért, függetlenségéért küzdő bolgár, román és szerb nép harca jogos, igazságos volt. A magyar közvélemény és főképp a székely hazafiak álláspontja is menthető. Nem a török uralmat pártolták az elnyomott keresztény népekkel szemben – hanem az orosz imperializmustól féltek, nem felejtve az 1849-es orosz inváziót, mely megpecsételte a magyar forradalom és szabadságharc sorsát.

 

-y-n

                                                                                                                                                                                                    

 

                                                                                                                                                                                                    


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ozman pasa Balkán, 1900
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98